Aglaonema choroby i szkodniki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aglaonema - białe szkodniki
Przede wszystkim nie jest to ani Skrzydłokwiat, a tym bardziej nie jest Difenbachia, a Aglaonema... Natomiast, jeśli chodzi o objawy, to jeśli te białe kryształki są klejące, to jest to wełnowiec. W handlu znajdziesz preparaty do zwalczania tych szkodników.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- osiemgroszy
- 10p - Początkujący
- Od: 30 sty 2015, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aglaonema - białe szkodniki
O masz...!!!
A ja byłam pewna, że to skrzydłokwiat <wstydzi się> :P
Pięknie dziękuję za wskazanie szkodnika, zabieram się za usuwanie paskudztwa!

A ja byłam pewna, że to skrzydłokwiat <wstydzi się> :P
Pięknie dziękuję za wskazanie szkodnika, zabieram się za usuwanie paskudztwa!

Re: Aglaonema - białe szkodniki
To i moja roślinka odzyskała prawidłową nazwę.Dziękuję i pozdrawiam klakier.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2022, o 12:05
Re: Aglaonema choroby i szkodniki
Cześć, może ktos z Was będzie w stanie pomóc - moja Agnaolema od pewnego czasu zaczęła żółknąć, problem dotyczy dolnych liści, ale mam wrażenie, że nasila się coraz bardziej-kilka liści usunęłam już wcześniej. Sprawdzałam korzenie,ale wszystko z nimi ok, nie zauważylam też szkodników na spodzie liści. Co może być przyczyną? Roślina ciągle stała w jednym miejscu,okolo metr od okna na polnocny-wschód,ale w cieniu, bo we wnęce i za zasłoną.
A drugie pytanie - czy problem zwiniętych liści to kwestia niskiej wilgotności?

A drugie pytanie - czy problem zwiniętych liści to kwestia niskiej wilgotności?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aglaonema, jak każda roślina potrzebuje światła. Czyli nie ciemny kąt, tylko przy Twojej wystawie, parapet.
Dwa, doniczka powinna stać na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki czym ograniczasz dostęp powietrza do bryły korzeniowej.
Trzy podlewasz taką ilością wody żeby woda dotarła do całej bryły korzeniowej, a kolejne jak przeschnie przynajmniej wierzchnia warstwa podłoża.
Sprawdź też czy nie ma szkodników.
Pojedyncze żółknięcie najstarszych liści jest również rzeczą normalną, ale przede wszystkim musisz zapewnić więcej światła.
Dwa, doniczka powinna stać na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki czym ograniczasz dostęp powietrza do bryły korzeniowej.
Trzy podlewasz taką ilością wody żeby woda dotarła do całej bryły korzeniowej, a kolejne jak przeschnie przynajmniej wierzchnia warstwa podłoża.
Sprawdź też czy nie ma szkodników.
Pojedyncze żółknięcie najstarszych liści jest również rzeczą normalną, ale przede wszystkim musisz zapewnić więcej światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 kwie 2022, o 12:05
Dziękuję. Już przestawiłam na parapet, wyjęłam z osłonki, zwrócę uwagę też na podlewanie. Mam nadzieję że pomoże.