Moja działeczka ROD zielony domek cz 2
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działeczka ROD zielony domek cz 2
Alu, bardzo dobrze zrobiłaś wystawiając nieuczciwemu sprzedawcy złą opinię. Szkoda sadzonki, ale może jeszcze coś z niej będzie? Oby udało się ją uratować. Też będę w poniedziałek dzwoniła do szkółki, w której zamawiałam byliny. Jedna przyszła chyba martwa, bo z doniczki nic nie wystaje... A tak mi zależało akurat na tej najbardziej 

- jolifleur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Na szczęście nie wszyscy tak źle podchodzą do reklamacji. Są tez uczciwi sprzedawcy 

- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie kochane praca na działce się zaczęła. Przez dwa dni miałam piękną pogodę więc byłam na działce. Dużo nie zrobiłam bo czasu mało, ale zawsze coś. Plewiłam grządkę z kwiatami, przeryłam grządki ze świeżym obornikiem końskim pod pomidory i ogórki i zrobiłam grządki ma marchew, seler, porę. przycięłam hortensję, porzeczki, zrobiłam oprysk na drzewa i przygotowałam domek dla murarek. Odpoczywając posadziłam bratki do jednej doniczki te drobne, a do drugiej te duże. No i najważniejsze zmierzyłam miejsce na sofę ciekawe czy będę miała czas na niej się wylegiwać. Już jest zamówiona będzie po 20 kwietnia.

Witaj Ewuniu jak ostatnio siałam i sadziłam to urosła mi bardzo ładna i duża, nie wiem czy to za sprawą odmiany czy jej u mnie pasuje. Przekonamy się w tym roku. Ja bym posadziła na Twoim miejscu ale zmienić miejsce i odmianę wydaje mi się że urośnie ładna nie ma co sie zniechęcać. Będzie dobrze. Ewuniu co do sprzedawców to mało jest takich uczciwych każdy chce sprzedać nie patrząc na klienta, a to bardzo źle. Pozdrawiam miłego piątku udanego weekendu
Witaj Aniu papryczka posiana w styczniu rośnie nawet nie zapeszając ładnie oby tak dalej. Pomidorki już powoli pikuję na chwile obecna brakło mi ziemi. Powoli zaczyna brakować miejsca oby jak najszybciej było ciepło i mogłyby iść na balkon do szklarenki. Aniu mam pytanie co sie stało z Twoim wątkiem czemu zablokowany? Pozdrawiam życzę miłego piatku udanego ciepłego weekendu
Witaj kochana Lucynko trzeba dać im nauczkę bo będą wciskać wszystkim takie badziewie. Ciekawe czy cos z nich będzie mam taką nadzieję, ale na pewno odchoruja to i dopiero o ile będą to na przyszły rok. Pozdrawiam miłego słonecznego
weekendu
Witaj Majeczko kochana z Ciebie dziewczyna jest mi bardzo miło, że mogłabyś sie ze mna podzielić Jeśli by się znalazła jakaś sadzoneczka byłabym wdzięczna
Buziaczki
miłego weekendu i oczywiście dużo słoneczka
Witaj Dorotko mi kiedys tez przyszła doniczka z ziemią i nic z niej nie urosło kiedyś też kupiłam w sklepie sadzonke z woreczku i oprócz ziemi nic tam nie było, ale tym razem miałam tego dość bo mało pieniążków za to nie dałam, więc sie wkurzyłam. Nie możemy sie tak dawać. Ja tez będę dzwoniła bo w zeszłym roku kupiłam piwonię drzewiastą i miała mi zakwitnąć czerwona a zakwitła mi kolejna różowa ładna ale ja takiej nie chcę. Obiecała mi Pani, że odłoży mi biała i czerwoną do tego roku i poczekamy jak zakwitnie jeśli kolor się zgodzi to dostaną jeśli nie to zwrócą mi pieniądze. Ciekawa jestem jaka będzie. Pozdrawiam miłego piątku i udanego weekendu

Witaj Ewuniu jak ostatnio siałam i sadziłam to urosła mi bardzo ładna i duża, nie wiem czy to za sprawą odmiany czy jej u mnie pasuje. Przekonamy się w tym roku. Ja bym posadziła na Twoim miejscu ale zmienić miejsce i odmianę wydaje mi się że urośnie ładna nie ma co sie zniechęcać. Będzie dobrze. Ewuniu co do sprzedawców to mało jest takich uczciwych każdy chce sprzedać nie patrząc na klienta, a to bardzo źle. Pozdrawiam miłego piątku udanego weekendu

Witaj Aniu papryczka posiana w styczniu rośnie nawet nie zapeszając ładnie oby tak dalej. Pomidorki już powoli pikuję na chwile obecna brakło mi ziemi. Powoli zaczyna brakować miejsca oby jak najszybciej było ciepło i mogłyby iść na balkon do szklarenki. Aniu mam pytanie co sie stało z Twoim wątkiem czemu zablokowany? Pozdrawiam życzę miłego piatku udanego ciepłego weekendu

Witaj kochana Lucynko trzeba dać im nauczkę bo będą wciskać wszystkim takie badziewie. Ciekawe czy cos z nich będzie mam taką nadzieję, ale na pewno odchoruja to i dopiero o ile będą to na przyszły rok. Pozdrawiam miłego słonecznego

Witaj Majeczko kochana z Ciebie dziewczyna jest mi bardzo miło, że mogłabyś sie ze mna podzielić Jeśli by się znalazła jakaś sadzoneczka byłabym wdzięczna

Witaj Dorotko mi kiedys tez przyszła doniczka z ziemią i nic z niej nie urosło kiedyś też kupiłam w sklepie sadzonke z woreczku i oprócz ziemi nic tam nie było, ale tym razem miałam tego dość bo mało pieniążków za to nie dałam, więc sie wkurzyłam. Nie możemy sie tak dawać. Ja tez będę dzwoniła bo w zeszłym roku kupiłam piwonię drzewiastą i miała mi zakwitnąć czerwona a zakwitła mi kolejna różowa ładna ale ja takiej nie chcę. Obiecała mi Pani, że odłoży mi biała i czerwoną do tego roku i poczekamy jak zakwitnie jeśli kolor się zgodzi to dostaną jeśli nie to zwrócą mi pieniądze. Ciekawa jestem jaka będzie. Pozdrawiam miłego piątku i udanego weekendu

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
Witaj Alu
odniosę się do tego zakupu .
Może rozluźnij trochę korzenie ,zetnij te straszne kilkuty i włóż do ziemi dobrej .
To takie moje spostrzeżenia z moich doświadczeń .
Niestety krzew jest wysuszony i być może nie rokuje ,ale warto czekać .
Podaj nazwę szkółki, nie ma co ukrywać nierzetelnych sprzedawców .
Ja reklamuję zawsze jak coś rośliny nie przypomina ,albo są braki .
Odstrzeliłam szkólki nie ok ,zostawiłam te pewne ,ale i w nich
są np braki w dostawach cebul .(zdążą się w wyniku pośpiechu )
Ale po każdej reklamacji odsyłają ,piszą email i tak powinno być .
Nigdy nie zgodziła bym się na odsłanie zakupu bo to żart kiepski .
Dużo zdrówka życzę

Może rozluźnij trochę korzenie ,zetnij te straszne kilkuty i włóż do ziemi dobrej .
To takie moje spostrzeżenia z moich doświadczeń .
Niestety krzew jest wysuszony i być może nie rokuje ,ale warto czekać .
Podaj nazwę szkółki, nie ma co ukrywać nierzetelnych sprzedawców .
Ja reklamuję zawsze jak coś rośliny nie przypomina ,albo są braki .
Odstrzeliłam szkólki nie ok ,zostawiłam te pewne ,ale i w nich
są np braki w dostawach cebul .(zdążą się w wyniku pośpiechu )
Ale po każdej reklamacji odsyłają ,piszą email i tak powinno być .
Nigdy nie zgodziła bym się na odsłanie zakupu bo to żart kiepski .
Dużo zdrówka życzę

- Alicja125
Witaj Bogusiu jak zobaczyłam co mi przyszło i ochłonęłam zadzwoniłam do tej szkółki to potem wycięłam suche połamane patyki następnie wyciągnęłam z doniczek i znowu przerażenie te korzenie były zgnite. Pojechałam do sklepu po nowe doniczki większe i świeżą ziemię. Przyjechałam do domu i tak jak mówisz rozluźniłam korzenie, wypłukałam stara ziemię, usunęłam zgniłe korzenie i te co zostały było ich niewiele wsadziłam do nowej doniczki i świeżej ziemi. Pierwszy dzień nie podlewałam tak mi doradzili w ogrodniczym bo ziemia była wilgotna, a te korzenie miały już i tak za dużo wody. Potem podlałam kwasami humusowymi i bakteriami żeby się lepiej wytworzył system korzeniowy. Jeśli pomaga to pomidorom to na pewno będzie dobre dla jagody. teraz zostało czekanie czy zacznie puszczać pąki i nowe gałązki. U mnie zimno słoneczka brak więc czekam. Nazwy szkółki nie mogę podawać bo wydaje mi się, że nie wolno choć by się przydało aby ktoś nie wpadł tak jak ja. Teraz jak przeglądałam to 8 osób usunęło komentarze cos musi byc na rzeczy. Pozdrawiam życzę milego popołudnia i udanego weekendu

Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Witaj! Ja też mogę Ci coś ukorzenić z jagody kamczackej, ale późną wiosną jak będę je przycinać po owocowaniu. Miałybyś dopiero na przyszły sezon, jak dobrze pójdzie.
Ja myślę, że mimo wszystko uratujesz te jagody. Ja miałam takie mikrosadzonki, gdy kupowałam a w tym roku już kwitną. Marzą mi się odmiany kanadyjskie. Może je kupię w tym roku. Owoce z nich są ponoć dużo słodsze.
Ja myślę, że mimo wszystko uratujesz te jagody. Ja miałam takie mikrosadzonki, gdy kupowałam a w tym roku już kwitną. Marzą mi się odmiany kanadyjskie. Może je kupię w tym roku. Owoce z nich są ponoć dużo słodsze.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu, krokusiki to teraz największa ozdoba rabatek, ale widzę, jaki piękny miłek Ci zakwitł!
Pomyślałam, że u Ciebie już maki kwitną,
zanim zorientowałam się, że to zawilec.
Ciemiernikom też nic nie brakuje. Zbudowały ogromnie dużo kwiatuszków.
Wierzę, że sadzonki krzewów podziękują za troskę i dadzą z siebie wszystko, a Ty będziesz zajadała pyszne jagody.
Niech im i wszystkim Twoim roślinkom, zarówno na działeczce i na parapetach, słoneczko nie skąpi swoich złocistych promieni.

Pomyślałam, że u Ciebie już maki kwitną,

Ciemiernikom też nic nie brakuje. Zbudowały ogromnie dużo kwiatuszków.

Wierzę, że sadzonki krzewów podziękują za troskę i dadzą z siebie wszystko, a Ty będziesz zajadała pyszne jagody.

Niech im i wszystkim Twoim roślinkom, zarówno na działeczce i na parapetach, słoneczko nie skąpi swoich złocistych promieni.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Alu, pięknie wysprzątałaś działeczkę. Teraz rzeczywiście tylko sofa i miły wypoczynek
Krokusy podziwiam we wszystkich wątkach i za każdym razem mnie zachwycają. Mają teraz swoje pięć minut

Krokusy podziwiam we wszystkich wątkach i za każdym razem mnie zachwycają. Mają teraz swoje pięć minut

- Alicja125
Witaj Halinko Dziękuję Ci bardzo jak będziesz miała patyczki sadzonek to pewnie spróbuj ukorzenić mam sporo miejsca chcę zrobić taki płotek z jagody bo jak sie nie chce obchodzić do warzywniaka idą na skróty i deptają mi po kwiatach. Majeczka tez ma sie popatrzyć za sadzonkami jagody może coś się znajdzie i posadzę sobie i już nie będe kupować badziewia. Z odmian to ja właśnie kupiłam z tych kanadyjskich dlatego mi tak zależało na nich mam Aurora, Indigo gem, Borealis z tego co pisało to one mają się zapylić nawzajem. Jeśli się przyjmą i będą rosły to jakbyś chciała mogę Ci wysłać takie sadzonki do ukorzenienia lub spróbować Ci ukorzenić. Czytałam, że te odmiany są słodkie zobaczymy. Ja nie miałam do tej pory żadnej odmiany jagody kamczackiej teraz mam te biedule ciekawa jestem tych jagód nie mogę się doczekać o ile cos z nich będzie. Pozdrawiam miłego dnia
Lucynko witaj kochana krokusiki u mnie jakby powoli zanikają więcej jest przekwitniętych niż kwitnących, a są takie piękne. Dzie byłam na działce to widzę że już narcyze i żonkile sie pokazały na drzewach też już pąki oby mrozy co mają przyjść im nie zaszkodziły. Pozdrawiam miłego dnia

Witaj Dorotko porobiłam trochu i przypłaciłam to bólem krzyża chciałam za dużo i za szybko, a człowiek po zimie zastany teraz ledwo chodzę. Pozdrawiam milego dnia
To zdjęcia z dzisiaj bo pojechałam na działkę po podstawki, aby jutro pikować pomidorki. Na działkę przyjechała za nami córka z zięciem i wnukami tak na chwile posiedzieć, Korzystając z okazji poprosiłam o pomoc i takim sposobem zbieram sok z brzozy i murarki już są w swoim domku.

Jutro już
po soczek z brzozy i będziemy pili.
Pozdrawiam wszystkich życzę miłego tygodnia przyjemnej pracy zawodowej i tej w ogródkach.

Lucynko witaj kochana krokusiki u mnie jakby powoli zanikają więcej jest przekwitniętych niż kwitnących, a są takie piękne. Dzie byłam na działce to widzę że już narcyze i żonkile sie pokazały na drzewach też już pąki oby mrozy co mają przyjść im nie zaszkodziły. Pozdrawiam miłego dnia

Witaj Dorotko porobiłam trochu i przypłaciłam to bólem krzyża chciałam za dużo i za szybko, a człowiek po zimie zastany teraz ledwo chodzę. Pozdrawiam milego dnia

To zdjęcia z dzisiaj bo pojechałam na działkę po podstawki, aby jutro pikować pomidorki. Na działkę przyjechała za nami córka z zięciem i wnukami tak na chwile posiedzieć, Korzystając z okazji poprosiłam o pomoc i takim sposobem zbieram sok z brzozy i murarki już są w swoim domku.

Jutro już

Pozdrawiam wszystkich życzę miłego tygodnia przyjemnej pracy zawodowej i tej w ogródkach.

Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Alicjo! To dobrze. Oprócz tych starych odmian mam jeszcze Juganę i Leningradskij Velikan. To są małe krzaczki, ale może uda się zrobić sadzonkę. Ponoć obie smaczne a szczególnie ta ostatnia.
Z tego co czytałam powinnaś być zadowolona z tych kanadyjskich odmian. Ja również będę miała z serii Borealis.
Reszta na pw.
Widziałam, że masz murarki. Dawno je masz na działce?
Też je chyba muszę zaprosić do siebie. Mam trochę drzewek i krzewów a zapylaczy mało.
Z tego co czytałam powinnaś być zadowolona z tych kanadyjskich odmian. Ja również będę miała z serii Borealis.
Reszta na pw.
Widziałam, że masz murarki. Dawno je masz na działce?
Też je chyba muszę zaprosić do siebie. Mam trochę drzewek i krzewów a zapylaczy mało.
- Alicja125
Witaj Halinko mam od zeszłego roku teraz drugi sezon widzę różnicę w dodatku bardzo cieszą. Jeśli chcesz murarki to polecam już kuzynka się zaraziła i w tym roku tez będzie miała. Pozdrawiam miłego dnia 

Pozdrawiam Alicja
- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Alu, jak to się stało, że masz już kwitnącego maka? 

-
Alu, Twoja wiosna wcześniej się pokazała niż moja i rozwinęła śliczne wiosenne kwiatuszki.
Wiosenne!
Ale ten kwitnący mak to już wybryk natury
Czy to jest jakiś zimujący, bo pewnie nie z wiosennego siewu....
Pozdrawiam cieplutko.

Ale ten kwitnący mak to już wybryk natury

Pozdrawiam cieplutko.

Pozdrawiam. Lucyna
- Alicja125
Witajcie kochani zniknęłam ostatnio bo dużo się działo w moim życiu. Najpierw wnuczek Kacperek przyniósł z przedszkola ospę i zaraził wnuczkę Julię Córka nie wyszła z domu, a zięć pracuje do późna więc trzeba było pomóc. Działka z opóźnieniami gdyż pogoda paskudna i nie można było nic zrobić, dobrze, że pogoda ostatnio się poprawiła bo ruszyło z kopyta i poszło. Nawiozłam kompostu 10 worków, podsypałam kwiaty krzewy ozdobne, porzeczki i agrest to co się dało i na ile wystarczyło. Koszenie zaliczone i plewienia na całej działce również. Teraz zabraliśmy się za robienie podłogi w altanie. Kafelki prawie są zrobione, potem fuga i będzie ok. Wczoraj majówka super udana, pogoda dopisała więc pojechałam rano zanim przyjechała rodzinka i złożyłam sobie foliak na pomidory, wyciągnęłam donice z piwnicy. Dziś jadę po klej do płytek i ziemię pod pomidory i pod kwiaty trzeba coś posadzić bo coraz mniej miejsca na balkonie i w domu, a roślinki rosną jak szalone. Dodatkowo jeszcze cały czas robimy z remontem w domu. Przywieźli mi meble do przedpokoju dopiero po mojej interwencji czasami trzeba ochrzanić i postawić do pionu by zabrali się za robotę. Teraz czekam jeszcze na moja sofę na taras na pewno odezwą się po długim weekendzie już nie mogę się doczekać.

to moja sadzonka kapusty pekińskiej wychodowana z nasionka juz w gruncie

A to mój seler wysiany w 13 stycznia

to sałatka moje rozsady

a pod kapturkami rośnie sałatka liściowa siana pierwszy raz .
truskawki tylko trzy krzaczki może będzie więcej

i remont w altanie.

a ta wygladaja pomidory i papryka

Te butelki w oddali, mój wynalazek z zeszłego roku spisuje się i w tym roku.

Witajcie kochane Ewuniu i Lucynko to nie jest mak to zawilec kupiłam ten kwiatek w ogrodniczym był drogi to jeden wpadł mi do koszyka tak przez przypadek nie mogłam przejść koło niego. Pozdrawiam was serdecznie życzę słonecznego miłego weekendu i udanego wypoczynku.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających jest mi miło was gościć w moich skromnych progach. życzę miłego weekendu dużo słoneczka
i udanego wypoczynku. 

to moja sadzonka kapusty pekińskiej wychodowana z nasionka juz w gruncie

A to mój seler wysiany w 13 stycznia

to sałatka moje rozsady

a pod kapturkami rośnie sałatka liściowa siana pierwszy raz .

truskawki tylko trzy krzaczki może będzie więcej

i remont w altanie.

a ta wygladaja pomidory i papryka

Te butelki w oddali, mój wynalazek z zeszłego roku spisuje się i w tym roku.

Witajcie kochane Ewuniu i Lucynko to nie jest mak to zawilec kupiłam ten kwiatek w ogrodniczym był drogi to jeden wpadł mi do koszyka tak przez przypadek nie mogłam przejść koło niego. Pozdrawiam was serdecznie życzę słonecznego miłego weekendu i udanego wypoczynku.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających jest mi miło was gościć w moich skromnych progach. życzę miłego weekendu dużo słoneczka

Pozdrawiam Alicja
-
Witaj, Alu, w maju.
Przede wszystkim podziwiam Twoje wypasione. sadzonki!

Przy okazji zaciekawiły mnie te butelki.
O co tu chodzi?
Działka też już w wiosennej odsłonie.
Tylko przykro czytać o chorobie dzieci.
Znam ten ból z własnego macierzyństwa.
Trzymaj się, Kochana.

Przede wszystkim podziwiam Twoje wypasione. sadzonki!

Przy okazji zaciekawiły mnie te butelki.

Działka też już w wiosennej odsłonie.

Tylko przykro czytać o chorobie dzieci.

Trzymaj się, Kochana.

Pozdrawiam. Lucyna