Tradycyjnie witam Was serdecznie

Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości.
Zapraszam do kolejnych odwiedzin a w dzisiejszym poście można zobaczyć:
Wilczomlecza i jego obfite kwitnienie
Pokrzywki-prezentowaną już i odmłodzoną oraz dwa nowe nabytki
Ananasy-postępy ananasa doniczkowego i ukorzenienie pióropusza z ananasa dużego jadalnego kupionego w markecie
Wilczomlecz okazały/Korona cierniowa/ - Euphorbia mili
Prezentuję jego jedno zdjęcie aby pokazać jak obficie kwitnie przez cały czas od momentu przywiezienia go z Wysp Kanaryjskich do Polski.
Posiada kolce ale kaktusem niestety nie jest.

Pokrzywka - Koleus Blumego
Pierwsza pokazywana już przeze mnie i w międzyczasie odmłodzona.Jedyna mateczna,która przezimowała bo jak Wszystkim wiadomo pokrzywki są jednoroczne.

Uzyskana z ukorzenienia pędów wierzchołkowych w wodzie z rośliny matecznej na zdjęciu trzecim.Liście jak widać mniejsze i o jaśniejszej barwie-w tym przypadku barwy liści rośliny matecznej ciekawsze,być może dlatego,że odmłodzona stała na stole z dala od słońca,teraz stoi na parapecie.
Druga uzyskana z tej samej rośliny matecznej pod względem kolorów liści łudząco podobna do matecznej-stała od posadzenia jej do świeżego podłoża na słońcu na parapecie.

Kolejne pokrzywki to nowe nabytki-pierwsza o oryginalnych barwach,zmieniających się na nieco ciekawsze po posadzeniu do świeżego podłoża o innych składnikach: ziemia kwiatowa lekka,dobrze przepuszczalna +mielony kokos zastępujący próchnicę+pocięte na drobne kawałki spagnum/torfowiec/-kupione hodowane były wg mojego spostrzeżenia w podłożu raczej ubogim,stąd słaby wzrost a u drugiej kupionej równocześnie barwy bledsze.

Ukorzeniane w wodzie dwa pędy wierzchołkowe.

Te same posadzone do świeżego podłoża o składzie jak wyżej.

Druga kupiona w markecie po kilku dniach przesadzona do świeżego podłoża zaczęła rozrastać się na boki i przybierać żywsze barwy.
Na zdjęciu jeszcze w starym podłożu,pęd wierzchołkowy odcięty i po ukorzenieniu się posadzony do świeżego podłoża razem z trzecią odmłodzoną o ciemnych liściach na zdjęciu trzecim.

Ananas doniczkowy - Ananas
Poczynił duże postępy-urósł,rozrósł się na boki i ma dwa odrosty.Wyhodowany z pióropusza ananasa doniczkowego-zdjęcie pierwsze.

Wyhodowany z pióropusza ananasa doniczkowego-zdjęcie powyżej.Po prawej ten sam z jednym z dwóch odrostów.

Ananas jadalny - Ananas comosus
Z kupionego w markecie średniej wielkości ananasa wykręciłem pióropusz/wykręcamy w lewo/-ukorzeniłem w wodzie i posadziłem do świeżego podłoża.Kupując ananasa musimy zwrócić uwagę na wnętrze środka pióropusza czy wewnątrz są zdrowe,prawie,że świeże młode liście-musimy się dobrze przyjrzeć aby je wypatrzyć.Taki nadaje się do hodowli i nie ma prawa zgnić,co dzieje się już w trakcie ukorzeniania się w wodzie.Przejrzałem kilka owoców zanim wybrałem jeden i udało mi się kupić właściwy.
Na pierwszym zdjęciu pokazano jak uzyskać sam pióropusz i przygotowanie go do ukorzeniania.Po prawej ukorzenianie w wodzie.
Źyczę powodzenia w hodowli.

Ukorzeniony ananas już w doniczce w świeżym podłożu-liście ułożone rozłożyście w rozetę świadczą o przyjęciu się rośliny.

Wyłaniające się młode listki to te,które w trakcie przeglądania w markecie tkwiły jeszcze głęboko w gnieździe rozety pióropusza.

Zapraszam do odwiedzin w moim wątku