Glebogryzarka jaką kupić?Opinie użytkowników.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Paduszynka0102
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2021, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Glebogryzarka jaką kupić?Opinie użytkowników.

Post »

Witam czy ktoś z was uzywal glebogryzarke hortmasz hgs x620 z plugiem czy jest to za delikatny sprzęt do takich rzeczy ?
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Mam w planach zakup niewielkiej glebogryzarki, za niezbyt duże pieniądze. Glebogryzarka spalinowa jako dodatek, ponieważ posiadam traktor. Glebogryzarka ma pomagać ostatecznie przygotować grządki, ewentualnie jeśli będzie miała możliwość zmniejszenia szerokości to również pielenie pomiędzy rzędami warzyw. Szukam sprzętu w okolicach 1000-1500zł, ale przerosło mnie ogarnięcie tego sprzętu, bo się na tym nie znam. Macie sprzęt z podobnej półki cenowej i możecie coś polecić?
Zastanawiam się nad tym Hortmaszem - https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/ ... 7qEALw_wcB
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

To tak zabawka, do płytkiego rozdrobnienia ziemi. Noże 26cm czyli użytkowo ok.13cm jeśli przekładnia pozwoli. Szukaj czegoś z większymi nożami i raczej z napędem łańcuchowym. W Jaśle jest firma która dawniej sprzedawała dobre glebogryzarki " Mustang". Mam taką od kilku lat nie do zajeżdżenia. Noże 36cm z rozłączanymi sekcjami. Może jeszcze mają w ofercie.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może ktoś ma jakieś nowe spostrzeżenia - dopytuję bo dojrzewam do kupna - ogródek ok 150m2 .
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2021, o 23:40

Post »

Witam. Podłączę się do pytania. Również planuję zakup glebogryzarki spalinowej, przeglądałem na YT recenzje różnych modeli jednak nie znalazłem nic konkretnego. Głównie dlatego że na prezentowanych filmikach maszyna często puszczona jest na już wcześniej spulchnionej glebie, lub pokazane jest jak pracuje bez zagłębiania elementów roboczych w glebie i ciężko jest stwierdzić jak realnie sobie radzi.
Szukam glebogryzarki:
- która bez problemów przerobi glebę co najmniej na głębokości szpadla, czyli powiedzmy 27cm a najlepiej głębiej (będzie miała odpowiednią moc silnika)
- będzie można podłączyć pług, który faktycznie zagłębi się w glebie (czyli maszyna będzie miała odpowiednią wagę)
- z napędem na koła
- z możliwością regulacji szerokości roboczej
- konstrukcja ergonomiczna
Powierzchnia uprawy to 150-200m2. Gleba klasy 3. i 4. co roku na wiosnę zawsze spulchniania. Z chwastów największy problem to perz, skrzyp, komosa.
Do dyspozycji mam około 4tys. zł.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Kolega ma oleo maca mh 198 i powiem że robi robotę. Odpowiednia moc, nawet w mojej glinie w lato zrobiła robotę. Wiadomo kilka razy trzeba było przejechać a szczerze wątpiłem w nią. Nóż roboczy teoretycznie ma mniej niż oczekujesz ale przy umiejętnym prowadzeniu do 30 cm jesteś w stanie spulchnić glebę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
zielonka10
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2021, o 23:40

Post »

Dzięki. Wezmę pod uwagę Oleo.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A jest jakaś nie duża, na mały areał , z którą dała by sobie radę kobieta? :roll:
chodzi mi o taka , która by rozbiła grudy ziemi , po przekopaniu np. jesienią do wyrównania gleby w warzywniaku .przed siewem....
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Jak mały ten areał?
Jeśli jest przekopywany, to proponuję grabie. Jeśli masz prąd - to elektryczna. Spalinowa ma sens gdzieś w granicach 500-1000 m2 Powyżej to już traktorek jednoosiowy z przyczepianymi narzędziami. A powyżej pół hektara - do sąsiada po traktor i pług.
Glebogryzarka nawet mała ( bez własnego napędu ) wymaga kupę siły. Kiedy swoją małą elektryczką gryzę świeżą darń to na prawdę mi ręce wyrywa.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Mam działkę 2,5 ara , z której jest wydzielony pas na uprawy okolo 1 ara
Mam chodzi o tą część uprawianą
Prąd mam
majkgolf
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lut 2025, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Glebogryzarka / traktorek jednoosiowy. Wybór rodzaju.

Post »

Witam, stoję przed potrzebą zakupu glebogryzarki. Użytek wyłącznie własny, mocno zarośnięta i omszała działka w lesie, około 1200 m2.

Zdecydowanie potrzebuję glebogryzarki z napędem (taką kiedyś wypożyczyłem, a i tak zajęło mi to 1.5 dnia pracy), domyślam się też że pomogłyby noże przeciwbieżne (o ile pamietam, tamta tego nie miała).

I teraz pytanie - czy taki sprzęt da się wykorzystać do czegokolwiek innego? Szczególnie interesuje mnie możliwość wykorzystania do ściągania drewna. Działkę otacza mój prywatny las, regularnie po wichurach tnę przewrócone drzewa i zwożę - ręcznym wózkiem - do szopy. Możliwość pociągnięcia tego, czy to na wózku czy na łańcuchu, czymś z napędem byłaby zbawieniem.

Przeglądam katalogi tych glebogryzarek np firm Hortmasz, Cedrus,Weima i nie potrafię dojść do tego, czy te z napędem (np Hortmasz HGS 65 XGTL1, HGS X520, czy Cedrus GLX480, GL03PRO) mają możliwość wykonywania innych prac?
Domyślam się że minimum to możliwość jazdy bez obracania nożami, a najlepiej możliwość ich demontażu?

Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”