Dalie z nasion cz.2
- panidora
- 50p
- Od: 7 mar 2016, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie z nasion cz.2
A ja dzisiaj, po raz pierwszy, dokładnie 20 nasionek wysiałam. Mam też karpy przezimowane po raz pierwszy, ale chyba za bardzo wysuszone. Zobaczymy, co z tego wyrośnie 

Dorota
Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie Dalii, ale nie chciałem tworzyć nowego tematu. Mam nadzieję, że ktoś tu zagląda i doradzi
No więc parę tygodni temu posiałem Dalie. Są to w ogóle pierwsze kwiaty jakie siałem w życiu, więc doświadczenia zero.
Dalie stoją na parapecie i po wykiełkowaniu zostały przeniesione do kubeczków.
Czytałem, że należy je uszczykiwać i starałem się to robić, ale kilka sztuk strasznie mocno "wybujało" i po prostu zaczynają się pokładać pod własnym ciężarem, trochę nie wiem co z nimi robić.
Myślałem żeby przesadzić je do głębszych doniczek i po prostu wsadzić głębiej, ale w tym przeszkadzają mi te pierwsze, najniższe listki.
No więc pytanie jest takie, czy moge te pierwsze listki urwać i wsadzić Dalie głębiej, czy to spowoduje tylko problemy? Może poradzicie coś innego?
Dzięki.

Mam pytanie odnośnie Dalii, ale nie chciałem tworzyć nowego tematu. Mam nadzieję, że ktoś tu zagląda i doradzi

No więc parę tygodni temu posiałem Dalie. Są to w ogóle pierwsze kwiaty jakie siałem w życiu, więc doświadczenia zero.
Dalie stoją na parapecie i po wykiełkowaniu zostały przeniesione do kubeczków.
Czytałem, że należy je uszczykiwać i starałem się to robić, ale kilka sztuk strasznie mocno "wybujało" i po prostu zaczynają się pokładać pod własnym ciężarem, trochę nie wiem co z nimi robić.
Myślałem żeby przesadzić je do głębszych doniczek i po prostu wsadzić głębiej, ale w tym przeszkadzają mi te pierwsze, najniższe listki.
No więc pytanie jest takie, czy moge te pierwsze listki urwać i wsadzić Dalie głębiej, czy to spowoduje tylko problemy? Może poradzicie coś innego?
Dzięki.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 16:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie ma dramatu. Potrzebują dużo słońca i się wzmocnią.
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalia Fascination wydała "już" czwarte pokolenie.
W zeszłym roku trafiła się sympatyczna siewka:

Sypnęła ostro nasionami, więc postanowiłem wysiać w większości nasiona tej siewki (80%).
Pozostałe 20% nasion zebrałem z pozostałych siewek.
Różnorodność siewek w obu przypadkach jest niewyobrażalna.
A wniosek jest taki, że nie ma znaczenia czy zbiorę 100 nasion z jednej rośliny, czy 100 ze stu innych roślin.
Tegoroczne siewki:

__cdn.____________________
W zeszłym roku trafiła się sympatyczna siewka:

Sypnęła ostro nasionami, więc postanowiłem wysiać w większości nasiona tej siewki (80%).
Pozostałe 20% nasion zebrałem z pozostałych siewek.
Różnorodność siewek w obu przypadkach jest niewyobrażalna.
A wniosek jest taki, że nie ma znaczenia czy zbiorę 100 nasion z jednej rośliny, czy 100 ze stu innych roślin.
Tegoroczne siewki:

__cdn.____________________
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Dalie kołnierzykowe z nasion. Niestety jest sporo roślin o pojedynczych kwiatach, ale ogólnie jestem zadowolona.

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
W 2022 roku zebrałam swoje nasiona z dalii, wysiałam w 2023 i w sezonie miałam nowe piękne dalie niespodzianki
Zbudowały mi śliczne, nie za duże karpy i myślę, że się pięknie przechowają. Zbierałam je z dalii pojedynczych a konkretnie z odmian Topmix, które rosły dwie obok siebie
Topmix Pink i Topmix Apricot. Wyszły naprawdę ładne kolory.

Zapraszam do zapoznania się z regulaminem forum --> klik
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Przepiękne dalie
, nie wiedziałam że z nasion zakwitną w tym samym roku. Zakupiłam dalię zmienną Diablo, oczywiście nasiona. Już się cieszę na ten widok tak pięknych kwiatów w moim ogrodzie.
Z wysiewem to jeszcze poczekam do marca.
Corazobianco Twoje zdjęcia jak zwykle prześliczne, piękne żywe kolory i kwiaty jak z bajki.

Corazobianco Twoje zdjęcia jak zwykle prześliczne, piękne żywe kolory i kwiaty jak z bajki.

- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Dziękuję za komplement, Kasiu! Ja w tym roku planuję wysiać dalie z nasion zebranych z dalii kołnierzykowych. Niemniej wstrzymuję się z wysiewem do drugiej połowy marca. Siewki bardzo szybko rosną, a ja mieszkam na wschodzie Polski i ze względu na ryzyko późnowiosennych przymrozków wysadzam dalie często dopiero pod koniec maja.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Kwitną już 3 tygodnie.
Piąty sezon siewek d. Fascination:

Piąty sezon siewek d. Fascination: