Darko52 pisze:Na Bonkreta Wiliamsa mogą wisieć jeszcze teraz twarde gruchy? W opisie napisane jest , ze początek
września, dojrzewają a tu pażdziernik, i twarde jak gnat.
Czyżby znowu pomyłka.
Niekoniecznie pomyłka. Możliwe jest opóźnienie, u mnie podobnie,
wprawdzie tylko dwie, ale kamienie.
Zerwałam do szuflady
Moja Obelisk niestety umarła Nie wiem czemu, być może coś podgryzło jej korzenie w drugim roku po posadzeniu. Nie zdecydowałam się na drugą. Zaryzykować i dać szansę tej odmianie i szkółce, czy odpuścić sobie ? Jadłeś z niej owoce ?
Drodzy Forumowicze!
Poszukuję odmian gruszy silnie rosnących, które zamierzałbym posadzić w sadzie tradycyjnym, który przygotowuję około 1ha, na podkładkach gruszy ulęgałki. Czy możecie powiedzieć jakie niezwykłe odmiany posiadacie i czy możecie podzielić się zrazami jeszcze tej wiosny?
rebeko pisze: ↑9 mar 2023, o 23:06
Moja Obelisk niestety umarła Nie wiem czemu, być może coś podgryzło jej korzenie w drugim roku po posadzeniu. Nie zdecydowałam się na drugą. Zaryzykować i dać szansę tej odmianie i szkółce, czy odpuścić sobie ? Jadłeś z niej owoce ?
Moja ładnie się przyjęła. Jeszcze nie owocowała to i o smaku nic nie mogę powiedzieć. Ma prawie 3 m wysokości. Ładnie się rozgałęziła. Gałęzie rosną pionowo w górę przez to grusza nie zajmuje zbyt wiele miejsca w ogrodzie.
Tak powinna wyglądać po kilku latach uprawy
A tutaj dwie najbardziej popularne grusze o pokroju kolumnowym
Trochę słabo widać na zdjęciu. Możliwe że to pierwsze pokolenie larw miodówki gruszowej, była łagodna zima i dużo jej przeżyło. U siebie pierwsze owady uskrzydlone widziałem już na początku marca. Mniej prawdopodobne że to jakieś tarczniki. W tamtym roku miałem miodówkę na 2 gruszach azjatyckich, stosowałem środek na bazie oleju rydzowego. Ogólnie dobry na wszystkie ssące paskudztwa.
W sprzedaży bywają gotowe szczepione okazy typu 6w1, 5w1 (lub z mniejszym rozmachem 2w1). W sensie tyle odmian naraz na jednym drzewku - czy to ma sznasę się przyjąć i wszsytko owocować?
Jak rosną Wam grusze na podkładce Pigwa S1? Wybrałem tę podkładkę, gdyż nie chciałem mieć bardzo dużych drzew, ale w porównaniu z jabłoniami na M26, wiśnią na Antypce czy śliwą na Ałyczy są to maluszki. Posadziłem 2 lata temu odmiany: Konferencja, Bonkreta Williamsa, Generał Leclerc - wszystkie Pigwa S1. Mam gliniastą glebę (być może to nie odpowiada tej podkładce) i reszta gatunków dobrze rośnie a grusze na tej podkładce prawie stoją w miejscu. Gałęzie nawet wyrastają, ale króciutkie (kilka cm). Czy jest szansa, że to się zmieni? Czy rzeczywiście jest to podkładka bardzo skarlająca?
Pokażcie swoje grusze na Pigwie S1.