Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu ładnie przedstawiasz swoją jesień w ogrodzie. Piszesz, że ścinasz zeschnięte kwiatostany hortensji. W sumie może to i lepiej, bo wiosną na rabatach znajduję walające się wszędzie.
Klon Globosum ma sporo lat prawda? Ja chyba mam takiego, ale jest mała korona jak na razie.
Ostnicę chyba też trochę przytnę przed zimą, już dwa razy to robiłam, ale ona wciąż rośnie.
Ja jeszcze cebulowych nie posadziłam , zrobię to po niedzieli, mam dwa dni wolne to tym się zajmę.
Czytam, że wszyscy już sadzą, a ja czekam ;:108
Chryzantemki ładnie u Ciebie kwitną, nie mam żadnej, bo miejsca już braknie ;:oj

Miłego dzionka :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, faktycznie tegoroczny październik i początek listopada są wyjątkowo bogate w kolorowe kwiatki. ;:303 Nie tylko chryzantemy, ale i różyczki, i szałwie, a nawet orlaja jeszcze - już wykwiecone. ;:219 Zszokowała mnie pączkująca orlaja, :shock: ciekawe czy doczeka wiosennego kwitnienia, a może jeszcze nasionka zdąży zawiązać i się rozsiać... ;:218
Niech zatem słoneczko dopieszcza kwiatuszki ;:3 , by jak najdłużej cieszyły Twoje oczęta. :D
Buziaki ślę. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, cudownie przebarwiony klon, kolorowe kępy chryzantem, puszyste kwiatostany traw - wszystko tak ładnie się komponuje w Twoim jesiennym ogrodzie ;:138 A orlaja sprawiła Ci piękną niespodziankę, ciekawe, czy kwiat zdąży się rozwinąć :D
Dobrego i miłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

A czy turzyca evergold nie rozrasta się mocno? rośnie w kępie czy idzie po ogrodzie jak perz?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, witaj ponownie ;:196
Długo nie zaglądałam, a u Ciebie jest co podziwiać ;:215 Oprócz hortensji i wspaniałych traw, ogród zdobią chryzantemy. Mam właśnie pytanko odnośnie chryzantem... Czy ta ze zdjęcia poniżej przezimowała u Ciebie bez problemu?
https://images91.fotosik.pl/628/386bb136f844ca05.jpg

Kupiłam identyczną. Na razie stoi na ganku przed domem, ale mam zamiar posadzić ją do gruntu. Jak myślisz da radę? Czytałam, że swoje przechowujesz w garażu. U mnie w garażu jest zimą ok. 16* C, więc zbyt ciepło. Natomiast w domku ogrodnika może być z kolei za zimno. W ubiegłym roku przechowywane dalie nie przetrwały :( Jeśli jest kilka stopni mrozu, to i tam temperatura spada poniżej zera. Co byś radziła?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Pięknie przebarwił się ten twój klon.
I jaki duzy.
Ja na jesieni kupiłam sobie klon crimson sentry kolumnowy. Ale trzeba będzie długo poczekać aż z patyków jakieś drzewko będzie ładniejsze. Trawy to ja zawsze podziwiam u ciebie. Te jesienne wygalają bajecznie ;:108 ;:108

Różyczki jeszcze pięknie kwitną.
No i chryzantemy królowe barw późnej jesieni. Śliczne.
U mnie też kilka kwitnie.
Dziękuję bardzo za głos i pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Igo niestety orlaja nie rozwinęła pąka, już za zimno. Dziękuję, ;:196 jesień mieni się kolorami, głównie liści. :)

Obrazek

Obrazek

Aniu moje najstarsze hortensje mają po 50-60 kwiatów, a wszystkich hortensji mam 31. ;:173 Muszę jesienią część posprzątać, bo wiosną musiałabym na kolanach zbierać taką ilość. Większość niestety wiatr zrywa i fruwają nawet za płotem.
Globosum ma 12 lat, to pierwsze drzewo, posadzone razem z Odessanum i świerkami. Korona ma około 4 metry szerokości.
Po oddaniu dużej liczby roślin do ogrodów synów, mam miejsce na trochę roślin. :tan Kolejne dwie chryzantemy posadzę na wiosnę, jak tylko przeżyją zimę w doniczkach.
Dziękuję za miłe słowa o ogrodzie. ;:168

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję za buziaki. ;:168 Orlaja już nie zakwitnie, noce ze szronem na trawie.
Róże nadal kwitną i mają dużo pąków, ale kwiatów z nich raczej nie zobaczę. ;:185

Obrazek

Obrazek

Halszko nie było większego przymrozku, więc wszystkie drzewa zobaczyłam w tym roku przebarwione. ;:215
Orlaja nie zakwitnie, cały czas pąk w takim samym stadium.
Dziękuję, ;:196 tydzień będzie miły, bo jak zwykle dzieciaki przyjadą. :D

Obrazek

Obrazek

Ewuś turzyca Evergold nie daje rozłogów, kępa rozrasta się tylko na szerokość, ale niezbyt intensywnie. U mnie po pięciu latach ma około 25-30 centymetrów.

Obrazek

Obrazek

Dorotko miło Cię znowu gościć. ;:196 Podglądam od początku Twoje nowe królestwo różane, ale nie piszę. :oops: Zimą nadrobię.
Nie mam doświadczenia w przechowywaniu chryzantem w ciepłym miejscu. W moim garażu, przy kilkunastu stopniach mrozu, temperatura nie spada poniżej minus 2-3 stopni. Przechowuję ścięte, w dość suchym podłożu, w którym rosły.
Może masz znajomych, którzy przechwali by Ci w nieogrzewanej piwnicy. Ja tak wywożę karpy dalii w skrzynce.
Sadzę w ogrodzie dopiero wiosną, bo mam wątpliwości, czy takie wydelikacone w szklarni zdążyłyby się ukorzenić. ;:218 Nigdy nie próbowałam sadzić na zimę.

Obrazek

Obrazek

Aniu klon zdecydowanie za szybko rośnie. :roll: Ma już 12 lat, tyle co ogród. Bardzo go lubimy, ale zrzuca taką masę liści, że codziennie musimy sprzątać, bo korona sięga do chodnika. Chryzantemami i różami się cieszę, kwitną cały czas, :tan bo przymrozku większego jeszcze nie było.
Twój Crimson Sentry szybko urośnie. Miałam takiego, przyrastał około 50 cm rocznie. Niestety stale miał mączniaka, a którejś zimy pękła kora wzdłuż pnia i padł. ;:174
Dziękuję za miłe słowa. ;:196 Cieszę się, że tak wiele osób mogło obejrzeć Twoje piękne obrazy. ;:215

Obrazek

Obrazek

Odezwę się pewnie dopiero za miesiąc.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę dużo słońca. ;:4
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Załapałem się na cudne pokazanie jesieni w ogrodzie Twoim Soniu ;:196
Świetne kolory ,prawdziwa jesień .
Liście suche ,piękne .
U nas tak mokro na działce ,że wejść trudno w rabaty .
Soniu ;:196 dobrego miesiąca ,będę czekać :D
Pozdrawiam cieplutko . :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu miło Cię gościć. ;:196 Wyjątkowo łaskawa jesień, ciepło i słonecznie, więc i ogrody cieszą kolorami. U nas tylko symbolicznie popadało.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Soniu, dziękuję za podpowiedź w sprawie chryzantemy ;:196 Niestety nie mam znajomych z nieogrzewaną piwnicą :( Chyba zaryzykuję i posadzę ją wprost do gruntu. Marta poradziła, żebym ją ścięła i okryła gałązkami świerkowymi albo włókniną. Jeszcze stoi w doniczce i łamię się co z nią począć? :roll: Ot, taki mam dylemat...
Trochę się przeraziłam czytając, że Twój klon Globosum ma 4 m szerokości koronę ;:202 Posadziłam wiosną czerwoną odmianę tego klona i teraz się zastanawiam, czy nie za blisko ogrodzenia z sąsiadami i rabaty z różami? ;:124 Tę koronę chyba można przycinać? To by trochę spowolniło jej przyrost...
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, piękne jesienne widoki ;:138 , a konwalnik w żółciutkich liściach miłorzębu ;:oj .
Jaki berberys jest na zdjęciu? Jego owoce wyglądają na duże, bo mój, jakiś stary, ma takie półcentymetrowe maleństwa ;:174 , a ptaki je uwielbiają. Może posadziłabym im takiego, którym mogłyby się najeść?
Chryzantemki śliczne ;:167 . U mnie mile widziane takie właśnie "drapaki" ;:306 , bo mają większe szanse oglądać słoneczko w gąszczu. Nawet tych, które tworzą kopułki, nie przycinam, żeby wyrosły sobie wyżej ;:333 .
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam i Twoja jasnoróżowa już zimowała w gruncie, bo właśnie podobna u mnie zakwitła z wiosennej szczepki i zastanawiam się co z nią zrobić, wsadzić w ziemię czy próbować zimować w domu?
Mam nadzieję, że opuszczasz nas z jakiegoś przyjemnego powodu? ;:196
:wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No tak, u Ciebie wszystkim kwiatkom tak dobrze, że nie czują zimy za pasem tylko wiosnę :D
Przepiękna jesień
Co do tiarelli to raczej mam inną odmianę.
Niestety nie pamiętam jaką kupowałam.
Przeglądając internet bardziej skłaniałabym sie, że to Tiarella Wherry'ego
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam pracowity sezon, więc miesiąc odpoczywałam. :D

Dziękuję za zaglądanie do mojego ogrodu. ;:180

W sobotę pozaglądałam na rabaty.
Przesadzone w lipcu przylaszczki nie obraziły się, zakwitną.

Obrazek

Ciemiernik , którego podzieliłam nie ma pąków, ale pozostałe zakwitną.

Obrazek

Krokusy trochę za wcześnie wystawiły nosy. Inne cebulowe też.

Obrazek

Obrazek

Dorotko pewnie posłuchałaś rady Halszki i posadziłaś chryzantemę w ogrodzie.
Klon Globosum już przycinaliśmy. Niestety po cięciu wybija kilka pędów poza obręb korony. Od dwu lat nie tniemy, ale niedługo zasłoni nam rynnę, bo ma tylko 40 centymetrów do dachu. ;:222 Posadziłam go, żeby trochę osłonił nas od wiatru z północy. Miałam nadzieję, że na słabej glebie nie będzie szybko budował korony. ;:14
Przepraszam za błąd w dacie. Rośnie od 2012 roku, więc ma 10 lat.

Martuś dziękuję. ;:196 Ciepła jesień podarowała nam wiele kolorów na rabatach.
Na zdjęciu owoce berberysu Erecta. Są różnej wielkości od 10 do kilkunastu milimetrów. Kosy je uwielbiają.
Konwalnik miał powędrować do kompostownika, więc zabrałam i posadziłam. ;:173 Nie wiem jak będzie rósł w mojej piaskowej glebie. Ładnie wygląda jak rośnie w kamieniu, ale u mnie musi rosnąć w glebie lub korze. Jeszcze nie zdecydowałam.
Żadna chryzantema mi nie wymarzła, ale mam tylko 5 letnie doświadczenie. Różowa czwarty rok w gruncie. Wiosna muszę ją i tę drapakowatą bordową przesadzić, bo miskant i budleja zasłaniają im słońce.

Gosiu miło, że zaglądasz. ;:168 Poczytałam o Twojej tiarelli, moja zupełnie inna. Cieszę się też z niskiej, bo szukałam zadarniacza przy żywopłocie koło tarasu. Kilka już tam posadziłam, w cieniu powinna ładnie przyrastać.
Dziękuję, ;:196 roślinom podobała się długa jesień. Niestety drobnocebulowe już się zielenią. :shock: Zwykle dopiero w styczniu wychodziły z ziemi.

Szaro i ponuro, ale już niedługo. ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, po tak intensywnym sezonie odpoczynek od codzienności jak najbardziej Ci się należał ;:108 ale fajnie, że już jesteś ;:138
Krokusom pewnie nic się nie stanie, a jeszcze gdyby przysypał je śnieg, to spokojnie przetrwają zimę. Za to będą wcześniej kwitnąć wiosną. Moich póki co nie widzę na wierzchu, śpią pod ziemią, teraz dodatkowo przysypane śniegiem.
Fajne wspomnienia i zarazem zapowiedź wiosennych kwitnień. Już w lutym, jeśli zima odpuści, będziemy wypatrywać pierwszych kwiatuszków ...
Byle tylko przetrwać te najkrótsze ponure dni ....

Miłej niedzieli Soniu, dobrego tygodnia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Soniu,dobrze, że już jesteś z powrotem ;:168
Super wiosenne kolorki ;:138 To dobry kontrast dla tego co mamy dzisiaj za oknem.
Krokusy już u ciebie pokazały szczypiorki? ;:oj Teraz przykryte śniegiem, niech zaczekają do wiosny ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”