Igo
Igala pisze: ↑20 cze 2023, o 15:29
".....A ty również masz talent do pracy jako interior desgner

Trzymam kciuki aby różyczki dzikie pięknie się u ciebie rozwinęły

"
Dzięki za komplement odnośnie mojego talentu do pracy jako projektanta wnętrz-interior designer
Za trzymanie kciuków za rozwinięcie się różyczek.Jak na razie ukorzeniane w wodzie pędy zamiast korzeni wypuściły w pierwszej kolejności młode zdrowe listki a to dla nas miła niespodzianka.Jednym z czterech ukorzenianych pędów podzieliłem się z naszą sąsiadką.Na jednym z pędów widoczne są już zawiązki korzonków.
Danusiu - Pokrzywki to moje ulubione roślinki.Tą prezentowaną przeze mnie na zdjęciach szczególnie,ponieważ zimuje u nas w domu już trzeci rok.Dziękuję za bardzo miły post.
Beo - Ananasy to ostatnio moje oczka w głowie,zwłaszcza ten wyhodowany z rozety dużego ananasa kupionego w markecie.Poczynił on ostatnio duże postępy bo rośnie jak na drożdżach-patrz zdjęcie.
Za antykami przepadam to takie moje małe hobby.Dzięki za komplementy pod adresem moich roślinek i kącika antycznego.
Olu - Do hodowli pokrzywek zachęcam bo są to bardzo wdzięczne roślinki i poza częstym podlewaniem-ale nie przelewaniem nie mają specjalnych wymagań.Bardzo dziękuję za sympatyczny post i zapraszam do kolejnych odwiedzin
Pozdrawiam Was Wszystkie,Forumowicżów i Gości bardzo serdecznie

.Miłego weekendu życzę i zapraszam do kolejnych odwiedzin.
W dzisiejszym poście:
1.Dracena z probówki i jej postępy.
2.Kwitnąca kliwia.
3.Sempervivum i jej kwitnienie.
4.Ukorzeniane pędy róży.
5.Rozeta ananasa sklepowego i jej rozrost.
Dracena sandera -
Dracaena sanderiana
Dracena z probówki kupiona w zeszłym roku w markecie.Po odcięciu dwóch odrostów półtora miesiąca temu na jej pędzie głównym pojawiło się sześć nowych odrostów.Dwa pierwsze posadzone do podłoża w doniczce rosną szybko i zdrowo.
Na zdjęciach poniżej nowe,młode odrosty sprzed miesiąca.
Odcięte dwa pierwsze odrosty rosnące już w doniczce.
Aktualne zdjęcia sześciu nowych odrostów rosnących na pędzie głównym.

Tak wyglądają dziś pierwsze dwa odrosty po upływie półtora miesiąca.
Kliwia -
Clivia
Zakwitła jak co roku ale tylko jednym kwiatem

Być może dlatego,że puszcza kolejny młody odrost?
Mimo to cieszy nawet jej jeden kwiat
Rojnik murowy -
Sempervivum tectorum
Rojników jest wiele odmian.Mam nadzieję,że podana przeze mnie jego nazwa jest właściwa,Jeżeli się mylę proszę o info.
Jet u nas w domu na parapecie od zeszłego roku.Z wiosną zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy,który z każdym dniem wydłuża się coraz bardziej,rozkwitły pierwsze kwiaty a z każdym dniem rozkwitają następne.Roślina typowa na ogródkowe skalniaki.Być może w przyszłym roku będzie taki w naszym ogródku na którym znajdzie swoje miejsce i będzie cieszyć nasze oczy swoimi bardzo ładnymi kwiatami?
Zdjęcia nieco jaśniejsze robione na dworze przy świetle dziennym naturalnym.
Róża -
Rosae
"Przywiezione z opuszczonej działki domu przeznaczonego do rozbiórki.Zauroczyły mnie,może uda mi się je ukorzenić i rozmnożyć?"-cytat z poprzedniego postu.
Na zdjęciach pocięte na cztery kawałki dwa pędy róży i włożone do wody w celu ukorzenienia ich.Ku naszemu zaskoczeniu
zamiast korzonków zaczęły się pojawiać nowe młode listki na trzech pędach.Jednakże na jednym z nich są już zawiązki korzonków.jeden z czterech daliśmy naszej sąsiadce.Mam nadzieję,że przynajmniej dwa pędy ukorzenią się
i będzie je można posadzić w doniczce w podłożu i przezimować w domu.Wiosną a może jeszcze tej jesieni zdążymy posadzić je w ogródku?
Ananas jadalny -
Ananas comosus
Rosnący jak na drożdżach ananas wyhodowany z rozety ananasa sklepowego.
Jeszcze w trakcie ukorzeniania.
Tak wygląda po dokładnie roku jego hodowli.
Zapraszam do odwiedzin