Kolory usychania iglaków cz.2
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: usychające tuje
Powycinaj porażone pędy i zastosuj oprysk jednym ze wskazanych specyfików: Bravo, Dithane lub Amistar .
Nie stosuj żadnego nawozu.
Wiem,że to duży koszt, ale tuje też są duże i szkoda byłoby je zmarnować, więc podlej je również wybranym preparatem.
By nie tracić specyfiku zrób delikatne zagłębienie wokół pnia ,podlej dobrze wodą a następnie tym środkiem i znowu wodą.
Nie stosuj żadnego nawozu.
Wiem,że to duży koszt, ale tuje też są duże i szkoda byłoby je zmarnować, więc podlej je również wybranym preparatem.
By nie tracić specyfiku zrób delikatne zagłębienie wokół pnia ,podlej dobrze wodą a następnie tym środkiem i znowu wodą.
Rozumiem ze podlać takim samym stężeniem preparatu jak do oprysku?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Raczej silniejszym. 2:1
Po opryskach (Proplant a wcześniej Kaptan) tuje "jeszcze" rosną, mają nowe przyrosty ale część z nich ciemnieje i usycha.
Wyciąłem kilka gałązek i korzenia i oddałem do zbadania. Okazuje się że główny problem to grzyby:
- pestalotiapsis
- fytoftoroza
Pytanie jak przygotować podłoże pod nowe tuje - chcę wymienić przynajmniej 5 szt., które uschły w więcej niż 70%
Wyciąłem kilka gałązek i korzenia i oddałem do zbadania. Okazuje się że główny problem to grzyby:
- pestalotiapsis
- fytoftoroza
Pytanie jak przygotować podłoże pod nowe tuje - chcę wymienić przynajmniej 5 szt., które uschły w więcej niż 70%
Chorujące rośliny w różnych częściach ogrodu
Moi drodzy czy ktoś podpowie mi co się dzieje z moimi roślinami, dzieje się tak w różnych częściach ogrodu na różnych roślinach. Niektóre rośliny po prostu marnieją w oczach, były piękne, pod 3 tygodniach wyglądają jak na zdjęciach. Co to może być za choroba, jak z tym walczyć?

bardzo dziękuję za wskazówki

bardzo dziękuję za wskazówki
Re: Kolory usychania iglaków cz.2
Ziemia raczej ciężka, glina z piachem czy się mylę? Za wiele pokarmu tam nie mają. Jeśli nie dostały rekompensaty w postaci nawozu to marnieją z powodu braku pokarmu. Na pierwszym zdjęciu jakaś jodła koreanka walczy o przetrwanie. Poświęciła najstarsze przyrosty aby ocalić najmłodsze. Proste.
Na 2 ostatnich zdjęciach widać raczej plac budowy niż ogród. Podczas murowania np. obrzeży do gleby przedostaje się woda będąca prawie czystą zasadą (beton ma odczyn silnie zasadowy). Jeśli w pobliżu jest jakiś system korzeniowy rośliny niekoniecznie lubiącej wysokie pH to sprawa też jest prosta.
Na 2 ostatnich zdjęciach widać raczej plac budowy niż ogród. Podczas murowania np. obrzeży do gleby przedostaje się woda będąca prawie czystą zasadą (beton ma odczyn silnie zasadowy). Jeśli w pobliżu jest jakiś system korzeniowy rośliny niekoniecznie lubiącej wysokie pH to sprawa też jest prosta.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
kojot7 Wkopać nowy większy dołek, wsypać nowej mieszanki ziemi żyznej o odczynie wapiennym.
Posadzić.
Utrzymywać dostateczną wilgotność.
Zatem odpada torf jako podłoże.
Najlepszy będzie kompost.
Żywotniki nie są bardzo wymagające, będą rosły również w glebie obojętnej i lekko kwaśnej,
ale w naturze rosną jw.
Skoro jako przyczynę wypadnięcia poprzednich wskazano choroby grzybowe , powinieneś dołek wykopać odpowiednio większy i odkazić go wykonując oprysk ziemi preparatem grzybobójczym o stężeniu silniejszym niż zaleca producent na etykiecie.
Nie stosuj żadnych ściółek z mat czy kamieni. To jest główna przyczyna zachorowalności żywotników w naszych ogródkach.
Posadzić.
Utrzymywać dostateczną wilgotność.
Zatem odpada torf jako podłoże.
Najlepszy będzie kompost.
Żywotniki nie są bardzo wymagające, będą rosły również w glebie obojętnej i lekko kwaśnej,
ale w naturze rosną jw.
Skoro jako przyczynę wypadnięcia poprzednich wskazano choroby grzybowe , powinieneś dołek wykopać odpowiednio większy i odkazić go wykonując oprysk ziemi preparatem grzybobójczym o stężeniu silniejszym niż zaleca producent na etykiecie.
Nie stosuj żadnych ściółek z mat czy kamieni. To jest główna przyczyna zachorowalności żywotników w naszych ogródkach.
Dzięki za wskazówki. Tuje jeszcze rosną, miały fajne przyrosty nowych pędów ale dużo z nich uschło jesienią. Wyrzucę jeszcze kamienie i zobaczymy jak zaczną przyrastać na wiosnę. Zastanawiam się kiedy wykonać oprysk przeciwko grzybom - wyczytałem, ze najlepiej jak temperatura będzie powyżej 15st.C
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Musisz kierować się wytycznymi producenta danego środka, bo różnie one działają lub nie działają w różnych temperaturach. Np.Falcon jest skuteczny tylko w temperaturze poniżej 12*C
Przyjmuje się, że optymalna jednak temperatura do oprysku wynosi 15-20*C,
pogoda pochmurna ale bezdeszczowa.
Jeśli oprysk wykonamy w temp.wyższej niż zalecana przemieszczający się środek spowoduje uszkodzenia i poparzenia roślin.
Mam nadzieję, że uda Ci się uratować Twoje drzewa i proponuję opryskanie środkiem o silniejszym stężeniu również ziemi wokół nich bo i tam siedzą patogeny, które wiosna zapewne się uaktywnią.
Przyjmuje się, że optymalna jednak temperatura do oprysku wynosi 15-20*C,
pogoda pochmurna ale bezdeszczowa.
Jeśli oprysk wykonamy w temp.wyższej niż zalecana przemieszczający się środek spowoduje uszkodzenia i poparzenia roślin.
Mam nadzieję, że uda Ci się uratować Twoje drzewa i proponuję opryskanie środkiem o silniejszym stężeniu również ziemi wokół nich bo i tam siedzą patogeny, które wiosna zapewne się uaktywnią.
Iglaki
Dzień dobry,
Na wstępnie zaznaczam że jestem roslinkowym amatorem
Zdjęcie 1. Mam około 20 30 takich iglaków przed domem, wsadzone na wiosnę ubiegłego roku byly tak naprawdę tylko podlewane i pojawiły się takie objawy. Występują na co drugim trzecim drzewku.
Czy można teraz coś zrobic ? Jeśli nie to czy na wiosnę coś dać jeśli tak to co i jak
Zdjęcie 2. Iglak wsadzony na wiosnę w sezonie trzymał się całkiem dobrze, jest do odratowania?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Na wstępnie zaznaczam że jestem roslinkowym amatorem

Zdjęcie 1. Mam około 20 30 takich iglaków przed domem, wsadzone na wiosnę ubiegłego roku byly tak naprawdę tylko podlewane i pojawiły się takie objawy. Występują na co drugim trzecim drzewku.
Czy można teraz coś zrobic ? Jeśli nie to czy na wiosnę coś dać jeśli tak to co i jak

Zdjęcie 2. Iglak wsadzony na wiosnę w sezonie trzymał się całkiem dobrze, jest do odratowania?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
@KaRo mam problem ze znalezieniem polecanego przez Ciebie preparatu FALCON. No i nie bardzo wiem który z zamienników może być stosowany w niskich temperaturach tak jak Falcon. A przygotowuje się do oprysku może już w marcu/ kwietniu zanim ptaki zrobią gniazda w tujach, bo trochę ich jest
Czy możesz polecić jakiś namiar gdzie Falcon jest jeszcze dostępny lub jego zamiennik do stosowania w niskich temperaturach?
Czy możesz polecić jakiś namiar gdzie Falcon jest jeszcze dostępny lub jego zamiennik do stosowania w niskich temperaturach?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 sty 2023, o 09:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak ptaki zrobią gniazda w tujach to już nie będzie można pryskać. Zaszkodzi to przecież ptakowi, dlatego też zrób to niebawem.
Regulamin
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Oj kojocie
Jak widzisz, to ja jestem tak bardzo zaangażowana w dystrybucję ŚOR, ze nawet nie zauważyłam,ż e Falcon został już wycofany
ze sprzedaży ,podobnie jak Topsin właściwie staje się normą brak dostępu do skutecznej chemii w naszych problemach.
Poszukałam w sieci i identyczną substancję czynną zawiera (nowość!) Fungimat.
Jest skutecznym fungicydem wg. ulotki więc może ten zastosuj
Jest dostępny na allegrze koncentrat 50 ml za 29,99 zł
ale może znajdziesz gdzieś taniej
Pod koniec tego spisu znajdziesz też inne polecane przez forumowiczów ŚOR viewtopic.php?p=5176744#p5176744

Jak widzisz, to ja jestem tak bardzo zaangażowana w dystrybucję ŚOR, ze nawet nie zauważyłam,ż e Falcon został już wycofany
ze sprzedaży ,podobnie jak Topsin właściwie staje się normą brak dostępu do skutecznej chemii w naszych problemach.
Poszukałam w sieci i identyczną substancję czynną zawiera (nowość!) Fungimat.
Jest skutecznym fungicydem wg. ulotki więc może ten zastosuj
Jest dostępny na allegrze koncentrat 50 ml za 29,99 zł
ale może znajdziesz gdzieś taniej
Pod koniec tego spisu znajdziesz też inne polecane przez forumowiczów ŚOR viewtopic.php?p=5176744#p5176744