Jabłoń dyskusje ogólne
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Wielkość jest tutaj niewiadomą, bo:
1. Nie wiemy, jaką to konkretnie odmiana, czyli jaką ma mieć siłę wzrost
2. Nie wiemy, jaka podkładka. Widać tam miejsce okulizacji/szczepienia na tym pieńku? Daj zbliżenie.
Sądzę, że podkładka będzie karłowa, skoro ktoś zdecydował się wsadzić jabłoń do doniczki.
Jest tam jakąś etykietą? Jeśli tak, to wrzuć fotkę etykiety, może coś jeszcze uda się wyczytać.
1. Nie wiemy, jaką to konkretnie odmiana, czyli jaką ma mieć siłę wzrost
2. Nie wiemy, jaka podkładka. Widać tam miejsce okulizacji/szczepienia na tym pieńku? Daj zbliżenie.
Sądzę, że podkładka będzie karłowa, skoro ktoś zdecydował się wsadzić jabłoń do doniczki.
Jest tam jakąś etykietą? Jeśli tak, to wrzuć fotkę etykiety, może coś jeszcze uda się wyczytać.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odmiany typu spur szczepią na mocniejszych podkładkach do sadów towarowych, z reguły M26, gdyż na M9 rosną za słabo.
Można ją spokojnie sadzić do ogrodu jak najbardziej.
Można ją spokojnie sadzić do ogrodu jak najbardziej.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Na jednej z jabłonek większość jabłek jest zjedzona nawet w 1/3. Przy czym nie jest to robak drążący a ewidentnie coś z zewnątrz się do nich dobiera. Co może je tak "nadgryzać" osy/ptaki/ślimaki? Wiem ze osy potrafią atakować winogrona, ale zjadać dużą część jabłka?
Ptaki potrafią wydziobać jabłko tak że zostaje na drzewie piękna bombka z samej skórki.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 paź 2022, o 07:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć.
Kupiłem sobie dwie jabłonie. Przyjechałem do domu postawiłem je przed domem i jak wyszedłem je posadzić to okazało się że pies obgryzl mi czubki i w jednej trochę kory.
Czy jest szansa że coś z nich będzie? Te czubki jeszcze obciąć czy tak zostawić jak są?
Może te obgryzione czubki i te kore czymś zabezpieczyć?
https://ibb.co/2ZsxWMh
Kupiłem sobie dwie jabłonie. Przyjechałem do domu postawiłem je przed domem i jak wyszedłem je posadzić to okazało się że pies obgryzl mi czubki i w jednej trochę kory.
Czy jest szansa że coś z nich będzie? Te czubki jeszcze obciąć czy tak zostawić jak są?
Może te obgryzione czubki i te kore czymś zabezpieczyć?
https://ibb.co/2ZsxWMh
Nic im nie będzie, olej to, ale zabezpiecz przed psem ogrodnikiem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 paź 2022, o 11:14
Genetyka / antonówka
Mam pytanie z dziedziny genetyki do Szanownych Ogrodników,
czy jabłoń antonówka na podkładce A2 czy M26 to też antonówka, czy jakiś bastard. Dokładnie pytam, czy jeżeli to coś zasadzę i z jego owoców zrobię siewkę, to będę miał sadzonkę prawdziwej antonówki? Pytam dlatego, że bardzo mi zależny na zachowaniu tego materiału genetycznego.
Pozdrawiam
czy jabłoń antonówka na podkładce A2 czy M26 to też antonówka, czy jakiś bastard. Dokładnie pytam, czy jeżeli to coś zasadzę i z jego owoców zrobię siewkę, to będę miał sadzonkę prawdziwej antonówki? Pytam dlatego, że bardzo mi zależny na zachowaniu tego materiału genetycznego.
Pozdrawiam
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Genetyka / antonówka
Antonówka to antonówka nie zależnie na czym zaszczepiona, dlatego ludzie nauczyli się szczepić, gdyż to rozmnażanie wegetatywne, natomiast podkładka daje siłę wzrostu. A2 to silne drzewo jak w dawnych sadach, M26 przez pół mniejsze.
Z nasion będzie siewka antonówki, nie ma najmniejszych szans żeby powtórzyła cechy, może być podobna, ale nigdy identyczna dajmy na to oliwkę kronselską jest ona siewką antonówki.
Z nasion będzie siewka antonówki, nie ma najmniejszych szans żeby powtórzyła cechy, może być podobna, ale nigdy identyczna dajmy na to oliwkę kronselską jest ona siewką antonówki.
- kuneg
Siewka wyrasta z nasion.
Nasiona powstają przez zapylenie pyłkiem z innej rośliny.
Niby jak siewka ma powtórzyć cechy drzewa matecznego, skoro powstała z połączenia genów dwóch roślin? Nie jest kopią/klonem. Tak powstają nowe odmiany. Jak są dobre, to dostają swoje nazwy i są dalej rozmnażane wegetatywnie.
Jedyny sposób na wierne skopiowanie rośliny matecznej, to klonowanie, czyli robienie sadzonek - rozmnażanie wegetatywne. A że jabłoń słabo się ukorzenia, to wymyślono szczepienie, jak Kamil już napisał.
Nasiona powstają przez zapylenie pyłkiem z innej rośliny.
Niby jak siewka ma powtórzyć cechy drzewa matecznego, skoro powstała z połączenia genów dwóch roślin? Nie jest kopią/klonem. Tak powstają nowe odmiany. Jak są dobre, to dostają swoje nazwy i są dalej rozmnażane wegetatywnie.
Jedyny sposób na wierne skopiowanie rośliny matecznej, to klonowanie, czyli robienie sadzonek - rozmnażanie wegetatywne. A że jabłoń słabo się ukorzenia, to wymyślono szczepienie, jak Kamil już napisał.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
Kochani, mam pytanie. Kupiłem w sklepie dwie jabłonki. Maja jeszcze liście. Czy mogę je już teraz posadzić do ziemi, czy muszę poczekać, aż opadną im liście?
- kuneg
Jak z liśćmi jeszcze, to pewnie doniczkowe.
Doniczkowe można sadzić prawie cały rok, z wyjątkiem zimy.
Doniczkowe można sadzić prawie cały rok, z wyjątkiem zimy.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
Jedno drzewko jest w doniczce, a drugie w woreczku.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Sadź, obydwa i pamiętaj by bryłę z doniczki troszkę palcami rozluźnić, na pewno jest zbita i splątana. Nie może być pustych przestrzeni między i pod korzeniami. Zasypuj porcjami bardzo miałkim podłożem, lekko potrząsaj by się ziemia osypywała między korzonki i zalewaj wodą by ziemia szczelnie wypełniła dołek i oblepiła korzenie. Korzenie zbyt długie przytnij, nie zaginaj, nie obrywaj tych maluśkich korzonków bo to one karmią drzewko. Wokół drzewka zrób misę by solidnie podlać. Palikuj. Etykietę zachowaj, (nie na drzewku) w domu.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Co sądzicie na temat jesiennego cięcia jabłoni . W tym roku dwie jabłonie przycięłam jesienia .
Wiosną się dowiem czy drzewkom nie zrobiłam krzywdy . Taki film obejrzałam i zaryzykowałam .
Grubych gałęzi nie cięłam .https://www.youtube.com/watch?v=jb21xyj ... 0%B8%D0%B8
Wiosną się dowiem czy drzewkom nie zrobiłam krzywdy . Taki film obejrzałam i zaryzykowałam .
Grubych gałęzi nie cięłam .https://www.youtube.com/watch?v=jb21xyj ... 0%B8%D0%B8
Ratunku nie zdążyłam posadzić drzewek owocowych prze przmrozkiem co teraz z nimi zrobić przyszły w przesyłce z gołym korzeniem trochę w ziemi zapakowane w folię.Przeniosłam je do pomieszczenia gdzie jest ok 5 stopni na plusie co robić dalej ? Pomóżcie