Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.11
ooo. Ja się martwię, że nic nie powschodziło, a faktycznie w tym roku pochowałam wszystko do dilerek. W poprzednich latach kiełkowałam na tackach ale mi sie nasiona mieszały, koty zrzucały itp. Ale było lepiej. Czy sądzicie, że wyjęcie nasion teraz z woreczków coś by dało czy dosiewać?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ale ja nie rozumiem, jak wyjąć nasiona z woreczków? Kiełkujecie w woreczkach strunowych? Dlaczego ?(nie krytykuje , tylko jestem zdziwiona , żeby było jasne )
Owszem ,kiełkujace nasiona w pojemnikach można przykryć folia, ,(pojemniki) ,żeby nie wysychało podłoże ,na którym są nasiona.
Jak długo kiełkują to należy zdjąć folię na godz , żeby to wszystko się przewietrzyło.
Pierwszy raz słysze o kiełkowaniu nasion w woreczkach ...
Jak masz mało nasion , to wyjmij ,może jeszcze wykiełkuja
A jeszcze pytanie do Przemka , jaka wysokość jest Twoich szalek?
aaa doczytałam , wykorzystujesz słoiczki po kremach

Owszem ,kiełkujace nasiona w pojemnikach można przykryć folia, ,(pojemniki) ,żeby nie wysychało podłoże ,na którym są nasiona.
Jak długo kiełkują to należy zdjąć folię na godz , żeby to wszystko się przewietrzyło.

aaa doczytałam , wykorzystujesz słoiczki po kremach

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Nasiona do kiełkowania potrzebują wilgoci, światła (lub jego braku) i odpowiedniej temperatury.
Jeśli spełnione są wymagania w tym zakresie, to woreczek, czy wacik kiełkowania nie powstrzyma
Stosowałem woreczki z dobrym skutkiem, łatwo w nich utrzymać wilgotność.
Zrezygnowałem ponieważ pojemniczki okazały się wygodniejsze w użytkowaniu niż woreczki.
Jeśli spełnione są wymagania w tym zakresie, to woreczek, czy wacik kiełkowania nie powstrzyma

Stosowałem woreczki z dobrym skutkiem, łatwo w nich utrzymać wilgotność.
Zrezygnowałem ponieważ pojemniczki okazały się wygodniejsze w użytkowaniu niż woreczki.

Pozdrawiam, Jacek
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Jacek,może to dobry pomysł z nasionami na dole,tyle,że zaglądanie czy to już,
może być trochę kłopotliwe.
Ja na dużej tacce kładę płat ligniny,układam nasionka,na nakrętkach plastikowych piszę odmianę ,przykrywam nakrętką i czekam.Oczywiście 55 razy zaglądam pod nakrętkę czy już widać jakiegoś pomidorka czy papryczkę.
Sprawdza się na małej liczbie nasionek.Do większej ilości ,typu sałaty,rzodkiewki itp przykrywam większą nakrętką lub innym naczynkiem.
może być trochę kłopotliwe.

Ja na dużej tacce kładę płat ligniny,układam nasionka,na nakrętkach plastikowych piszę odmianę ,przykrywam nakrętką i czekam.Oczywiście 55 razy zaglądam pod nakrętkę czy już widać jakiegoś pomidorka czy papryczkę.
Sprawdza się na małej liczbie nasionek.Do większej ilości ,typu sałaty,rzodkiewki itp przykrywam większą nakrętką lub innym naczynkiem.

pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Kluczem do sukcesu w uprawie pasternaku są świeże nasiona. Pasternak i skorzonera, to dwa warzywa, których nasiona muszą być bezwzględnie świeże. Najlepsze są własne nasiona.Teresa Pszczola pisze: ↑21 sty 2023, o 15:24 Poradźcie kiedy i jak prawidłowo posiać pasternak?
Raz w życiu ładnie mi powschodził i miałam ładny plon.
Od tego czasu klapa. Może go skiełkować, czy schłodzić?
Lubię pasternak, bo to taka okazała roślina.![]()
Pasternak parzy w czasie upalnej pogody, więc gdy jest bardzo gorąco, lepiej go omijać szerokim łukiem. Ja na wszelki wypadek zakładam długie rękawy, gdy chcę coś przy nim robić. Poparzenia potrafią być naprawdę dotkliwe, mi się to nie zdarzyło, ale widziałam zdjęcia bąbli i nie wyglądało to ciekawie.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Dorkasz,cenna informacja dot.pasternaku.
Zaplanowałam mu poletko dość ciasne, ale skoro to taki drań ,dostanie apartament bez sąsiadów
Zaplanowałam mu poletko dość ciasne, ale skoro to taki drań ,dostanie apartament bez sąsiadów

pozdrawiam
Alicja
Alicja
Pelasia pisze: ↑24 sty 2023, o 07:49 Ale ja nie rozumiem, jak wyjąć nasiona z woreczków? Kiełkujecie w woreczkach strunowych? Dlaczego ?(nie krytykuje , tylko jestem zdziwiona , żeby było jasne )![]()
aaa doczytałam , wykorzystujesz słoiczki po kremach![]()
w woreczek strunowy włożyłam wacik nawilżony z nasionami, woreczek podpisany i zostawiony w cieple. Teoretycznie mniej problemów bo nie pogubimy się w nasionach a i wilgoć łatwiej utrzymać. Teoretycznie mniej....
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jednym z powodów nie kiełkowania lub zatrzymania wzrostu kiełka , może być używanie
wybielanych ( chlorowanych) ręczników , wacików .
wybielanych ( chlorowanych) ręczników , wacików .
- duploboss
- 50p
- Od: 17 gru 2022, o 01:30
Widzę, że rzeczywiście każdy ma swój sposób na kiełkowanie
Ja na razie różnych metod próbuję i zobaczymy co się najlepiej sprawdzi..
Pokazały mi się białe małe jakby kropeczki na nasionach do kiełkowania, generalnie białawy niejednolity nalot.. Co to może być ? Jakiś grzyb albo pleśń ? Miały za mokro podczas kiełkowania ?

Pokazały mi się białe małe jakby kropeczki na nasionach do kiełkowania, generalnie białawy niejednolity nalot.. Co to może być ? Jakiś grzyb albo pleśń ? Miały za mokro podczas kiełkowania ?
Pozdrawiam, Jacek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Najprawdopodobniej pleśń. Często pojawia się na nasionach zebranych samemu ale niedostatecznie wyczyszczonych z resztek miąższu itd.
- duploboss
- 50p
Te były akurat kupne, ale być może miały za mokro podczas kiełkowania - wacik bardzo mokry i mała torebka foliowa zamknięta..
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kiełkuję jeszcze inaczej
Używam do tego pudełeczek po bombonierkach Ferro Rocher .
Każdy "otwór" ma napisaną cyfrę, na dno wkładam kwadracik z ręcznika papierowego. Na kartce na bieżąco wpisuję numer i co w danej "dziurce" kiełkuję.
Codziennie je otwieram żeby miały dostęp powietrza i sprawdzam jak z wilgotnością. Jak za sucho spryskuję delikatnie spryskiwaczem.
Te bombonierki mają fajne plastikowe pudełka - takie mini szklarenki z tego wychodzą - nasionka się nie mieszają - u mnie super się to sprawdza.

Używam do tego pudełeczek po bombonierkach Ferro Rocher .
Każdy "otwór" ma napisaną cyfrę, na dno wkładam kwadracik z ręcznika papierowego. Na kartce na bieżąco wpisuję numer i co w danej "dziurce" kiełkuję.
Codziennie je otwieram żeby miały dostęp powietrza i sprawdzam jak z wilgotnością. Jak za sucho spryskuję delikatnie spryskiwaczem.
Te bombonierki mają fajne plastikowe pudełka - takie mini szklarenki z tego wychodzą - nasionka się nie mieszają - u mnie super się to sprawdza.
Pozdrawiam, Aneta:)
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Od kilku lat bazylii nie wysiewam - bo mi się nie chce
i szkoda miejsca na parapecie. Po 20 maja kupuję w dyskoncie doniczkę bazylii, rozdzielam i sadzę pojedynczo lub po 2 najgrubsze siewki. Zawsze się przyjmuje 

- duploboss
- 50p
Jeszcze pytanko odnośnie kiełkowania.. Które warzywa na pewno potrzebują światła do wykiełkowania z wacików czy też wprost z wielodoniczek ? Czy mogę położyć wielodoniczki lub waciki w półmroku np. pod blatem biurka, gdzie dochodzi bardzo mało światła ?
Pozdrawiam, Jacek