Możesz zdradzić jaka to odmiana ?
Wszystko o pomidorach cz. 17
- krysp50
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Pozdrawiam Krystyna
- krysp50
Dziękuję . Nie znam tych pomidorków - patrzyłam i sprzedają tylko po ok. 500 nasionek

Pozdrawiam Krystyna
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Udało mi się odkupić na forum małą ilość. W tym roku sprawdzę czy powtarza cechy, jeśli tak to wyślę na AWN.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Krysia , napisz do Chudziak w wątku sprzedażowym .
To , że pomidor może poleżeć nie znaczy , że super twardy . Nie lubię pomidorów , które ledwo zmienią kolor
już nadają się tylko na przecier .
U mnie najdłużej w tym roku leżał Polbig .
To , że pomidor może poleżeć nie znaczy , że super twardy . Nie lubię pomidorów , które ledwo zmienią kolor
już nadają się tylko na przecier .
U mnie najdłużej w tym roku leżał Polbig .
- krysp50
anulab- dziękuję
Też nie lubię pomidorów co szybko miękną a nie zawsze wszystko zjada się od razu.

Też nie lubię pomidorów co szybko miękną a nie zawsze wszystko zjada się od razu.
Pozdrawiam Krystyna
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
anulab ja też - lubię pomidory duże, takie co dłużej poleżą, nie ciapowate, z lekkim kwaskiem
. Zdecydowanie wolę czerwone, albo ciemne, musi też być jakiś pomarańczowy i zielony. Jakoś smakowo malinowe mi nie podchodzą. Poza tym, są bardzo delikatne - muszą leżeć w skrzynce pojedynczą warstwą, bo odgniatają się od ciężaru i wchodzi choróbsko
Do jedzenia u mnie dużo nie idzie, natomiast robię wielkie ilości keczupu - stąd pomidory muszą być mięsiste z małą ilością galaretki (takie zresztą lubię też jeść). W tym roku nakupiłam nowych odmian - większość to ruskie. Zostawiłam kilka sprawdzonych wczesnych. No i nie dopisałam, że zasadniczo uprawiam w gruncie
Kupiłam też nasiona Cornabel f1 i 2-3 krzaczki będą w szklarni, w której uprawiam paprykę
- też mam 2 nowe odmiany.
Poproszę o informację tych co stosują Trichoderma albo Polyversum. Chcę zastosować jeden z nich - który lepszy? Bio-algeen już też kupiłam

Poproszę o informację tych co stosują Trichoderma albo Polyversum. Chcę zastosować jeden z nich - który lepszy? Bio-algeen już też kupiłam

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Polyversum jest bardziej uniwersalny, zaś Trichoderma, lepiej służy korzeniom. Kilka razy używałem Trianum, system korzeniowy mocno rozbudowany, minusem jest wysoka cena.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Do oprysków trichofit części naziemnej , gleby , resztek roślinnych , zaprawiania .
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Na necie znalazłem trichovit o wadze 30g. Na ile sztuk rozsady to starczy? Pomidory, papryki, bakłażany - doniczka P9.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Do tego warto dodać jakiś preparat z bacillus subtilis , może być fitoprotect albo Bacto -g-stop .
Stosować można razem lub naprzemiennie . Te mikroorganizmy nie są wobec siebie antagonistyczne ,
sprawdzałam .
Stosować można razem lub naprzemiennie . Te mikroorganizmy nie są wobec siebie antagonistyczne ,
sprawdzałam .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Kupiłem Pryzmatix do kompostowania i zastanawiam się czy nie nadałby się również do oprysku gleby pod pomidorami.
Pozdrawiam, Jacek
-
Pryzmatix stosowałam , ma dobry skład , szybko zagrzewa pryzmę kompostową .
Na stosowanie w formie oprysku nie wpadłam .
Na stosowanie w formie oprysku nie wpadłam .
-
Na skład trudno trafić , ale gdzieś znalazłam . Podsypałam nim jesienią truskawki .
Taka mała uwaga , woda do oprysku mikroorganizmami nie może być zimna , chlorowana . Nie pryskamy w słońcu .
Dodawałam melasy i nie pryskałam bezpośrednio po rozpuszczeniu , czekałam jakoś godzinę . Najczęściej pryskałam
przed wieczorem . Temperatura powietrza nie niższa niż , tego dokładnie nie pamiętam .
Ja łączyłam mikro , np. szkodnikobójcze z grzybobójczymi , byle nie były antagonistyczne .
Taka mała uwaga , woda do oprysku mikroorganizmami nie może być zimna , chlorowana . Nie pryskamy w słońcu .
Dodawałam melasy i nie pryskałam bezpośrednio po rozpuszczeniu , czekałam jakoś godzinę . Najczęściej pryskałam
przed wieczorem . Temperatura powietrza nie niższa niż , tego dokładnie nie pamiętam .
Ja łączyłam mikro , np. szkodnikobójcze z grzybobójczymi , byle nie były antagonistyczne .