@ Pelagia – Anemon wygrywa również dlatego, że byłem przeświadczony, że się nie przyjął. A tu taka niespodzianka po tylu latach od posadzenia. Do judaszowca ledwo podlazłem, bo pierwsze kwiaty rozwinął w miejscu, gdzie dostęp blokują irysy i budleja. Ale się udało (no… jeden irys chrupnął mi pod lewą stopą). Tulipany to niedobitki. Z wyjątkiem
Tulipa saxatilis inne się u mnie nie udają zupełnie. A z kriomikroskopią elektronową jest dokładnie tak jak piszesz: zamrażamy próbki w ciekłym etanie i obserwujemy je w transmisyjnym mikroskopie elektronowym.
@ Sauromatum – O ile pamięć mnie nie zawodzi, jest to odmiana Amber Queen. I fakt faktem, że kwiaty mają wyjątkowo egzotyczny kształt. Zawilec to jak najbardziej Blue Eyes. Ośmiał u mnie jest i będzie, bo małżonka darzy go absolutnym uwielbieniem. No i owszem, w zasadzie nie muszę go dosiewać, bo rozsiewa się sam z roku na rok. A samosiejki zawsze wcześniej i obficiej kwitną niż egzemplarze siane przeze mnie.
@ Anabuko – Skąd wiesz, że kwitnie mi powojnik górski?

Przecież jeszcze nie zdążyłem się nim pochwalić, mam w planie wkleić fotkę jutro (ale najpierw muszę ją jeszcze zrobić). Tulipany, jak pisałem tuż powyżej w odpowiedzi do Pelagii, to niedobitki. Wybitnie się u mnie nie udają i wybitnie im się tu nie podoba, jedynie
Tulipa saxatilis nie tylko żyje i ma się dobrze, ale jeszcze kępa z roku na rok robi się coraz większa. Serduszki uwielbiam. A piwonia niby kwitnie, ale z braku słonecznych weekendów chyba nie zobaczę kwiatów otwartych w tym sezonie. Zimnymi nocami owszem, muszę się martwić. W środę było -1°C jak wychodziłem do pracy, powiem Ci szczerze, że panicznie się boję co zastanę dzisiaj w ogrodzie, zwłaszcza że większość jednorocznych już dawno wysiana i wysadzona – w tym cynie, astry chińskie, kosmosy, aksamitki, fasolniki i inne takie, którym z negatywnymi temperaturami nie po drodze. Za to wczoraj jak do pracy wychodziłem, było 14°C. Kwiecień-plecień wciąż przeplata, trochę zimy, trochę lata. Epimedia kwitną mi dwa (oryginalnie były cztery, dwa chyba wypadły), każde inne… A weź no Ty mi powiedz – Ty masz jakiś aktualny wątek ogrodowy?
Pozdrawiam!
LOKI