https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 1&start=84
Poczytaj ten wątek, mogą to być jakieś błędy w ściółkowaniu.Wyglada że zasypane są zbyt grubo korą te małe sadzonki.Odgarnij korę z 'serca', środka kępek, bo mogą powodować choroby, zagniwanie korzeni i podstawy liści.Nie wiem jaka gleba, ale wilgotnych z natury glebach najlepiej ściółkować słomą.
Ja mam podobny problem, przesadzałam truskawki w marcu, przykryłam agro i wczoraj zobaczyłam, że niektóre sadzonki mają brązowe dolne listki, a że pada cały czas, to może być choroba grzybowa. Niektóre zaczynają wytwarzać pąki kwiatowe. Zastanawiam się, czy nie odkryć je i wyściółkować słomą? Jakiś oprysk ?
Asia
Może masz wilgotną, gliniastą glebę, zatrzymuje dużo wilgoci, korzenie mają przez to mało powietrza.Na takiej glebie lepiej zrezygnować z agrowłókniny, po posadzeniu wzruszać glebę gdy się zasklepi po opadach czy podlewaniu.Ściółkę dać dopiero gdy rośliny dobrze się ukorzenią i na dobre zaczną rosnąć.Można dawać ściętą trawę, słomę.Nie praktykowałam, ale mój znajomy na glinie agrowłókniną wykłada tylko międzyrzędzia (truskawki w rządkach na lekkim wzniesieniu), bo tam zbiera się wilgoć i najwięcej chwastów rośnie, a ponadto rozrośnięte krzaczki czerpią stamtąd wilgoć, a jednocześnie nie są zalewane korzenie.
Witam,
posiadam truskawki odmiany "Ania". Bardzo ładnie rosły od początku sezonu, ale przez ostatnie 2-3 tygodnie zauważyłem, że owoce jakby nie do końca się rozwijają. Zostaje zielona część na końcu owocu, która jest gorzka w smaku. Co może być tego przyczyną?
Ja planuję opryskać Limocide.
Już pisałam w innym wątku, że oglądając na YT filmiki Jagodnika, w którymś z odcinków trafiłam info o tym, że na roztocza skuteczne jest Limocide. Działa na szkodniki i choroby.
Hodowcy uprawiający truskawki w ekologiczny sposób, podobno tym (m.in) opryskują swoje uprawy. Zwłaszcza w okresie, kiedy już są owoce.
Sama używałam go na szpeciela na jeżynie i wydaje mi się, że jest poprawa.
Doszkalam się z wiedzy na temat zwalczania przędziorków i roztoczy .
Teraz należy to robić . Opryski , Ortus , abamektyna , Next Pro , Limoncide
na roztocze Movento .
Warunki do oprysku - sucho .
Zauważyłam dziś na moich roślinkach pojedyncze czarne kropki, tak jak na poniższym zdjęciu.
Czy ktoś spotkał się kiedyś z tym i wie co to jest oraz jak temu zaradzić?