Słodkie ziemniaki bataty
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słodkie ziemniaki bataty
Moje jeszcze nie kwitną, jedne sadzonki w donicy , drugie w glebie. Zobaczymy 

-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Kwitną nawet zjawiskowo:

- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne
Czy wszystkie bataty kwitną? Bo moim jakoś się nie śpieszy...

Czy wszystkie bataty kwitną? Bo moim jakoś się nie śpieszy...
Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też jeszcze nie kwitną. A dwa krzaczki zostały przeryte przez dziki, które urządziły sobie imprezę na mojej działce.
Pozdrawiam Irek
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Posadziłam bataty po raz pierwszy w tym roku. P ostatnich upałach bardzo się rozrosły i jestem ciekawa czy bulwy już się kształtują. Kiedy wiadomo, że są gotowe do zbioru? Czy jak kwitnie? Jak część naziemna zaczyna wysychać? 

-
- 200p
No tak jak już pisałem wcześniej chyba kilka razy w tym wątku: w naszym klimacie nigdy nie są gotowe do zbioru w 100%. Trzymaj dopóty, dopóki przymrozek nie zniszczy liści, im dłużej utrzymasz je w ziemi, tym większe bulwy wykopiesz. Czasami nawet wielkość będzie całkiem zadowalająca, prawie jak te w sklepach. Najlepiej, jakby udało się wykopać dopiero w połowie października, wtedy jest szansa na niezły plon. A jeżeli chce ci się bawić, to możesz okryć folią - włókniną przed pierwszymi przymrozkami i dalej trzymać w ziemi jeżeli nie zmarzną bo włóknina zabezpieczy przed przymrozkiem. Bulwy się powiększają nawet, jak nie jest upalnie, więc to nie tak że na koniec września czy na początku października już nie rosną.
W cieplejszym klimacie - tam gdzie nie ma zimy, z reguły robi się to po około 3 miesiącach - ale mowa o 3 miesiącach ciągłego upału ponad 30 stopni, jak będą przetrzymane za długo, to urosną bulwy po 5 kg jedna, żylaste, zdrewaniałe i prawie niejadalne. U nas na jesieni powoli sobie dochodzą - powoli, bo jest chłodno, im dłużej tym lepiej.
Co do kwitnienia - mogą kwitnąć, mogą nie kwitnąć, nie ma to specjalnego znaczenia. Jest szansa, że zakwitną, jeżeli będzie upalny sierpień. Ale jeżeli nie zakwitną, to nie znaczy że nie będzie bulw. Zależy to tez od odmiany, jedne chętniej kwitną, inne mniej chętnie.
W cieplejszym klimacie - tam gdzie nie ma zimy, z reguły robi się to po około 3 miesiącach - ale mowa o 3 miesiącach ciągłego upału ponad 30 stopni, jak będą przetrzymane za długo, to urosną bulwy po 5 kg jedna, żylaste, zdrewaniałe i prawie niejadalne. U nas na jesieni powoli sobie dochodzą - powoli, bo jest chłodno, im dłużej tym lepiej.
Co do kwitnienia - mogą kwitnąć, mogą nie kwitnąć, nie ma to specjalnego znaczenia. Jest szansa, że zakwitną, jeżeli będzie upalny sierpień. Ale jeżeli nie zakwitną, to nie znaczy że nie będzie bulw. Zależy to tez od odmiany, jedne chętniej kwitną, inne mniej chętnie.
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35

-
- 200p
Wykopałem kilka do zjedzenia i nie jest najgorzej:

W sumie to są podobnej wielkości, jak te w sklepie.

- SiMoNa
- 200p
Powiem Wam, że na pierwszą próbę ich wysadzenia -smakują mi, nawet żadnego tłuszczu/sosu nie potrzebują. Gotowałam je z naszymi ziemniakami i stwierdziłam, że takie twarde to sobie dłuuuugo jeszcze pogotują
, a tu parę minut i musiałam szybko wyjmować z garka

-- 23 paź 2022, o 11:34 --
Zapewne to te dziki od Jarka, co ludzie im wykopali

-- 23 paź 2022, o 11:34 --
Irek_2 pisze:U mnie też jeszcze nie kwitną. A dwa krzaczki zostały przeryte przez dziki, które urządziły sobie imprezę na mojej działce.
Zapewne to te dziki od Jarka, co ludzie im wykopali

-
- 200p
A ja wam powiem, że ta zwykła pomarańczowa odmiana nie dość że najsłabiej u nas rośnie z to jeszcze najmniej mi smakuje. Inne różnią się tak bardzo, że to prawie jak zupełnie inne warzywo, tylko wygląda i rośnie podobnie.
A w sklepach tylko pomarańczowe i prawie nikt nie wie, że jest jeszcze wiele innych odmian. Tak samo, jak popatrzę globalnie to też dla 95% ludzi bataty to właśnie te pomarańczowe w środku.
A w sklepach tylko pomarańczowe i prawie nikt nie wie, że jest jeszcze wiele innych odmian. Tak samo, jak popatrzę globalnie to też dla 95% ludzi bataty to właśnie te pomarańczowe w środku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2022, o 12:07
- Kontakt:
Wow! szczerze mówiąc nawet nie myślałam o sadzeniu batatów u siebie. Patrząc na te zdjęcia aż chce się spróbować w tym roku to zrobićktos123456 pisze: ↑16 paź 2022, o 14:47 Wykopałem kilka do zjedzenia i nie jest najgorzej:

- SiMoNa
- 200p
kiedy sadzicie bulwy na wytworzenie pędów? już można?
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
Można. W zeszłym roku zaczęłam pędzić jeszcze w grudniu. Jak tylko pędy wyrosły na kilka liści w górę to ucinałam je i wsadzałam do wody, żeby się ukorzeniły, a z bulwy wybijały nowe pędy. W ten sposób z 1 bulwy udało mi się wychodować jakieś 20 sadzonek.
Niestety w tym roku jestem ze wszystkim do tyłu
Niestety w tym roku jestem ze wszystkim do tyłu

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Ja też zaczynam przygodę z batatem / batatą ?
Zastanawiałem się ile ich kupić, ale jak czytam, to dosłownie kilka sztuk (3 - 4). Wkładamy częścią dolną do słoika z wodą.
Gdy wypuści łodygi, zrywamy i do słoika z wodą wkładamy te pędy aby się ukorzeniły.
Ukorzenione sadzimy w wieloodonicy i jak już będą sadzonką.. wysadzamy. Czytam, że wymagają min. 30cm podłoża próchnicznego. Zastanawiam się czy robić miejsce w szklarni, czy uda się na zewnątrz?!
Ta odmiana ziemniaka jest 2x bogatsza od zwykłej pyry w składniki pokarmowe. Jest zwyczajnie zdrowa, raz na tydzień czy dwa, w formie frytek z piekarnika w lekkim oleju, podane z filetem w potrawce lub rybą, pycha.
Pozdrawiam.

Zastanawiałem się ile ich kupić, ale jak czytam, to dosłownie kilka sztuk (3 - 4). Wkładamy częścią dolną do słoika z wodą.
Gdy wypuści łodygi, zrywamy i do słoika z wodą wkładamy te pędy aby się ukorzeniły.
Ukorzenione sadzimy w wieloodonicy i jak już będą sadzonką.. wysadzamy. Czytam, że wymagają min. 30cm podłoża próchnicznego. Zastanawiam się czy robić miejsce w szklarni, czy uda się na zewnątrz?!
Ta odmiana ziemniaka jest 2x bogatsza od zwykłej pyry w składniki pokarmowe. Jest zwyczajnie zdrowa, raz na tydzień czy dwa, w formie frytek z piekarnika w lekkim oleju, podane z filetem w potrawce lub rybą, pycha.
Pozdrawiam.