Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, czy ta zielistka, którą masz w ogrodzie przezimuje w gruncie? Dostałam taką w prezencie i nie wiem czy ją chować.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczniusie dalie miałaś, Soniu. ;:138
Ogródeczek jeszcze masz kolorowy. Tak ładnie kwitną różyczki! ;:215 ;:303
A na widok czerwioniutkich truskaweczek aż ślinka po brodzie cieknie. ;:92

Co do orlai, to mam pytanko. Czy one nie zmarzną? Bo u mnie też kilka siewek się pokazało, siedzą pod siatką chroniącą je przed gołębiami i zastanawiam się, czy je jakoś zabezpieczyć na zimę. ;:218

Słoneczka życzę, ;:3 ;:3 by dopieściło jeszcze te niedojrzałe truskaweczki ku uciesze wnucząt. :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj z bólem serca ścięłam większość bylin, nawet kwitnące i kilka traw. Muszę ograniczyć prace u siebie wiosną, obiecałam synowi jak najwcześniej skończyć prace nad rabatami.

Ewuś niestety zielistka nie zimuje, to zwykła domowa roślina. Ukorzeniam jeden odrost i zwykle do wiosny mam kilka zwisających odrostów, które sadzę w gruncie i donicach.

Lucynko dziękuję. ;:196 Kilka dalii oddałam, te ostatnie cztery znowu muszę wywieść do znajomych. Żal mi roślin, ale już zastanawiam się, czy nie traktować ich jak jednoroczne, miałabym co roku inne. ;:173
Róże pewnie do grudnia pokwitną, mają jeszcze sporo pąków.
Jutro jadę do wnuków i kilka truskawek zawiozę, dojrzały, ciepło prawie 20 stopni.
Właśnie dziś wypieliłam większość swojej orlai, :roll: zimuje nawet najsłabsza siewka. Raczej nie okrywaj, może mieć za wigotno.

Słońca i ciepła życzę dla Was. ;:3 ;:196

Dziś tylko z okna zrobiłam kilka zdjęć.
Miłorząb wspaniale się w tym roku przebarwił.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Jakie to piękne ;:167 Takie stonowane jesienne zdjęcia i udane kompozycje ogrodowe ;:215
Soniu, dopiero teraz dotarłam do zdjęcia 'Polar bear', dziękuję że je dla mnie wstawiłaś ;:167 . Musiałam przeoczyć. Coś czuję, że to jest właśnie ta, której mi brakuje :lol:
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

A już miałam nadzieję, że to jakaś super zielistka i zostanie w gruncie ;:306 Takie ma grube, mocne liście.
Trudno, zabieram do domu. Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłorząb jaśnieje jak latarnia. Kiedyś miałam, ale zmarniał. Zawsze mnie w nim fascynowało to, że liście gubił wszystkie naraz. Jedego dnia klap... i wszystko leżało na ziemi. Moja przyjaciółka robiła syrop z jego liści. Podobno wspomaga pamięć. Ale smaczny to on wcale nie był. :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję, Soniu, za info. ;:180 ;:196
Na razie siewki orlai są zabezpieczone jedynie siatką, ale na zimę i tę zdejmę. Nie wiem, jak dużo, bo kilka dni nie byłam na działce, ale sądzę, że siewki podrosły i już nie będą kusiły gołębi. :lol:
Hortensje dostojnie prężą muskuły, prezentując swoje wielkie wiechy kwiatów, które choć zmieniły barwę, nadal wyglądają śliczniutko. ;:215

Serdeczności ślę i buziaki. ;:167 ;:196
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu :wit piękne kolory jesienne z okna też ;:138
A co dopiero spacer po Twoim ogrodzie eh ;:196
Miłorząb przypadł mi do gustu ,hm teraz muszę zapełnić pustkę po czereśni i tak :
już Wandzia podpowiada kaliny (mam dwie angielki, u Ciebie widzę Miłorząb ,też piękny .
Będę poszukiwać inspiracji do wiosny :D
Ścięcie traw chyba jest aż tak u Ciebie niezauważalne w tych ilościach pięknych
roślin ,ale Ty widzisz inaczej , wiem ,wiem .
Też ścinam ile się da roślin ,by na wiosnę było lżej .
Trawy obwiązane zostawiłam ,by coś zostało jednak ;:306
Duuużo zdrówka ;:167 i słonecznego weekendu Soniu ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj przycięliśmy radykalnie klony Odessanum. Szczepione na pniu, miały być niedużymi drzewami, a rosną potwory. ;:202

Elu hortensja Polar Bear ma wyjątkowo piękne kwiaty, ale pędy bardzo wiotkie, co mnie strasznie denerwuje. ;:222
Dziękuję, ;:196 jesienią rabaty ładnie wyglądają. Trochę się obawiam wiosny, dużo cisów powędrowało do ogrodu syna, będzie pusto. ;:131

Ewuś turzyca Evergold ma podobny wygląd jak zielistka, ale drobniejsze liście. Mam jej dużo, doskonale znosi zimy. ;:108

Wandziu ta cecha miłorzębu też mnie denerwuje. Jak zdarzy się przymrozek we wrześniu, to zielone liście opadają w jedną noc. ;:145 W tym roku jesień łaskawa, więc gapię się na żółtego przez okno.

Lucynko orlaja z pewnością wiosną Cię ucieszy.
Chłodny i mokry wrzesień przysłużył się hortensjom, od lat nie miały tak ładnych kwiatostanów o tej porze.
Dziękuję za życzenia, ;:196 dla Was dużo zdrowia i spokoju. ;:167

Bogusiu do małego ogrodu powinno się sadzić miłorzęby szczepione. ;:173 Mój to gatunek, będzie miał kilkadziesiąt metrów wysokości. Rośnie wolno, więc inni się będą martwić jego wielkością. ;:306
Ścinałam tylko niskie trawy i turzyce. Miskanty wiosną M tnie piłą do żywopłotu, szybko i bezboleśnie. ;:215
Dziękuję za życzenia, ;:196 ściskam Was mocno. ;:4

Chryzantemy nareszcie otwierają pąki. Wszystkie kupowane co roku na taras w październku.

Ubiegłoroczna rośnie ładnie.

Obrazek

Obrazek

Kupiona rok temu za grosze, jako dwupędowa.

Obrazek

Limonkowa dwuletnia dopiero pokazuje kolor.

Obrazek

Różowa sprzed 4 lat rośnie za miskantem, więc ma dopiero pojedyncze kwiaty.

Obrazek

W tym roku kupiłam maleństwo w markecie.

Obrazek

Zawilce już przekwitają.

Obrazek

Obrazek

Radykalnie przycięta Limelight, otworzyła dopiero teraz kilka kwiatów.

Obrazek

Irga pokazuje czerwone koraliki.

Obrazek

Szałwie cieszą nadal, choć tylko kilkoma kwiatami.

Obrazek

Słonecznego, miłego weekendu dla wszystkich. ;:4
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Chryzantemek tak pięknych zazdroszczę.
Lubię ten fiolet szałwiowy.
Irgowe koraliki ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niesamowite! ;:219 Hortensja dopiero rozwinęła kwiat. :shock:
Wprawdzie moja bukietówka też ostatni kwiat pokazała późno, gdy pozostałe już zmieniły barwę, ale to było w połowie września. :lol:
Bardzo ładne chryzantemy, Soniu, a co najważniejsze nie marzną i bogato kwitną. ;:138

Spokojnego, ciepłego weekendu dla Ciebie i wszystkich Ci bliskich. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, pięknie prezentuje się Twój ogród jesienią ;:333 , tak jak i o każdej porze roku, co oczywiście jest zasługą Twoich przemyślanych kompozycji ;:138 .
Jesiennie przebarwiające się trawy i hortensje, jeszcze pięknie kwitnące róże, tylko dalii żal, bo jeszcze mogły cieszyć pięknymi kwiatami.
W zastępstwie jednak rozkwitają chryzantemki :heja , ciesząc żywymi kolorami, wśród stonowanych barw, podrzemującego już ogrodu ;:215 .
Pięknego, słonecznego tygodnia, Soniu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Soniu, te chryzantemy przechowały Ci się w ziemi z ubiegłego sezonu? Ja też tak chcę :). W tym roku dostałam taką prezencie jeszcze w czerwcu. Kwitła już wtedy, bo pewnie była podpędzona. Zostawiłam ją w doniczce, bo pomyślałam, że nic z niej nie będzie. A ona teraz ma kolejne pąki i zrobiłi mi się jej żal. Chciałam ją przetrzymać w domu, ale nie wiem już co lepsze :roll:

Co do hortensji, to u mnie pokłada się Vanille Fraise. Czekam, może z czasem zmężnieje :wink: . Plusem jest to, że dość łatwo mi się ją rozmnaża.
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciepło i słonecznie, więc poświęciłam godzinę na zrywanie suchych kwiatostanów hortensji. Prawie pod każdą posadziłam cebulowe, więc wiosną nie będę zadeptywać kiełkujących. Zostały jeszcze kwiatostany Pink Diamond i Pinki Vinki.

Obrazek

Klon Globosum przebarwił się i zrzuca liście. W tle ulubione brzozy mojego M. :;230 Klnie, jak dwa razy w miesiącu czyści rynny.

Obrazek

Ewuniu pięć lat temu zaczęłam sadzić chryzantemy NN-ki. Każda się zaaklimatyzowała i kwitnie. Dziś kulista bordowa ładnie rozwinęła kwiaty. Najstarszą, pięcioletnią wiosną wyrzuciłam, bo utworzyła około 80 centymetrową kulę. ;:202 Zarastała cisa, który łysiał od jej strony.
Szałwie omączone też kwitną.

Obrazek

Obrazek

Lucynko takich świeżych kwiatów hortensja wypuściła pięć. Rozrzucone po dużym krzewie, nie pokażę bo sterczą patyki, :roll: ścięłam suche kwiatostany.
Na chryzantemy czekałam z utęsknieniem, ostatnia limonkowa zaczyna rozwijać kwiaty. ;:215
Dziękuję za życzenia i odwzajemniam. ;:168

Obrazek

Obrazek

Martuś miła jesteś, dziękuję. ;:196 Wszystkie cztery dalie ;:306 widziałam z okna, więc zdążyłam się nimi nacieszyć. Tyle kolorów w listopadzie jeszcze nie miałam w ogrodzie. :tan

Obrazek

Obrazek

Elu pięć lat temu zaczęłam sadzić chryzantemy ze schodów do gruntu. Ścinam jak przekwitną i przechowuję w zimnym garażu. Wiosną sadzę na rabatę i jak dotąd wszystkie kwitną. Niektóre kuliste, a inne wyrastają wysokie i wyglądają drapakowato. ;:173 Trudno wybrzydzać, jak w listopadzie ładnie kolorują ogród.
Moim zdaniem trzeba Twoją ściąć, znaleźć jej chłodne miejsce i ograniczyć podlewanie. Lekko podlewam, a jak ziemia zamarznie w doniczce zostawiam do wiosny bez żadnych zabiegów. Temperatura w garażu nie spada poniżej minus 2-3 stopni.
Moja Vanilka podparta hakonechloe, wcześniej kwiaty leżały na ziemi. ;:222 Według mnie Polar Bear ma jeszcze gorszy wygląd. Wiotkie pędy nie utrzymują olbrzymich kwiatostanów.

Obrazek

Obrazek

Ciemnemu konwalnikowi muszę podsypać żółtej kory, będzie miał właściwe tło. :wink:

Obrazek

Ścięłam ostnice, a one zamiast układać się do zimowego snu, rosną.

Obrazek

Samosiejka orlaji zamierza kwitnąć. :shock:

Obrazek

Tydzień krótki, :D życzę słońca i miłych chwil w ogrodach.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudna jesien u ciebie i do tego wiosna jakby się spieszyła bo orlaya w blokach startowych już... :shock:
Super niespodzianka :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”