Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

No właśnie, Marta, super powiedziane, że każdy, /dosłownie każdy/ pączuś na chryzantemach bardzo cieszy. :tan
Jesienny tojad - trzeba poczytać ;:215
Śliczna jesień u Ciebie ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Bogusiu, bardzo mnie cieszy Twój zachwyt moimi kwitnącymi roślinkami ;:180 .
Chryzantemki cieszą najbardziej, bo swoimi żywymi kolorami, jak mało co już w ogrodzie, pozwalają zapomnieć, że to już koniec sezonu :tan .
Drzewa jak najbardziej moje i to tylko zachodnia połowa, własnoręcznie sadzone, z wdzięcznością sypią jesienią listeczkami. Jeśli chcemy cieszyć się wiosenną mgiełką zieleniących się gałązek, trzeba trochę pomachać grabkami jesienią ;:108 .
Chryzantemki w większych ilościach mam od niedawna i na nie chucham i dmucham. Podsypuję trochę ziemią korzonki, ścinam późną jesienią zeschłe badyle i po większych przymrozkach, okrywam gałązkami świerkowymi(jodła za szybko gubi igły), a zupełnie odkrywam po majowych. Chyba, że wcześniej zasypie je śnieg, to okrywanie z głowy.
Wcześniej miałam trzy, stare odmiany z babcinych ogródków, o które nie dbałam, poza ścinaniem suchych badyli, bo przecież rosły w całej wsi i nikt się nad nimi nie roztkliwiał, aż jednej wiosny się nie pokazały ;:174 , a teraz są nie do zdobycia, bo jak babć zabrakło, to kwitnące ogródeczki zamieniły się w trawniki obsadzone tujami!
Życzenia zdrówka i słoneczka odwzajemniam ;:196

Aniu, wielkie dzięki za pochwałę jesiennych obrazków ;:180
W całej rozciągłości podzielam Twoje zdanie w sprawie chryzantem ;:168 . Niektóre mam dopiero w tym roku posadzone, najstarsze mają cztery lata, czas pokaże jak długo zechcą zostać w ogrodzie, ale będę się starać, bo po prostu zakochałam się w nich ;:167
Kobeę udało mi się wyhodować dopiero drugi raz, tym razem wyrosła jedna biała i ona kwitnie już od dawna obficie. Fioletowa, dopiero tak naprawdę się rozkręcała przed przymrozkami i już raczej nie zdąży i chyba nie będę się z nią bawić. :wit

Lucynko, to prawda, jesienne kwitnienia najlepsze są tuż za progiem ;:138 , gdzie trzeba chociaż raz na dzień wyjść, a przy okazji pooglądać kwiatuszki :tan
Neriny u mnie nie zakwitną raczej ;:185 , ale chyba zostawię je w gruncie i niech się dzieje co chce ;:108 .
Chryzantemki ;:167 pięknie się kłaniają w podzięce za zachwyt ich kwiatuszkami ;:180
Twoje życzenia spełniły się niemal w całości ;:168 i takich pięknych dni życzę Tobie ;:196

Beatko, pogoda sprzyja przebywaniu w ogrodzie, to mnóstwo czasu spędzam przy rozkwitających chryzantemkach :tan , a liście grabię już po zmroku ;:306
Ten tojad zawsze tak późno kwitnie, niestety, nic więcej o nim nie wiem, poza tym, że to tojad mocny i woli półcień.
Jesień jest piękna i niech taka zostanie w naszych ogrodach jak najdłużej ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłek amurski każdego roku startuje wcześniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I oczywiście chryzantemy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A grudnik czuje zimę?

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Grudniki to w tym roku będą kwitły w listopadzie...moje także się zapowiadają... :lol: Brawo Twoje kwitnące chryzantemy Martusiu!Zebrałaś ich już sporą kolekcyjkę ;:138 Jest co fotografować jak i oglądać.Kiedyś przed laty i ja ich miałam sporo ale z biegiem lat wszystkie straciłam myślę,że to sprawka nornic,których kiedyś była plaga.Powoli odnawiam swoje zasoby a mam nadzieję,że i po tegorocznym ŚZ kilka odmian mi przybędzie.Muszę przypilnować i odpowiednio zabezpieczyć je przez zimę. ;:108

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Martusiu, z podziwem oglądam zdjęcia chryzantem i wcale się nie dziwię, że na nie dmuchasz i chuchasz, żeby tylko nie zmarzły. Są fantastyczne, zwłaszcza teraz, kiedy w ogrodzie coraz mniej koloru, a one tak wspaniale się prezentują ;:215 Masz naprawdę sporą kolekcję ;:224
Jak myślisz? Czy taka chryzantema zakupiona w doniczce ma szansę przezimować w gruncie? Kupiłam kilka sztuk i na razie stoją w doniczkach i pięknie kwitną, ale chciałabym je posadzić do gruntu. Jest nadzieja, że coś z nich zostanie?
Czy mogłabyś zrobić zdjęcie liści maczka walijskiego? Mam podobną roślinkę na rabacie. Być może otrzymaną od którejś z forumek, ale nie jestem pewna co do liści... ;:218
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękną masz jesień Marto. Ciemierników zazdroszczę, ;:215 moje wszystkie późną zimą kwitną.
dziękuję za informacje o tojadzie. Posadzę na wszelki wypadek z tyłu rabaty, ;:202 choć dzieciaki nauczone, że samym nie wolno zrywać kwiatów.
Nie zapowiadają na razie przymrozków, więc pocieszą nas jeszcze kwiaty chryzantem. ;:108
Miłego weekendu. ;:168
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Martunia jestem pełna podziwu dla ilości,różnorodności twoich kwiatów i wielkości areału ;:138 ;:215 ;:180 a ten staw jeziorko to tzw,Tesin?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, w Twoim ogródeczku jeszcze mnóstwo roślinek kwitnie. ;:215
Podziwiam start miłka amurskiego. ;:303 Swojego nie wypatrzyłam, ale ze wstydem muszę się przyznać, że zapomniałam, gdzie go wsadziłam w ubiegłym roku. ;:171 Ot, PESEL. ;:24 ;:24
Twoje ciemierniki też dają popis. ;:333 Krokusy jesienne w dużej ilości! ;:63 Chryzantemy ciągle pięknie się uśmiechają! :D Tym razem do słoneczka. Niech głaszcze je swoimi ciepłymi promieniami jak najdłużej. ;:3
No i grudnik też nie czeka grudnia. ;:303 Mój za chwilę przekwitnie, już gubi kwiatki.

Dobrego, ciepłego, spokojnego tygodnia, Martusiu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, grudniki musimy przestać tak nazywać, bo ostatnio zupełnie poprzewracało im się w listkach i kwitną w każdym miesiącu, byle nie w grudniu ;:306 .
Chryzantemy zawróciły mi w głowie i trochę ich mam, a jeszcze chciałabym więcej ;:224 . Ostatnie ciepłe jesienie, pozwalają cieszyć się długo ich kwiatami :tan i chociaż wiosną, jak nie kwapią się pokazywać listeczków, przyprawiają mnie o ból głowy, to już muszą być w ogrodzie, najwyżej będą nowe :roll: U mnie też nie brakuje podziemnych potworów ;:14
Miłego tygodnia, Maryniu ;:196

Dorotko, dziękuję ;:196 . Chryzantemy cieszą kolorami, kiedy już nawet marcinki zgasną w ogrodzie :tan
Z tymi doniczkowymi, to loteria. Możesz spróbować posadzić głębiej niż rosły w doniczce i okryć gałązkami świerkowymi, może przetrwają i chociaż pewnie zmienią wysokość, a nawet mogą mieć inne kwiatki, to i tak będą cieszyć ;:333 . Najlepiej byłoby ściąć kwiatki i przechować w chłodnym pomieszczeniu, a wiosną ukorzenić młode odrosty. Jest zabawa, ale jaka frajda, jak Ci się uda taka sztuka ;:138 .
Na zdjęciu maczek jest ze swoim listkiem, ale jeszcze takie zrobiłam. One są już jesiennie w ciapki, w sezonie są jednolicie żywozielone. Może pokaż swoją roślinkę?
Obrazek

Soniu, jesień mamy piękną tego roku ;:180 .
Ciemierników mi zazdrościsz, a ja się na nie złoszczę. Dotychczas miałam jednego kwitnącego przed zimą i byłam zadowolona, a chciałam mieć więcej białych kwitnących wiosną! Wprawdzie sadziłam je w styczniu z kwiatkami, ale myślałam, że to efekt hodowli szklarniowej i w ogrodzie zakwitną po zimie, a one mi kwitną teraz ;:oj .
Tojad powinien rosnąć z tyłu rabaty, bo nie tylko może być naprawdę niebezpieczny, ale i jest wysoką byliną i do podziwiania z daleka. Bądź ostrożna, nasiona też są podobno bardzo trujące, chociaż tylko w tv słyszałam o śmiertelnym zatruciu, a z dzieciństwa pamiętam kępy tego wcześniejszego w ogródkach, pod nazwą "chodaczki" i z całą pewnością dotykałam go gołymi rękami ;:oj
Jeszcze mam kilka chryzantemek w pąkach, to niech jeszcze jak najdłużej będzie ciepło w naszych ogrodach ;:196

Jolu, ;:180 .
Tak, to znane nam jako Tesin, od jakiegoś czasu zwane Cesin, byłe spore jezioro z piaszczystą plażą. Teraz to maleństwo, gdzie woda jest tylko dzięki pracy koparki, a dojś do niego można po dnie dawnego jeziora, porośniętym trzciną, a nawet drzewami.

Lucynko, mam nadzieję, że Twój miłek siedzi sobie grzecznie pod ziemią i pokaże się w pełnej krasie w wiosennym ciepełku ;:333 . Mój drażni się ze mną od trzech lat, wyłażąc jesienią i kwitnie na raty, pozwalając obmarzać swoim kwiatuszkom ;:14 , co nie przydaje im urody!
Krokusy jesienne, sadzone przez lata, co chwilę gdzieś się pokazują, kiedy myślę, że już żaden nie rozkwitnie ;:oj zaskakując mnie w zupełnie niespodziewanych miejscach.
Ciemierniki też mnie zaskoczyły kwitnieniem, tym jeszcze nie mam za złe, ale w piątek już o zmierzchu, dojrzałam kwiaty, tego, który zawsze kwitł wiosną! Czyżby po zimie już żaden nie zechciał kwitnąć?
Dziękuję za dobre życzenia dla mnie i dla chryzantemek i wzajemnie słonecznego ciepełka, gorąco życzę Tobie, Lucynko ;:196

Jeszcze gdzieniegdzie pokazują się sezonowe kwiatuszki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kalina w tym roku kwitnie w pełnym ulistnieniu ;:oj

Obrazek

Niektóre chryzantemki już kończą...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a niektóre dopiero zaczynają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Ależ dużo kolorów chryzantem ;:oj kolorowo w Twoim ogrodzie !
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Martusiu, chryzantemy cudności. Szczególnie ta jasnoróżowa z trzeciej fotki i ta maślana ;:167 Zresztą wszystkie są piękne :D
Zdjęcie mojej roślinki zrobię i wrzucę, ale po liściach widzę, że to coś innego. A może to zwykły chwast? Też tak może być, chociaż ma ładne żółciutkie kwiatuszki i może dlatego jak spojrzałam na Twój maczek, to mi się skojarzył z moją roślinką. Jak zrobię zdjęcie to Cię poproszę o zerknięcie ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, ;:180 .
Chryzantemy to moja najnowsza miłość :tan Zaczarowały jesień w moim ogrodzie żywymi kolorami wśród szarzejących bylin lata ;:138 , tylko potrzebują takiej pogodnej jesieni, jak w tym roku. Nie wiem, co z nimi będzie w deszczową jesień ;:185 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko, chyba domyślam się jaką roślinę masz w ogrodzie. To Glistnik jaskółcze ziele, wieloletnie, makowate. Jak odłamiesz łodyżkę, pojawi się żółtopomarańczowy sok, pozostawiający brązowe plamy. To ziółko, ale i trucizna. Mam nadzieję, że nie rozsiał się jeszcze u Ciebie, bo podstępnie potrafi wrastać w rośliny, a nasion ma mnóstwo!
Chryzantemy bardzo dziękują za uznanie ;:196 Ta "maślana" dopiero rozkwita, a ta w jasnym różu właśnie kończy. Tak wygląda w kolejnych momentach rozwoju.

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Wcale Martuś :wit ci się nie dziwię, że chryzantemy to toja najnowsza miłość ;:108 ;:108
Te , które nam pokazujesz to same cudności. ;:108 ;:108
Te beżowe i różowe prześliczne. Zresztą wszystkie masz piękne. I wszystkie ci dobrez zimują ?
Gdzie je kupujesz ??
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie ;:196
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Martuś, hm to machanie grabkami to już mi się nudzi ostatnio .
Może to nie do końca znudzenie, ale jakiś taki brak sił coraz bardziej ;:223
Nie da się przebić ha ha
Zastanawiam się czy pod tymi chryzantemami nie za wysokie mam kopczyki .
Takie mniej więcej jak u róż do 30 cm ,jak myślisz z praktyki ?
Pozdrawiam w ten deszczowy u nas dzień ,życzę ciepelka. ;:108
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, Bogusiu :wit .
Napisałam się i... posłałam w kosmos ;:14 . Napiszę znowu wieczorem ;:168 , a teraz tylko, Bogusiu, zdejmij natychmiast te kopce z chryzantem!
Pozdrawiam słonecznie ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wow, cóż za kolekcja chryzantem! I nawet ciemiernik Ci już kwitnie… No, no, no, ja na moje będę musiał poczekać do stycznia czy lutego…

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”