Przydomowa hodowla kur cz.3

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
seebbek
200p
200p
Od: 26 wrz 2020, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur cz.3

Post »

Z doświadczenia wiem że braham.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kenaj5389 każda rasa i jej kura która nie zatraciła instynkt wysiadywania. Nawet krzyżówki potrafią być super kwokami.
seebbek z doświadczenia też wiem, że brahma jest dobrą kwoką ale rodzą inne problemy w czasie wysiadywania. Jest to rasa ciężka z opierzonymi stopami.
Jeśli możesz to wstaw zdjęcie brahmy jakie posiadasz, ja uwielbiam te kury ale nie jestem już w ich posiadaniu :D
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

Chodzi mi o podłożenie jaj bażancich, dlatego kura musi być lekka mam silki USA. Także bez problemu jej podłożę jajka bażancie. Prawdopodobnie liliputy są dobrymi do wysiadywania i mają dobry instynkt.
raindrop94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2020, o 12:17

Post »

Cześć!

rok temu miałam kwokę i kurczaki w czerwcu, w tym roku muszę przenieść stare kury w nowe miejsce a co za tym idzie, chciałabym nowe kurki. Ciężko mi zdobyć lokalnie kilka odmian już dorosłych, dlatego zdecydowałam się na kurczaki. Jedne - wyandotty - będą miały 6 tygodni, problem pojawia się przy tych mniejszych, dwu tygodniowych. Jakie lampy polecacie? Może lepsza płyta grzewcza? Opinie wystawiane przez kupujących jednak nie zachęcają, lampy się szybko przepalają. Będę wdzięczna za jakieś rozwiązanie.

Dodatkowo zapytam, czy te 6 tygodniowe kurczaki mogą już w dzień (zakładając pogodę z ostatnich dni, nie obecną) być z kurami na trawie? można je już zostawić w kurniku na noc?

Czy nowy kurnik - w środku drewniany, pomalowany olejem lnianym, powinnam wybielić wapnem?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, miłego!
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Lampy tzw. "kwoka" najlepsze, kupisz w elektrycznym sklepie. Wcale nie przepalają się szybko.
seebbek
200p
200p

Post »

Albo jakaś mocniejsza żarówka tradycyjna np 150,200W.
Starsze kurczaki możesz stopniowo chartować na zewnątrz, czy mogą nocować w kurniku, wszystko zależy ile masz kur jaka temperatura będzie w nocy.
Kurnik można częściowo skropić wapnem ale nie koniecznie od razu może być przy najbliższych sprzataniach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bernatlukasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2024, o 19:39

Kury

Post »

Witam 5 dni temu kupiłem kury nioski i do dziś nie wyszły na wybieg z kurnika i mam pytanie czy pomóc im wyjść czy czekać i może same wyjdą?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Czekaj cierpliwie ,muszą przyzwyczaić się do nowych warunków a 5 dni to bardzo krótko. Ja swoje kurki kupiłam 1 marca , bardzo się bały siedziały w kupie jedna na drugiej, prze de mną uciekały w popłochu dosłownie po ścianach. Od tygodnia może podchodzą do mnie i nawet dają się głaskać i na ręce brać. Jajek jeszcze nie znoszą.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nowi sąsiedzi syna jakąś szopkę budowali, ogradzali, osiatkowali. Okazało się, że to kurnik. Nie pomogły żadne płoty , sąsiad bardzo przeprasza bo całe stadko buszuje u syna na posesji :heja. :D Synowi to nie przeszkadza.
Dzieciaki mają radochę, trawnik przetrzebiony z wszelkiego robactwa. A kury pod przewodnictwem jaśnie pana koguta , po przespacerowaniu całego ogrodu upatrzyły sobie tarzanie się w piasku pod cyprysowcem. Najfajniejszy jest kogut, piękna bestia i jaki posluch ma !!!! ;:138 Ostatnio okropnie się wystraszyły świstaka, który akurat urządził sobie drzemkę pod cyprysowcami. Wszczęły okropny jazgot i prawie nauczyły się latać! A spasiony swistak pobil swój rekord szybkości w ucieczce. Kogut oczywiście osobiście posprawdzał
czy miejscówka jest bezpieczna. ;:306 ;:306 . Jajek to im autentycznie zazdroszczę :D

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoro sąsiad tak przeprasza za to, że kury wypasają się na cudzym trawniku, to niech się podzieli jajkami :D :wink:
seebbek
200p
200p

Post »

Ozdoba ;)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Piękna ta Twoja ozdoba :D Z czym ją przekrzyżowałeś ? Te podwójne srebrne łuskowanie jest piękne :D Lubiłam je u brahmy.
seebbek
200p
200p

Post »

Nie mam pojęcia, nabyta :). Też urzekły mnie te "łuski".
Gbr___
100p
100p
Od: 22 wrz 2011, o 00:37

Post »

Niezwykły i niepowtarzalny egzemplarz jak z porcelany. Piękna sztuka ;:167
Wygląda jak krzyżówka "Dark Brahma" (kolor upierzenia) z araukana (wąsy)
Awatar użytkownika
Dukat90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 paź 2024, o 11:41

Post »

Pytanie do kogoś, kto nie ma innych zwierząt, jak czasochłonne jest zajmowanie się kurami?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”