Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
To niski pomidor i ja produkuję go jako mini prezencik dla kilku Pań z okazji Dnia Kobiet. Prawdopodobnie przesadzę je jeszcze do doniczek C1,5 i tak już pewnie będzie rósł. Gdybym chciał go uprawiać go na owoce to pewnie lepsze byłyby doniczki C3. Szczerze mówiąc to nie wiem kiedy będą pierwsze owoce ale stawiam na koniec IV.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widziałem, że nie pierwszy raz go uprawiasz. Jak znosi mała ilość światła ? W tym roku go doświetlałeś, a w poprzednich sezonach ? Może spróbuję w przyszłym roku znaleźć mu miejsce na parapecie. 

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Rowerzysta
U mnie w tym roku sporo podobnych siewek. Wychodzą z ziemi leniwe kikuty w 'kaskach'. Z jednego skorupkę zdjąłem to pokazał liścienie, ale stanął w miejscu. Pozostałych nie ruszałem. Stoją sobie kikuty z kaskiem na końcu. Zastanawiam się skąd się takie przypadki biorą ? Stare nasiona, niedojrzałe, chore ?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Miałam raz taki kikut - do wyrzucenia. Jak liścienie urwane to potrafią liście puścić.
U mnei co roku są w kaskach - jak za płytko wysadzę, albo ziemia za sucha (muszę się pilnować, bo mam tendencję do przelewania). Ale kropla wody na kask i po kilku minutach pęsetą normalnie zdejmują i siewki nei odstają w niczym. Czasem ten kask jest tak jakby mocniej na liścieniach, siewka mniejsza - wtedy to najczęściej jakieś słabe nasiono. Teraz tak mam u jednego liliputa - widać nawet, że nasiono było mniejsze.
U mnei co roku są w kaskach - jak za płytko wysadzę, albo ziemia za sucha (muszę się pilnować, bo mam tendencję do przelewania). Ale kropla wody na kask i po kilku minutach pęsetą normalnie zdejmują i siewki nei odstają w niczym. Czasem ten kask jest tak jakby mocniej na liścieniach, siewka mniejsza - wtedy to najczęściej jakieś słabe nasiono. Teraz tak mam u jednego liliputa - widać nawet, że nasiono było mniejsze.
- Rowerzysta
No ja dzisiaj w którymś starym wątku znalazłem informacje, że jak się za płytko wsadzi nasionko to wychodzą w kaskach. Ja zawsze płytko sieje. O ile z pomidorów samo schodzi to na papryce mocniej się trzyma. Teraz będę wiedział, że należy siać głębiej.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie siał mąż i tez za płytko. No i przy przesuszonej ziemi to nasiono zasycha, zamiast zostać w ziemi. Z papryk jest ciężej, ale też się da. Mam jeszcze do zdjęcia z bakłażana ;/
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja jeszcze nakrywam taką siewkę kieliszkiem i odczekuję kilka godzin zanim biorę sie za próbę ściągania.Alyaa pisze: ↑24 lut 2023, o 12:24 Ale kropla wody na kask i po kilku minutach pęsetą normalnie zdejmują i siewki nei odstają w niczym. Czasem ten kask jest tak jakby mocniej na liścieniach, siewka mniejsza - wtedy to najczęściej jakieś słabe nasiono. Teraz tak mam u jednego liliputa - widać nawet, że nasiono było mniejsze.
-
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Odnośnie kasków to podobnie jak przedmówcy zauważyłem, że jak głębiej sądzę nasiona to problem staje się marginalny.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- duploboss
- 50p
- Od: 17 gru 2022, o 01:30
W jak dużych doniczkach są pomidorki ?przemek1136 pisze: ↑24 lut 2023, o 18:37 Zaczynają kwitnienie pomidorki Vilma (nasiona wyłożone na wacik 13 I 2023 r.).
![]()
Pozdrawiam, Jacek
-
To są małe rośliny i rosną w doniczkach 0,7 l (średnica 12 cm).
- duploboss
- 50p
Ok, pytałem, bo mam 5 odmian takich maluchów i moje wyglądają dużo skromniej ale to też z tego powodu, że moje rosną w doniczkach 4 L / 21 cm i dlatego wydają się takie małe w porównaniu do Twoichprzemek1136 pisze: ↑24 lut 2023, o 21:02 To są małe rośliny i rosną w doniczkach 0,7 l (średnica 12 cm).

Pozdrawiam, Jacek
- duploboss
- 50p
Na jednym z moich mini pomidorków stojących na oknie zaobserwowałem dziwne ślady na liściach
Nie mam pojecia co to jest ale nie wygląda to dobrze.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu. Na zdjęciach widać na górnej stronie liści jakieś plamki a pod spodem tak jakby ubytki w masie liściowej.. W razie czego mam pod ręką rozrobiony Topsin 0,5ml / litr wody, który używałem do roślin pokojowych i mogę pomidorka tym potraktować jeśli to jakiś grzyb..

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu. Na zdjęciach widać na górnej stronie liści jakieś plamki a pod spodem tak jakby ubytki w masie liściowej.. W razie czego mam pod ręką rozrobiony Topsin 0,5ml / litr wody, który używałem do roślin pokojowych i mogę pomidorka tym potraktować jeśli to jakiś grzyb..

Pozdrawiam, Jacek