Doświetlanie roślin doniczkowych

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doświetlanie roślin doniczkowych

Post »

Coś niestety pokręciłaś. I 20 W i 140W to jest moc. Mocy się nie pobiera. Z mocą się świeci. Pobiera się prąd. Żarówka o mocy 20 W pobiera 7 razy mniejszy prąd niż żarówka o mocy 140 W.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście, że pokręciłaś (dopiero teraz przeczytałem to jeszcze raz). Strumień świetlny mierzy się w lumenach.
A te 140W to po prostu odniesienie do starych żarówek.
20W LED to moc odpowiadająca 140W zwykłej żarówki. Inaczej mówiąc, były one kilka razy bardziej prądożerne, a tym samym nieefektywne.

Doprecyzowując:
Pobór mocy to inaczej wartość, którą określa się zużycie prądu przez dane urządzenie, takie jak komputer stacjonarny, telewizor, lodówka, odkurzacz czy też laptop. Każdy sprzęt podłączony do gniazdka elektrycznego pobiera energię, aby móc poprawnie działać. Moc podawana jest w watach [W].
Nie do końca rozumiem, po co ten przelicznik dalej obowiązuje, skoro od dłuższego czasu dominują LEDy...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
gerranium
200p
200p
Od: 27 mar 2019, o 11:58

Post »

Panowie, im więcej czytam, tym mniej rozumiem.
Jeden z Was pisze, że mocy się nie pobiera, drugi pisze coś o poborze mocy. Józefie Święty, zakończmy ten temat, co kręćka dostanę :roll:
Przecież każdy czuje, o co chodzi.
Pozdrawiam
G.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To proste:

Moc, mierzona w Watach, to wartość jaką zużywa dane urządzenie - w tym wypadku żarówka. Natomiast pobór energii elektrycznej to jej zużycie w danym okresie czasu.
Więc, przykładowa żarówka (tutaj LED), o mocy 20W zużyje (pobierze) w czasie jednej godziny 0,02kWh.
Odnosząc się do starych żarówek, 140W pobierała 0,140 kWh czyli 7 razy więcej energii elektrycznej.

A jeśli chodzi o to ile ona daje światła, to zależy ile daje lumenów, a to już kwestia indywidualna w zależności od producenta, modelu. Np. nie każda żarówka o mocy 20W będzie dawać tyle samo światła. Jedna może dawać 1500 lm, a druga np. 1200 lm.
Nie mam wiedzy ile lumenów dawała stara żarówka 140W, ale można założyć że wartości mogą być zbliżone.

Inna sprawa, o czym nie napisaliśmy to widmo jednej i drugiej żarówki. Stare żarówki dawały widmo z przewagą barwy czerwonej, natomiast żarówki LED mogą dawać widmo z przewagą barwy niebieskiej, czerwonej albo neutralnej, w zależności jakie LEDy zostały użyte.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
imosama
50p
50p
Od: 15 sie 2022, o 19:21

Post »

To apropos ledów i barwy światła dodam od siebie, że w przypadku używania LEDów RGB można sterować widmem światła (ilością światła danego koloru która dominuje) ze względu na ich budowę. W większości przypadków standardowe ledy to tak naprawdę ledy świecące swiatłem niebieskim które poprzez użycie luminofora daje białe światło. Trzeba czytać etykiety z jakim LEDem mamy do czynienia.

Wracając jeszcze do LED RGB widziałem w odmętach internetu takie zestawy a' la "grow boxy" które na przykryciu miały zamontowane właśnie diody RGB i można było za pomocą komputera lub aplikacji w telefonie sterować widmem światła jakie generują. Jak znajdę to w edicie wrzucę link ze źródłem. Jestem ciekaw opinii :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W większości przypadków standardowe ledy to tak naprawdę ledy świecące swiatłem niebieskim które poprzez użycie luminofora daje białe światło.
To zależy jaką mają temperaturę barwową. Jeśli 6500K, to będzie przewaga barwy niebieskiej, ale nie oznacza że będą dawać tylko taką barwę, bo widmo będzie zawierać również barwę czerwoną, oczywiście w mniejszej ilości.

Pozostaje kwestia, jakie dokładnie mają widmo, ale tutaj już większości takich żarówek/świetlówek w karcie produktu nie uświadczysz.
Ale jeśli rośliny rosną pod takimi LEDami, to najwidoczniej mają widmo sprzyjające wzrostowi.

Wracając jeszcze do LED RGB widziałem w odmętach internetu takie zestawy a' la "grow boxy" które na przykryciu miały zamontowane właśnie diody RGB i można było za pomocą komputera lub aplikacji w telefonie sterować widmem światła jakie generują.
Obstawiam, że to jakiś niewiele warty chiński wynalazek. Jeśli chcesz doświetlać czymś lepszym, to są sprawdzeni producenci, jak np. Verticana.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
imosama
50p
50p

Post »

To zależy jaką mają temperaturę barwową. Jeśli 6500K, to będzie przewaga barwy niebieskiej, ale nie oznacza że będą dawać tylko taką barwę, bo widmo będzie zawierać również barwę czerwoną, oczywiście w mniejszej ilości.
Domieszki innej barwy najprawdopodobniej zależą właśnie od luminofora. Jak wspominałem tyczy się to 'większości przypadków', więc mogą być inne rozwiązania technologiczne. Te LEDy, o których pan mówi mogą być tak naprawdę LEDami RGB.
Obstawiam, że to jakiś niewiele warty chiński wynalazek. Jeśli chcesz doświetlać czymś lepszym, to są sprawdzeni producenci, jak np. Verticana.
Dokopałem się, filmik VIDEO (niestety w języku angielskim) na YouTube przedstawia cały system, firmy niemieckiej. Wygląda dość ciekawie jak ktoś lubi majsterkowanie i daje zupełną kontrolę nad widmem światła.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ok., chińskie czy niemieckie, tylko po co skoro dobre lampy dają bardzo dobre rezultaty? Kombinowanie dla samego kombinowania?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
imosama
50p
50p

Post »

Dzięki kombinowaniu świat brnie do przodu :wink: . Dla niektórych możliwość ustawiania widma może być pożądana, a gotowe LEDy (jak te Verticany) jakie im ustawią w fabryce z takim zostaną do śmierci albo zużycia luminofora. Łódzka firma Bilberry z tego co kojarzę robi(ła) oświetlenie przemysłowe ze sterownikami. Także zapotrzebowanie na takie rzeczy jest.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lampy dedykowane bezpośrednio pod rośliny mają ustawione widmo pod wzrost roślin, więc jaki jest cel o którym piszesz? Kombinowanie może być tylko kombinowaniem bez osiągnięcia realnych rezultatów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
imosama
50p
50p

Post »

Wg źródeł niektóre rośliny preferują inne widmo światła w zależności od stadium rozwoju (w badaniach robili testy jeśli dobrze kojarzę na papryce, sałacie i ziemniakach). Na przykład stan oraz grubość liści papryki są zależne od ilości światła w widmie niebieskim. Zaś dla roślin w okresie kwitnienia potrzebne jest duże natężenie światła w widmie czerwonym.
Cel w regulacji światła jest. Może nie w domowej hodowli (chyba, że ktoś lubi eksperymentować, dlaczego nie! :wink: ). W tych badaniach jest dużo ciekawych wniosków, np. niedostatek światła niebieskiego powoduje wyciąganie się roślin.
Tytuł artykułu i sam artykuł w jęz. angielskim polecam lekturę :wink: : G. D. Massa, H.-H. Kim, R. M. Wheeler, and C. A. Mitchell, “Plant Productivity in Response to LED Lighting”
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No w końcu właśnie takiej odpowiedzi się doczekałem. :wink: Z punktu widzenia zwykłego doświetlania, wystarczą spokojnie lampy dedykowane do roślin. Wszystko inne, to albo kombinowanie dla sztuki, albo jak ktoś chce się bawić w bardziej profesjonalną uprawę. To o czym piszesz, to gdzieś mi się rzuciło w oczy jak kiedyś szukałem czegoś w temacie, ale powtórzę z punktu widzenia amatora, jest to całkowicie zbędne bo lampy ze standardowym widmem sprawdzają się na każdym etapie wzrostu rośliny. :wink: Jedynie w przypadku roślin kwitnących można pokusić się o widmo z przewagą barwy czerwonej, ale i to nie jest koniecznością.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
imosama
50p
50p

Post »

Po przeczytaniu paru prac pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że na przezimowanie wystarczyłyby ledy emitujące niebieskie światło i potem w sezonie na słońcu jak ma warunki oczywiście takie.
Krzysiek999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2023, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziwna sprawa, odrzucili mi post, bo reklama produktu :D kiedy tutaj normalnie ludzie piszą numery aukcji bez linków, nazwy sprzedawców, nazwy produktów, pokazują zdjęcia z aukcji :D
To jeszcze raz. Na jakiej minimalnej wysokości nad rośliną (raczej sukulenty) może być LAMPA LED GROW DO WZROSTU UV IR 30CM 10W (13651088811) od (pojawił się tutaj) Mr_light? W szafie mam niestety tylko 6 cm nad roślinami, i nie wiem czy to nie za nisko.

I czy absolutnie musi być od góry, czy może być pionowo z boku szafki
eldirfar
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 cze 2023, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jako, że zbliża się okres jesienny chciałbym powoli zaopatrzyć się w jakieś doświetlenie dla mojej palmy. kokosowej
Mam ją już 6 miesięcy i wypuściła w tym czasie 2 liście więc jest jakaś szansa, że jej jest dobrze i pożyje dłużej :D

Macie jakieś tipy czym i jak ją doświetlać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”