Truskawki - cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Truskawki - cz.5
Kamil , ten z dużą ilością siarki to pewnie pod borówkę .
Dla truskawki pH gleby od 5,5 do 6,5 .
Saletrzak jak ruszy wegetacja powinien się nadawać .
Dla truskawki pH gleby od 5,5 do 6,5 .
Saletrzak jak ruszy wegetacja powinien się nadawać .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłem dedykowany nawóz do truskawki, ten z siarką na opakowaniu pisze, że uniwersalny 

-
Sprawdziłam ile siarki zawiera uniwersalny nawóz Yara Mila Complex -20 procent . Stosuje się go też pod jagodowe
w tym truskawki .
Nawozy , które sama nie wiem pod co dać , mieszam z innymi .
Kamil , może wymieszaj ten uniwersalny z tym do truskawek . Siarkę bardzo lubią kapustne , cebulowe , czosnek .
A w tym do truskawek jest siarka ? Ja mam do truskawek z krzemem ale bez siarki dlatego mieszałam z Yarą .
w tym truskawki .
Nawozy , które sama nie wiem pod co dać , mieszam z innymi .
Kamil , może wymieszaj ten uniwersalny z tym do truskawek . Siarkę bardzo lubią kapustne , cebulowe , czosnek .
A w tym do truskawek jest siarka ? Ja mam do truskawek z krzemem ale bez siarki dlatego mieszałam z Yarą .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Yara Mila Complex rozkłada się 3 miesiące, on chyba bardziej nadaje się po zbiorach.
Nawozy preferują dawać po zbiorach w 2 małych dawkach. Zawsze preferuję nawożenie naturalne, komposty -cały rok, obornik- po zbiorach , przed zimą, w międzyrzędzia, w małych ilościach, najlepiej pokryć ziemią. Z wiosny to truskawki potrzebują troszkę azotu, jak najwcześniej.
Teraz to jak ktoś ma kompost to tylko rozsypać wokół krzaczków po wierzchu, deszcze to wpłuczą do ziemi, a można też lekko pomieszać z wierzchnią warstwą ziemi.
Nawozy preferują dawać po zbiorach w 2 małych dawkach. Zawsze preferuję nawożenie naturalne, komposty -cały rok, obornik- po zbiorach , przed zimą, w międzyrzędzia, w małych ilościach, najlepiej pokryć ziemią. Z wiosny to truskawki potrzebują troszkę azotu, jak najwcześniej.
Teraz to jak ktoś ma kompost to tylko rozsypać wokół krzaczków po wierzchu, deszcze to wpłuczą do ziemi, a można też lekko pomieszać z wierzchnią warstwą ziemi.
-
Kompost już rozłożyłam dość grubo ile mi starczyło, ale kompost to nie nawóz tak twierdzą fachowcy .
Na owocowanie najważniejszy jest potas , mikroelementy i wapń by owoce były trwałe , fosfor na regenerację
systemu korzeniowego .
Jak znajdę to wkleję program do uprawy truskawki . Każdy oczywiście robi jak uważa .
https://www.yara.pl/siteassets/broszury ... _yara.pdf/

Na owocowanie najważniejszy jest potas , mikroelementy i wapń by owoce były trwałe , fosfor na regenerację
systemu korzeniowego .
Jak znajdę to wkleję program do uprawy truskawki . Każdy oczywiście robi jak uważa .
https://www.yara.pl/siteassets/broszury ... _yara.pdf/
-
Ciekawy program, ale nie uznaję już tych etapów od kwitnienia, przecież to pójdzie prosto w owoce.
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
Mam truskawki wsadzone w zeszłym roku jesienią. Nie były niczym zasilane, ani kompostem, ani obornikiem gdyż nie ja je sadziłam. Myślałam teraz dać pod nie jakiś kompost wymieszany z obornikiem granulowanym. Czy o tej porze taki zabieg im pomoże? Później mogę jeszcze podlać gnojówką z pokrzywy.
-
Nie zawiera mikroelementów ? Pomieszaj z tym uniwersalnym , który zawierał mikroelementy .
-
Za jakiś czas sypnę tym wieloskładnikowym, gdyż jak tylko wróciłem z miasta podsypałem tym dedykowanym
, a nie chce przegiąć z nawożeniem.

-
Jak zaczną intensywnie rosnąć to wszystko zjedzą . Żarłoczne nie mniej niż pomidory i tak samo jak u pomidorów nie
można przesadzić z azotem .
można przesadzić z azotem .
-
Pomoże taki zabieg, już powinien być dany. Może być mało azotu w tych kompostach. Wegetacja już ruszyła, truskawki wypuszczają młode listki . Stosowałam również obornik granulowany rozpuszczony w wodzie ale śmierdzi dziwnie. No ale coś trzeba dać, może to trzeba posypowo jednak.Olafasola13 pisze: ↑1 kwie 2023, o 12:47 Mam truskawki wsadzone w zeszłym roku jesienią. Nie były niczym zasilane, ani kompostem, ani obornikiem gdyż nie ja je sadziłam. Myślałam teraz dać pod nie jakiś kompost wymieszany z obornikiem granulowanym. Czy o tej porze taki zabieg im pomoże? Później mogę jeszcze podlać gnojówką z pokrzywy.
-
To im dodam jedzonka, na razie jednak zapowiadają niestety ochłodzenie

-
O to mi chodziło .