Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

Post »

Daysy
Novalis powala takim krzakiem.
Co Ty mu dajesz do jedzenia, że tak rośnie jak na drożdżach?
Reszta róż też super ;:215
Ja od Jadzi mam tegoroczną Elżbietkę Węgierską (ukorzenioną sadzonkę z patyczka).
Trochę podrosła mi w tym sezonie. Początkowo w doniczce, obecnie przesadzona do gruntu.
Nie kwitła bo młodziutka ale ładnie się zabrała, zobaczymy czy w przyszłym roku będzie mieć kwiatka.
Bardzo bym się ucieszyła gdyby nim mnie obdarzyła.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo ja się sama zastanawiam, kto podaje, że to jest róża rabatowa, u mnie wszystkie rosną jak wielkie parkowe, mam 4 kupione i jedną z patyczka i wszystkie jak jeden mąż tak rosną. Najgorsze, że posadzone są na przodzie rabaty, o ile pozostałe mogę jeszcze przesadzić tak tej nie jestem w stanie już ruszyć.
Też mam Elżbietkę od Jadzi, co prawda miejscówkę ma nie najlepszą, w dodatku kret pod nią cały czas buszuje ale już mi kwitła, jest pięknaie, to zdjęcie z ubiegłego roku, młodziutka
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam

Kilka ostatnich dni spędziłam na ogrodowych porządkach i sadzeniu cebul tulipanów, co prawda mam już dość ciągłego wkopywania i wykopywania, jednak wiosną ich widok przyspiesza bicie serca.
Piękna złota polska jesień zachęcała do prac w ogrodzie, więc z grubsza ogarnęłam niektóre rabaty, co nieco przesadziłam , zrobiłam kilka patyczków, coś tam jeszcze przycięłam, resztę zrobił wieczorny deszcz i dzisiejszy pochmurny poranek.

Obiecany, bardzo skromny w kwitnieniu róż sierpień

The Poet's Wife
Obrazek

Hortensje
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hibiskus
Obrazek

Lilie
Obrazek

Lady of Shalott
Obrazek

William Morris
Obrazek

La Villa Cotta
Obrazek

LD Braithwaite
Obrazek

Nadia Richarson
Obrazek

Kosmos
Obrazek

Obrazek

Garden of Roses
Obrazek

Rhapsody in Blue
Obrazek

Obrazek

Queen of Sweden
Obrazek

Kurfurstin Sophie
Obrazek

Polka
Obrazek

Wiciokrzew
Obrazek

Novalis
Obrazek

Obrazek

EisVogel
Obrazek

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg
Obrazek

Obrazek

MIss Fine
Obrazek

Obrazek

Donice
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, piękny kolor ma La Villa Cotta ;:167 Czy ona jest wysoka? A jak wygląda sam krzaczek? Chodzi mi o pokrój, zdrowotność i obfitość kwitnienia...
Ostatnio zaczęły bardzo mi się podobać róże w odcieniach pomarańczy i o dziwo w żółtych tonacjach również :D I pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu unikałam żółtych róż i miałam ich dosłownie kilka.
Sierpniowe kwitnienia w Twoim ogrodzie wcale nie takie skromne ;:63 LD.Braithwaite mocno poszybowała w górę ;:224 Moje nie są takie wyrywne.
Zdjęcie hortensji z jeżówkami urocze ;:215
Emi128
200p
200p
Od: 15 mar 2020, o 16:37

Post »

William Morris kwiat ma cudny, ale rzeczywiście z odległości wygląda co najmniej dziwnie. Poza tym pokazujesz same moje ulubione róże- Kosmos,Stefania, La Villa Cotta, Lady of Shalot. Moja Gardenka poprawiła się w drugiej części sezonu i miała sporo normalnej wielkości kwiatów. Ciekawa jestem czym jest spowodowane wydawanie przez róże kwiatów wielkości grosika. Pod koniec sezonu miałam tak z Hansestadt Rostock. Oczywiście od razu obrywam te małe kwiatki, bo nie są ozdobą.
Hortensje i lilie też cudne. ;:138
A jeszcze muszę pochwalić Twoje Novalisy- imponujące. Z daleka nie widać przypalonych płatków. Ja swojego przesadziłam ze słońca do półcienia. Ciekawa jestem czy będę teraz zadowolona z jego koloru.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Wrzesień nas nie rozpieszczał, przymrozki zbyt wcześnie zakończyły kwitnienia, za to październik to piękna złota polska jesień i chociaż dzisiejszy poranek bardzo mglisty a sceneria jak z horroru to nadal zapowiada się piękna, jak na tę porę roku, pogoda.
Większość prac już mam za sobą, jednak wiadomo, że trudno usiedzieć na miejscu i zawsze coś tam jeszcze się znajdzie w ogrodzie do pracy jednak teraz to warzywnik jest w centrum uwagi.

Dorotko La Villa Cotta u mnie to wysoki krzaczek na pewno dobrze ponad 180 silne, sztywne pędy. Pokrojem przypomina wachlarz, sporo szersza górą, jednak gałązki nie pokładają się. Zdecydowanie na tył rabaty. Kwiaty duże, mocno "napakowane" tworzące rozetkę, pąki szlachetne o zabarwieniu mocno brzoskwiniowym, nawet powiedziałabym czerwonym, rozkwitając blednie, by przekwitając znowu przybrać na końcach płatków kolor czerwonawy. Jak do tej pory /sadzona w 2015r./ na zdrowotność nie narzekam, w tym roku było troszkę gorzej, jednak w porównaniu z innymi i tak wypada całkiem dobrze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jedna z lepszych róż w moim ogrodzie, zwłaszcza w tym roku, kiedy wiele innych zupełnie nie dawała sobie rady.
Jedna uwaga, może dla Ciebie ważna, przy dłuższych opadach kwiaty łapią "piegi" :wink:

LD Braithwaite w tym roku słabo była cięta i dlatego taka wielka, wole ją jednak bardziej krzaczastą, więc wiosną będzie mocne cięcie ;:215 . Kocham tę różę za jej ogromne, cudnego koloru kwiaty.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko przy prawie setce odmian, to istna porażka w tym roku. To armagedon dla moich róż, zastanawiam się nad zmianą miejsc niektórym i oczywiście z których zrezygnować. Niestety ogród się rozrasta, coraz mniej mam słońca w ogrodzie, tak niezbędnego dla róż.
Gdyby nie to, ze sąsiednia działka już ma właściciela i na pewno będzie ruszał z budową a co za tym idzie nie wiem które miejsca jeszcze będą bardziej zacienione już tej jesieni zrobiłabym roszadę.
Z kolorami tak bywa, w moim ogrodzie miało nie być różowych róż, staram się by nie był to ostry róż, ale jednak są i niektóre całkiem ładne ;:306 .

Emi128, nie wiem jak masz na imię więc muszę odpowiadać do Twojego nik-u ;:333. No cóż każda róża jest inna w tym cały ich urok, trzeba je pokochać i wybaczać niedoskonałości, to zupełnie jak z ludźmi, nie wszyscy mają same zalety a jednak akceptujemy ich a czasem nawet kochamy ;:333
Nie jestem znawcą ale wydaje się prawdopodobne, że to zawirowania pogodowe mają wpływ na wygląd kwiatów, mogą to być duże różnice temperatur między dniem a nocą, może okresowy brak wody, przez co rośliny nie mogą przyswoić odpowiedniej ilości potrzebnych im mikroelementów. Trzeba obserwować i wyciągać wnioski, taki nasz los ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

La Villa Cotta - jaka piękna. To ja też skorzystam z Twojej rekomendacji. Zakładam taką słoneczną rabatę z różami, więc absolutnie będzie tam pasowała. Dzięki :D
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Daysy ;:185

Źle się z tym czuje, że nie mogłam Ci pomóc w sprawie storczyków gdy tego najbardziej potrzebowałaś...
Od razu gdy zobaczyłam - wiedziałam że musze coś Ci napisać. Tak mi przykro że go straciłaś :cry:

Przepraszam Cię, ostatnio mam dosyć trudny czas dlatego zniknełam.
Rozłąki rodzinne i przenosiny w nowe miejsce bliskich kompletnie zasłoniły mi oczy na te inne "zielone sprawy"
Czas płynie i powoli przyzwyczajam się do zmian, obiecuje sobie że wrócę na częściej niedługo.

Jeśli potrzebujesz porady to postaram się odpowiedzieć jakbyś potrzebowała ;:196
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Emi128
200p
200p
Od: 15 mar 2020, o 16:37

Post »

Daysy cudna ta Twoja La Villa Cotta ;:167 Czy to jeden krzaczek? Zastanawiam się czy ja dla swojej nie zostawiłam za mało miejsca.
Mam pytanie - jak ją ciąć na wiosnę? Moja jest młoda, ale wypuściła 2 długie, mocne baty. Chyba nie będę jej cięła zbyt mocno.
Pozdrawiam Emi
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich miłych gości :wit ;:167

Chyba właśnie kończy się nam piękna złota jesień. Dzisiaj już czuję w powietrzu prawdziwy chłód i to nie tylko on poranku, trzeba szykować się do zimy. Niektóre róże ostatnim tchnieniem jeszcze trzymają pąki, jednak większość z nich już się nie rozwinie, nawet te ścięte i przyniesione do domu opadają nie rozwinięte.
Po raz pierwszy w tym roku usypałam różyczkom kopczyki, zobaczymy wiosną czy wpłynie to na ich kondycję.
Ogród właściwie już przygotowany do zimy, teraz tylko jeszcze przygotować świąteczne stroiki i można czekać spokojnie na wiosnę.

Emi tak to jeden krzaczek, jak pisałam wcześniej potrzebuje troszkę miejsca. Niby dołem nie jest jakoś szeroka za to góra troszkę się rozpycha, więc lepiej podsadzić ją czymś niskim na dole a następne róże od niej odsunąć. Rośnie silnie, łodygi są grube, raczej nie pokładają się. Piszą, że róże silnie rosnące, obcina się słabiej, te słabiej rosnące mocniej. Wszystko się zgadza ale w sytuacji jeśli krzaczek jest już jako tako uformowany, natomiast jeśli to jest jeden lub dwa silne pędy, to staram się silnym cięciem wymusić lepsze jej rozkrzewienie.
To już z tylko moje praktyki nie poparte żadnymi autorytetami. Są jednak róże, jak Muzykanci z Bremy, które w żaden sposób nie mogę zmusić do zbudowania solidnego szkieletu ;:222
Druga, z patyczka, w donicy czeka na swoją docelową miejscówkę ;:215

Moniko, nie rób sobie żadnych wyrzutów, nie pierwszy i nie ostatni raz tracę storczyki. Na pocieszenie powiem, że pożegnał się ze mną olbrzymimi, pięknymi kwiatami. Chyba za mocno się wysilił ;:306
Przywykłam, że storczyki u mnie żyją 1-2 , góra 3 sezony.
W życiu są rzeczy ważne i ważniejsze, a dla mnie rodzina należy do tych drugich, dlatego rozumiem Ciebie doskonale, trzymam kciuki by wszystko się ułożyło ;:196 ;:167

Wando proszę bardzo, to naprawdę fajna róża. Lubi słoneczko, u mnie niestety do tej pory nie miała go zbyt dużo, teraz, gdy wreszcie nowi właściciele sąsiedniej działki zrobili porządek, będzie miała go dużo więcej.

Ostatnie zdjęcia z zamglonego ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taki gość u mnie sobie hasa ;:173
Obrazek

i coś na ząb
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale jestem pozytywnie naładowana po wizycie w Twoim ogrodzie.
Tego było mi trzeba.
Ja w tym roku niestety tylko spacerowałam po ogrodzie.
Musiał sam sobie radzić.
Liczę na przyszły rok
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, tyle się napisałam a post poooleciał w kosmos. Zaczynam więc jeszcze raz. miło, że spacer po moim ogrodzie sprawił Ci przyjemność i wpłynął na poprawę nastroju.
Może i dobrze, że od czasu do czasu dajemy odetchnąć swoim ogrodom nadmierną ingerencją. Nadmierna opiekuńczość też nie jest podobno wskazana ;:173 . Nie masz się co martwić, rośliny dadzą sobie radę, udowadniają nam to na każdym kroku, zgodnie z "powiedzeniem nie było nas był laso, nie będzie nas będzie las". To samo dzieje się w naszych ogrodach, ona nas przetrwają, może trochę zarosną ale dadzą radę bez naszej krótkotrwałej opieki. Ważne żebyśmy były zdrowe to i temu zaradzimy.
Gosiu miałaś chyba jakieś problemy zdrowotne, ale to wszystko minie i będziesz cieszyć się swoim przepięknym i bardzo zadbanym ogrodem,
życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Teraz i tak czas odpoczynku, u mnie dzisiaj biało i przymrozek -2, róże udało się ściąć wcześniej i teraz cieszą oczy w wazonach.
Chciałam specjalnie dla Ciebie wstawić ich zdjęcie ale Fotosik się zbuntował /wyskakuje jakiś błąd serwera/ i nie chce wkleić mi go wkleić ;:185 , może spróbuję później .
Wszystkiego dobrego Gosiu i jeszcze raz duuużo zdrówka ;:168 ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Daysy, widoki różane dobrze robią w taki dzień jak dziś, przypominający, że mamy niestety zimę. Wspaniałe wspomnienia.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, ogród w jesiennej, zamglonej odsłonie prezentuje się doskonale, a miskanty są niewątpliwie największą ozdobą tego jesiennego krajobrazu ;:215 Ciekawa jestem ile lat rosną u Ciebie?
Kącik japoński, chociaż nieduży to bardzo ładnie wygląda. Jakie odmiany klonów tam posadziłaś? Sama mam trzy i gdyby nie rozsądek zapewne kupiłabym jeszcze kolejne ;:124
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie

Wczoraj sypało cały dzień a dzisiaj już odwilż, wszystko się powolutku topi.
Wieczorem otrzepywałam trawy i bambusa z mokrego śniegu, zagapiłam się i ich nie powiązałam, ponieważ śnieg mokry, wszystkie się porozkładały, szybko jednak odzyskały pion :wink:
Powiem Wam, że wieczorem widok ogrodu obsypanego grubą warstwą śniegu był przepiękny, myślałam, że rano zrobię kilka fotek , niestety nisko zawieszona mgła utrudniła robienie zdjęć a ciepła noc i dzisiejszy ranek skutecznie przyczyniły się do zmniejszenia ilości śniegu na roślinach.

Na szczęście przed mrozem zdążyłam pościnać jeszcze zapączkowane róże i teraz cieszą jeszcze oczy, choć już w wazonie.
To tak za zakończenie różanego sezonu dla wszystkich miłych gości.

Obrazek

Kasiu , niestety na następne kwitnienie róż możemy już tylko czekać do przyszłego sezonu.Teraz tylko możemy wspominać. Jeśli się uda postaram się w tym roku zacząć opisywać swoje róże od 2012 roku, muszę tylko dokończyć katalogowanie odmian a to troszkę jeszcze potrwa.

Dorotko Pytasz o kloniki, jeden to szczepiony na pniu dissectum viridis, niestety nazwy tego czerwonego nie pamiętam, poszukam w zapiskach i napiszę. Też chętnie bym jeszcze kilka przytuliła są piękne od wiosny do jesieni, kiedy zmieniają swoje kolory. Niestety miejsca już nie ma, za to Ty możesz szaleć ;:215
Miskant o który pytasz to prawdopodobnie Rotsilber mam go dość długo, ale na tym miejscu rośnie chyba od 2017roku. Wiosną przyszłego roku muszę go troszkę uszczuplić, mocno się rozrósł, zresztą tak jak jego sąsiad bambus i zabierają miejsce hibiskusom.
Kącik jest malutki bo i miejsca nie za dużo ale zawsze chciałam troszkę orientu w ogrodzie. Żeby nie było "zgrzytu" z resztą ogrodu trzeba było go ukryć we wnęce zabudowań i tylko my mamy widok na niego z okna. Jeszcze mi tylko buddy brakuje do całości.;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam