Witajcie!
Śnieg nawet jednego dnia nie poleżał, ale zima nie odpuszcza. Dzisiaj jest przeraźliwie zimno. Nie tylko lekki mróz trzyma i nie ma zamiaru zniknąć, ale jeszcze wietrzysko chłosta w twarz swoimi mroźnymi batami. No i jak tu wybrać się na działkę?
Tak więc siedzę w domu i kilka razy w ciągu godziny podglądam siewki. Jedne cieszą oczy, inne trochę martwią. Martwią sieweczki pomidorów, które zbyt szybko wykiełkowały i zaczęły się nadmiernie wyciągać, mimo że kuwetki stoją przy samym oknie. Niestety, jest to okno zachodnie, na południowym bowiem miejsca już nie mam. Musiałam zostawić trochę przestrzeni dla Miśki, która lubi się na parapecie południowego okna wyciągać i posypiać nad kaloryferem.
Siewki kwiatków już przepikowane wspaniale sobie radzą, tylko jakoś tak powolutku rosną, a najbardziej ślimaczą się heliotropy.
Każdego roku i już od wielu lat je uprawiam z nasion i zawsze zapominam, jakie one powolne w przyrastaniu.
Znacznie szybciej rosną sadzoneczki dziewięćsiłu, a to przecież nie jest roślinka jednoroczna.
Pięknie ruszyły po pikowaniu celozje grzebieniaste.
A najszybciej przyrastają żeniszki.
Gosiu - wysiałam pomidorki, ale choć siewki mają dużo światła, zaczęły się brzydko wyciągać.
W sumie mogłam jeszcze trochę poczekać, ale mam nadmierne ADHD w dziedzinie siewu.
Martusiu - śnieg nie poleżał nawet przez cały dzień, jednak niewielki mrozek ma się dobrze, aż za dobrze.
Nie miałam jeszcze wenidium i jestem go bardzo ciekawa.

Trochę wysiałam do kuwety, resztę dam wprost do gruntu.
Lilie amazońskie wsadziłam już do donicy, natomiast sprekelię podzieliłam na trzy etapy. Mam trzy cebulki, więc jedną już wsadziłam do doniczki, dwie kolejne będą wsadzone w odstępach czasowych,

czytałam bowiem, że one krótko trzymają kwiaty, tak więc będą zakwitały kolejno. Jeśli w ogóle zakwitną, bo ponoć są nieco chimeryczne.
Niespodziankę zrobił mi śniedek wątpliwy, który, po ścięciu łodyżki z przekwitniętym kwiatostanem, wypuścił nową łodyżkę z pąkami i właśnie zakwitł pierwszym kwiatuszkiem.
Trzymajcie się ciepło i zdrowo.