Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kittqa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2022, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Post »

Dzień dobry, mam dwie strelicje, na jednej z nich od jakiegoś czasu obserwuję czarne plamy. Czy słusznie uważam że to grzyb od przelania?
Odciąć chore liście :( i spryskać czy podlać topsinem?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przede wszystkim stanowisko. Strelicja jest rośliną słońcolubną, więc nie może stać w ciemnym kącie... Przestaw pod samo słoneczne okno.

Dwa, doniczka powinna być normalna, ta jest za duża i stać na podstawce.

Trzy, podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza czyli żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1.

Cztery, w okresie jesienno-zimowym podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Czyli wpierw wyciągnij roślinę z doniczki, oczyść bryłę korzeniową ze starego podłoża, sprawdź stan korzeni. Jak będą jakieś pogniłe odcinasz. Podobnie z liśćmi z plamami. Doniczkę dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej nie powinna być większa niż około 2 - 3 cm na średnicy.

Dopiero po tym robisz oprysk preparatem grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Amonika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2022, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy to normalne, że odkąd Strelicja jest u mnie, to nagle wszystkie nowe liście wychodzą jakby pomarszczone ?. Wszystkie liście, które wypuściła przed zakupem, są proste. Czy można temu jakoś zapobiegać?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie masz za niską wilgotność powietrza i liście się blokują przed rozwinięciem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
WiolaGabrysia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lis 2022, o 08:35

Post »

Cześć,
na początku wspomnę, że przeczytałam dwa wątki, a ja jestem zawodowym uśmiercaczem rośli :( kocham je niestety bez wzajemności.

Moja sterlicja wygląda jak na zdjęciach (suchy-zgniły(?)- liść wycięłam), pozwijane liście, dziś zauważyłam też lekko żółtą podstawę jedne łodygi. Roślina została przesadzona po zakupie do ziemi do roślin zielonych, na dnie keramzyt. Doniczka z otworami w osłonce. W domu temperatura około 21-22 stopnie, wilgotność waha się pomiędzy 50-60%. Roślina stoi przy oknie, na zdjęciach ciemno ponieważ był pochmurny dzień.

https://drive.google.com/file/d/1tIKP9V ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1RB2DOd ... share_link
https://drive.google.com/file/d/1IQPZVw ... share_link
https://drive.google.com/file/d/1yyCHl9 ... share_link
Obrazek
https://drive.google.com/file/d/1qsdyvA ... share_link

Podejrzewam zgniłe korzenie, chcę ją wyjąć z doniczki i zobaczyć co się dzieje w środku. Natomiast powiem szczerze, że nigdy nie miałam do czynienia z przyglądaniem się korzeniom, dlatego podejrzewam, że zgniłe=czarne, a normalne=białe? Czy zgniłe korzenie wystarczy wyciąć i obsypać cynamonem, tak jak przeczytałam w jednym z wątków? Czy cynamon wystarczy jeśli tych zgniłych będzie dużo i czy obsypuję wszystkie korzenie cynamonem?? Rozumiem, że korzenie trzeba oczyścić szczoteczką?

Czytałam, że ziemia powinna być luźna, czy wystarczy ziemia do roślin zielonych COMPO SANA + warstwa keramzytu na dnie (zdjęcie w załączniku)? Czytałam o różnych proporcjach ziemi ale szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić.

Kupiłam nawóz naturalny z pokrzywy z firmy plantlover - czy to się do czegoś nadaje?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko jest w wątkach.

Podłoże, mieszanka ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 3:1. Doniczkę dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być większa niż około 2 - 3 cm na średnicy oraz stawiasz na podstawce.
Korzenie zdrowe są twarde, nie wysuszone, nie pogniłe, czyli chore są albo suche, albo miękkie maślące się.
Korzeni nie posypuje się cynamonem, bo tylko je popalisz. Cynamonem od biedy można posypać miejsce cięcia - np. łodygi, czy po odcięciu liścia. Lepszym rozwiązaniem jest sproszkowany węgiel, którym obsypujesz te korzenie które pozostały po usunięciu chorych oraz można dodać go do podłoża.

Nawóz nadaje się tylko jako dodatek. Pisałem wielokrotnie że do nawożenia używa się przede wszystkim nawozu mineralnego...
Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc z nawożeniem. Strelicja w okresie jesienno-zimowym wymaga nawożenia raz w miesiącu. W okresie wiosna lato co 2 - 3 tygodnie.

Stanowisko ma być słoneczne, czyli albo taki parapet - za wyjątkiem północnego albo blisko okna.

Uprawa roślin nie jest trudna, trzeba przede wszystkim poznać dokładnie wymagania uprawowe danej rośliny oraz poczytać przynajmniej kilka poradników gdzie dowiesz się teorii podstawy uprawy roślin.
Jeśli uśmiercasz swoje rośliny to tylko przez niewystarczającą wiedzę, proste.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agata_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 paź 2019, o 14:41

Post »

Cześć. Proszę o pomoc dla mojej białej strelicja. Rosła odkąd do mnie przyszła pięknie, ale dzisiaj zobaczylam na jednym, dolnym liściu takie coś:( podłoże przepuszczalne, mieszanka tak jak tutaj piszecie. Możliwe, że ostatnio miała trochę za ciemno. Doniczka jest ogromna, ale to tylko osłonka;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję ;:167
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W wątku wiele razy pisałem, że jest to roślina słońcolubna, więc stanowisko w kącie i jeszcze za zasłoną jest złym rozwiązaniem, zwłaszcza jeszcze o tej porze roku. Powinna stać albo na parapecie albo na podwyższeniu przy samym oknie bez żadnych firanek, zasłon, itd.
Dwa, Strelicja wymaga podwyższonej wilgotności powietrza czyli wskazany nawilżacz.

Odetnij fragment liścia. Jak plamy będą się pojawiać trzeba będzie odciąć całego i zrobić oprysk preparatem grzybobójczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agata_ka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 paź 2019, o 14:41

Post »

Faktycznie ta zasłona wisi od około 2 miesięcy i strelicji zrobiło się trochę ciemniej. Tylko ze liscie, które są w największym cieniu rosną pięknie i to mnie martwi, czy to nie jakiś grzyb. Kaloryfery przy niej są zawsze wyłączone.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cień = słabsza fotosynteza = przelanie = często infekcja grzybowa. Plamy na liściach mogą być jej początkiem.

Możesz od razu zrobić oprysk preparatem grzybobójczym, np. Saprol albo Scorpion 325sc i powtórzyć po tygodniu czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jdeb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 gru 2022, o 22:39

Post »

Dzień dobry, kupiłem strelicje około 2 lata temu w ikei. Od tego czasu rośnie w tej samej donicy. Ok 25 cm średnicy, około 27 cm wysokości. Podłoże bez rozluzniacza, to co było. Ma się całkiem ok, nawet trochę rośnie. Nie jest nawożona i chyba nigdy nie była.

Chce ja przesadzić do większej donicy o średnicy około 30 cm. Donica jest przy tym trochę niższa - około 7cm niższa.

Czy mogę to zrobić ?

- zależy mi na tym, bo to ładna ceramiczna donica, której długo szukałem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestia doniczki to tutaj kwestia drugorzędna. Bardziej istotne jest to, że roślina dotychczas była w stanie wegetatywnym. To nie są sztuczne kwiatki, żywe rośliny potrzebują właściwego podłoża oraz regularnego nawożenia mineralnym nawozem. Nie rozumiem jak można ot tak kupić roślinę, postawić i jedynie podlewać. To cud, że ta roślina jeszcze żyje...

Wracając do rozmiaru doniczki to oczywiście przede wszystkim dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, a nie tylko pod wygląd samej doniczki... Jeśli dotychczas doniczka ma wysokość 7 cm większą od nowej to nie wziąłeś pod uwagę że te 7 cm bryły korzeniowej będzie wystawać ponad brzeg doniczki? :shock: Strelicja ma obszerny system korzeniowy - jeśli oczywiście jest zdrowy, więc po tych dwóch latach wypełnia całą doniczkę. W w związku z tym musisz dać doniczkę jednocześnie większą na średnicy, jak i na wysokości.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jdeb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ale jest jeszcze sporo ziemii nad korzeniami, jakieś takie grudki ziemii albo kora.

Poza tym można zredukować korzenie ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny sadzisz na tej samej wysokości co dotychczas. I nie redukuje się korzeni u roślin, które mają zdrowy system korzeniowy, to nie drzewka Bonsai... Korzenie Strelicji rosną mocno w dół, w związku z tym nawet ewentualne przycięcie mija się z celem, bo musiałbyś przyciąć połowę wysokości bryły korzeniowej... Poza tym redukcja korzeni = konieczność redukcji ilości liści = duży stres dla rośliny. Uwzględniając, że kondycja rośliny jest daleka od ideału oraz obecną porę roku, doszło by tylko do tego, że Strelicja by tego nie przeżyła. Powtórzę, to nie są sztuczne kwiatki, a żywe organizmy. Musisz kupić doniczkę większą zarówno na średnicy jak i na wysokości i nie kierować się tylko kwestią, że doniczka Ci się podoba. :shock: Koniec kropka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jdeb
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje, rozumiem.

a czy mógłby Pan polecić mi jakaś roślinę, która rosnie w polzacienionych stanowiskach, ma korzenie, które rosną raczej na boki niż w dół i najchętniej ma raczej żółty odcień zieleni ?

Uszanowania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”