MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8
Wroniarz NN ze zdjęcia, to najzwyklejsza pszczoła miodna.
Klik, dzięki, myślałem że to jakieś porobnice. Nikt na działkach nie ma uli, a pszczół miodnych jest coraz więcej.
Poszukałem i okazuje się że w dużych miastach z pszczołami zrobił się niezły bajzel.
Argument za ulami w miastach z https://www.rdc.pl/informacje/pszczele- ... posluchaj/
Jak pomóc pszczołom w Warszawie?
– Miejskich pasiek prowadzonych przez Pszczelarium jest 35, a niedługo będzie około 40. Są rozrzucone po całym mieście, głównie w części lewobrzeżnej. Poza naszymi ulami jest jeszcze co najmniej dwa, a nawet trzy razy tyle pasiek rozsianych po ogródkach działkowych – zauważa Kamil Baj.
Argument przeciw ulom w miastach z https://amu.edu.pl/uniwersytet/z-zycia- ... ejskie-ule
Dzikie pszczoły giną przez miejskie ule
Inwazja pszczoły miodnej w miastach zagraża dzikim pszczołom, które zapylają większość roślin, w tym drzewa owocowe. W trudnej sytuacji znalazły się zapylacze na poznańskiej Cytadeli. - Na tak ograniczonym obszarze to jest jak Potop Szwedzki - przekonuje dr Jacek Wendzonka z Wydziału Biologii UAM. Ule w miastach to nie jest dobry pomysł.
Myślę, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o to co zawsze.
Poszukałem i okazuje się że w dużych miastach z pszczołami zrobił się niezły bajzel.
Argument za ulami w miastach z https://www.rdc.pl/informacje/pszczele- ... posluchaj/
Jak pomóc pszczołom w Warszawie?
– Miejskich pasiek prowadzonych przez Pszczelarium jest 35, a niedługo będzie około 40. Są rozrzucone po całym mieście, głównie w części lewobrzeżnej. Poza naszymi ulami jest jeszcze co najmniej dwa, a nawet trzy razy tyle pasiek rozsianych po ogródkach działkowych – zauważa Kamil Baj.
Argument przeciw ulom w miastach z https://amu.edu.pl/uniwersytet/z-zycia- ... ejskie-ule
Dzikie pszczoły giną przez miejskie ule
Inwazja pszczoły miodnej w miastach zagraża dzikim pszczołom, które zapylają większość roślin, w tym drzewa owocowe. W trudnej sytuacji znalazły się zapylacze na poznańskiej Cytadeli. - Na tak ograniczonym obszarze to jest jak Potop Szwedzki - przekonuje dr Jacek Wendzonka z Wydziału Biologii UAM. Ule w miastach to nie jest dobry pomysł.
Myślę, że jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o to co zawsze.
Odcinek podkastu Radio Warroza o owadach i pszczołach. Tym razem z dr Dariuszem Teperem o chowie pszczół samotnych. Z rozmowy dowiesz się m.in.
- Dlaczego pszczoły samotne mogą być efektywniejszymi zapylaczami niż pszczoła miodna.
Jak mogą się sprawdzić w chowie.
Jaki Pan Doktor ma stosunek do hobbystycznego i edukacyjnego utrzymywania tzw. domków dla różnorodnych owadów zapylających bez pozbywania się z nich pasożytów.
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Ze spaceru wczesna wiosną - jakaś samotnica, żyjąca w piaszczystym terenie. Zdjęcia nie oddają, ale latało ich tam sporo a gniazda zajmowały może metr powierzchni.

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Byłem dzisiaj na moim trzcinowisku i masakra wycieli je na czysto będę miał problem z trzciną w przyszłym sezonie 

Pozdrawiam zagiel
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta samotnica gniazdująca w ziemi to pszczelinka napiaskowa
Zapraszam do kolejnej części wątku tutaj - klik
Zapraszam do kolejnej części wątku tutaj - klik
Pozdrawiam Lucyna