Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret, karczownik, nornica czy ... - 4 cz.

Post »

Jacku
Ale okaz ;:oj Gratuluję :!:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Moja "tajna kocia broń" zaczęła regularnie wychodzić. Ostatnio, już po dziesięciu minutach od wyjścia z domu przyniósł dorodnego nornika burego. Jednego szkodnika "podgryzacza" mniej. Niestety, przyniósł też ryjówkę :oops:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejne dwa :heja

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Normalnie aż nie wierzę!Nie wierzę, że ktoś ma tyle tego na działce.
Jacek, u Ciebie jest chyba jakaś Strefa 51!
Może to jakaś hodowla karczownika albo napromieniowana ziemia, same grube okazy.
No i momentalnie awansowałeś z Nowicjusza na Zawodowca. ;:215
Brawo, naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem skuteczności Twoich łowów. :uszy
To, że SuperCat-y są bardzo skuteczne wiem od dawna, ale do tego musi być zmyślny łowca, tylko wtedy takie narzędzie jest skuteczne.W Twoim przypadku właśnie to narzędzie trafiło we właściwe ręce. ;:215
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest tego u mnie sporo, a że zżarły już mnóstwo drzew i krzewów, to tłuste ;)
Coś udało się złapać, ale trzeba przyznać, że często pułapki zapchane są ziemią. Do zawodowca daleka droga :wink:
Mimo, że zakładam je starannie, w niektórych korytarzach te gady przepychają sporo ziemi.
Na szczęście namierzyłem przelotowy tunel i to głównie w nim udaję się łapać.
Zastanawiam się dlaczego złapałem samych chłopców. Czyżby dziewczynki siedziały w gniazdach z młodymi? :roll:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Ale trofea :!:
Niestety takie futra znalazłam w budynku gospodarczym /podkopują się bo nie ma fundamentów/ ,na szczęście padły od trutki wysypanej przez Pelagię. :lol:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trofeów ciąg dalszy.
Jeden supercat, cztery godziny, pięć trupów ;:333 :tan

Obrazek

P.S. Jeśli ktoś ma niepotrzebną pułapkę, chętnie odkupię. :)
Pozdrawiam, Jacek
julk1
100p
100p
Od: 14 kwie 2020, o 21:30

Post »

A one nie wyczuwają zapachu "śmierci" poprzedników na tym supercat? Jak obsługujesz to urządzenie to masz cały czas rękawiczki, aby nie poczuły zapachu człowieka czy nie ma to znaczenia? Tak z ciekawości się pytam.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie używam rękawiczek, ale do zakładania pułapki używam narzędzi (łopatka, szpadel, szpikulec) i nie dotykam dolnej części pułapki.
Jako ciekawostkę napiszę, że wszystko co mi się udało złapać, złapałem na jedną z dwóch kupionych pułapek.
Druga za każdym razem pusta, albo zapchana ziemią.
Przestaję powoli wierzyć, że to przypadek, a zaczynam sądzić, że coś im w niej nie pasuje :roll:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Jacek, zapewniam Cię, że to czysty przypadek, że na jedną tak łowisz a na drugą nie. Bardzo łatwo to sprawdzić, zamień miejscami pułapki, to zobaczysz czy coś się zmieni. :heja
A swoją drogą jeszcze nie widziałem takiej rzezi karczowników jak u Ciebie jest.Normalnie nie wierzę!
Naprawdę jest tego chyba tam tysiące. ;:202
Ja na razie zbieram baty! ;:145
Montuję dwa SuperCat-y w pracy, ale tylko na kilka godzin, bo potem muszę je demontować aby ich nie zostawić w pracy, wiadomo zaraz ktoś podpieprzy i się wzbogaci moim kosztem. Dziś 8 godzin stały a nagle w 9-tej godzinie oba zaskoczyły i oba zapchane ziemią. Łowię w starym sadzie gdzie grasuje minimum 10 karczowników, jest dużo kopców ale kopce w różnym stanie (nowe i stare). Tuneli są tysiące. Na razie zatkałem kamieniami wloty aby sobie karczowniki pochodziły na czysto. W tym sadzie nigdy nikt nie łowił, teren jest trudny i tam rządzą karczowniki a nie ja, ale to się zmieni.Niebawem dowiedzą się, że" w mieście jest nowy Szeryf"!
Gdybym mógł zostawić pułapki choć na dobę, to byśmy inaczej "pogadali"! ;:223
Niestety pracuję też ze złodziejami, zostawisz coś na widoku, to jutro tego już nie masz. ;:303
Już tak się pozbyłem min. prostownika z przedłużaczem, kilku wiader, różnych materiałów...
Dlatego pozostaje mi łowienie z doskoku. Na swoim terenie już dawno te karczowniki by stanowiły źródło azotu dla moich drzewek, ale na obcym terenie jest o wiele trudniej. :tan
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To przykre, że nie możesz zostawić pułapek, gdybyś nie musiał demontować byłoby znacznie łatwiej. ;:108
U mnie populacja gryzoni duża. Działka graniczy w zasadzie tylko z nieużytkami i lasem ze skarpą i potokiem.
Kształt mocno rozciągnięty, długość granicy ponad 500 metrów, powierzchnia koło 1h, więc jest gdzie łowić :wink:

Wczoraj gdy odkryłem kolonie norników między szpalerami winorośli, założyłem supercata, tuż po zmroku.
Pierwszy nornik złapał się nim odszedłem na 10 metrów od pułapki, kolejne norniki co 45 minut, na końcu, koło północy karczownik i na tym koniec. Do teraz nic.
Wczoraj wszystkie złapałem w tym samym otworze, po prostu wyciągałem truchło i wkładałem łapkę z powrotem. :tan

Norniki używają tuneli karczownika, tylko robią w nich dużo otworów wyjściowych, czy też wentylacyjnych, z charakterystycznie wygryzioną wokół trawą.
Gdy im je zatkać, co też zrobiłem, często próbują udrożnić wyjścia.
To był chyba klucz do wczorajszego sukcesu.

Jutro spróbuję z karbidem. Po aplikacji, norniki szybko starają się zasypać źródło smrodu i robią nowe otwory do wietrzenia.
Myślę, że może to pomóc w łowach, tylko trzeba trafić w odpowiedni tunel, a mapy jeszcze nie mam :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Rzepcia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 cze 2019, o 17:23

Post »

O rety rety. Dawno mnie tu nie było i dużo się działo. Kontrofensywa u Jacka! Tak trzymać. :tan
U mnie względny spokój. Albo cisza przed burzą. ;:209
Topcat jest szwajcarskiej firmy. Swiss- coś tam.
Słomiastego obornika nigdy więcej!
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Zachęcony Waszymi doświadczeniami z pułapką SuperCat postanowiłem wypróbować ją w swoim sadzie, po upływie 24 godzin złapał się pierwszy nornik (albo nornica, nie potrafię określić co to za gatunek), musiał złapać się dużo wcześniej, bo - co mnie zaskoczyło - miał wygryzioną tylną część ciała (wygląda na to, że te norniki są wszystkożerne). Po kilkunastu godzinach złapał się drugi, tym razem trochę mniejszy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Potwierdzam skuteczność tej pułapki, mam zamiar powiększyć swój stan posiadania o następne.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

To nie norniki tylko KARCZOWNIKI i w sadzie właśnie bytują najczęściej, robią gigantyczne szkody ogryzając nie tylko korzenie drzewek, ale i szyjkę korzeniową. To właśnie z ich winy drzew się potem przewracają , nawet takie duże drzewa wieloletnie. Karczowniki ogryzają ich korzenie a to co zostaje jest martwe i w rok, dwa butwieje i zamienia się gąbkę. Drzewo traci zakotwienie i zaczyna się przewracać na którąś stronę ( zależności od budowy i liczby konarów).
Gratuluję takich efektów Jurku! ;:215
I przy okazji Witamy w "gronie łowców"! ;:303
Im nas więcej tym więcej ludzi zostanie wyedukowanych i zacznie walczyć skutecznie z tymi gryzoniami.
Zaniechanie walki z nimi zawsze kończy się tak samo, utratą roślin, mniejszymi plonami i kosztami zakupu nie tylko pułapek finalne ale i nowego materiału do ponownych nasadzeń. ;:173
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Witajcie! :wit
Mnie znowu powtórka z HORRORU- znowu pod kompostownikiem się pojawił mega kanał z ziemi a pies kopie w tym kierunku. Dziś na szybkiego zamontowałem jednego SuperCata i już po godzinie złowiłem młodego szczura wędrownego, ale takiego "wyrostka" wielkości nornicy. Te tunele na pewno nie są jego robotą, bo to takie, że wchodzi pucha od browara w nie. Czyli tak jak podejrzewałem jest szczurza rodzinka pewno a dorosłe szczury nie są zbyt głupie. Na razie pułapka zmontowana , jutro zobaczymy co dalej. Pewno trzeba będzie chleb zastosować jako przynętę. Generalnie jestem wściekły bo szczyry to najgorsze co można trafić, to bardzo cwane bestie i siedzą pod kompostownikiem a tam ich nie dorwę tak łatwo. W ostateczności zostaje mi propan-butan. ;:224
Na razie zastosuję "broń konwencjonalną" plus swoją inteligencję. Zobaczymy kto tutaj jest sprytniejszy- to pojedynek- ludzka inteligencja i spryt kontra inteligencja szczurza i instynkt samozachowawczy. :uszy
Zaczynam tęsknić za zwyczajnymi kretami i karczownikami. ;:145
Witam, jestem Adam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”