Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Opryski "ekologiczne" w uprawie pomidorów i innych upraw
Jolu , czosnek namoczę w beta chikolu i podsypię popiołem drzewnym .
Tak , na tym portalu , wzięłam tyle by nie płacić za przesyłkę , mam smarta .
U mnie perlka zadziałała , żaden chwast do tej pory nie wykiełkował .
Kusi mnie by na wiosnę obsiać cebulę i czosnek białą koniczyną .
Żywa ściółka , której nie lubią ślimaki .
Czosnku nie ruszają , ale cebulę lubią .
Tak , na tym portalu , wzięłam tyle by nie płacić za przesyłkę , mam smarta .
U mnie perlka zadziałała , żaden chwast do tej pory nie wykiełkował .
Kusi mnie by na wiosnę obsiać cebulę i czosnek białą koniczyną .
Żywa ściółka , której nie lubią ślimaki .
Czosnku nie ruszają , ale cebulę lubią .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
anulab u mnie na ciężkich ziemiach koniczyna biała jest ciężkim do zwalczenia chwastem na grządkach
jeszcze wydaje rozłogi i się z nich ukorzenia

jeszcze wydaje rozłogi i się z nich ukorzenia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Anula, a to chodzi o białą gorczycę?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
O białą koniczynę .
Kamil , zmartwiłeś mnie . A już miałam plan jak ją będę kosić w cebuli .
Kamil , zmartwiłeś mnie . A już miałam plan jak ją będę kosić w cebuli .

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Anula, ta gorczyca jako odkażacz gleby
, to biała?
I dużo jej trzeba? Bo widzę worki po 10 kg

I dużo jej trzeba? Bo widzę worki po 10 kg

-
Kupowałam mieloną w cenie poniżej 10 zł za kilogram .
Opakowania bardzo różne .
W ziarnach kupowałam kwalifikowaną Marynę FN Granum , pakowana
po 1 kg .
Opakowania bardzo różne .
W ziarnach kupowałam kwalifikowaną Marynę FN Granum , pakowana
po 1 kg .
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Anula, cały czas chodziło mi o dawkę
Znalazłam artykuł, który linkowałam w innym wątku https://www.warzywa.pl/ochrona/czysta-g ... ch-plonow/
Jakby artykuł w necie przepadł to wstawiam urywek jaka dawka tej gorczycy na m kw.

Znalazłam artykuł, który linkowałam w innym wątku https://www.warzywa.pl/ochrona/czysta-g ... ch-plonow/
Jakby artykuł w necie przepadł to wstawiam urywek jaka dawka tej gorczycy na m kw.
Biofumiganty
?takie, jak zmielone nasiona kapusty abisyńskiej (Brassica carinata) i gorczycy białej (Sinapsis alba) były kilka lat temu testowane w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach jako metoda biofumigacji gleby i ograniczania chorób odglebowych. Nasiona były w doświadczeniu ręcznie rozsiewane na glebę w dawce 150 g/m2, a następnie mieszane z podłożem na głębokość 17 cm za pomocą łopaty rotacyjnej. Wyniki wskazują na dobre efekty ze stosowania biofumigantów ? ograniczyły one liczebność bakterii i grzybów chorobotwórczych w odkażanych podłożach. Autorzy badań wskazują jednak na konieczność prowadzenia dalszych obserwacji.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na każdym zwolnionym z uprawy kawałku wysiewam gęsto białą gorczycę.
A jak podrośnie, to ją zakopuję. Czasem wyrośnie i zakwitnie.
Gleba czysta, a dżdżownice zadowolone.
A jak podrośnie, to ją zakopuję. Czasem wyrośnie i zakwitnie.
Gleba czysta, a dżdżownice zadowolone.

-
Jolu , dzięki za przypomnienie dawki .
Ja tak intuicyjnie . Zastanawia mnie aplikowanie gorczycy
bezpośrednio pod bulwę ziemniaka . Sama chyba tak nie zaryzykuję , ewentualnie
kilka sztuk dla eksperymentu .
Ja tak intuicyjnie . Zastanawia mnie aplikowanie gorczycy
bezpośrednio pod bulwę ziemniaka . Sama chyba tak nie zaryzykuję , ewentualnie
kilka sztuk dla eksperymentu .
Re: Pomidory - ekologia a nawozy i opryski
Cześć. Proszę o poradę. Zastanawiam się czym nawozić pomidory które już kwitną. Czy gnojowka z pokrzywy jeszcze się nadaje? Jeśli nie, to czym wzmacniać roślinki? Chciałbym żeby było ekologicznie, ale moje pomidorki słabo rosną (małe zielone owoce średnicy 20-50groszy) więc mogę skusić się nawet na nawóz mineralny. Z góry dziękuję.
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
Tak to wszystko czytam to mnie ciarki przechodzą.Czy ja jestem na forum młodocianych laureatów Nobla w dziedzinie chemii? A może samobójców pokarmowych? A może ja jestem 100 lat za murzynami nadal?
Dam Wam pytanie- Czy próbowaliście uprawiać swoje pomidory bez całej tej tablicy Medelejewa?
U mnie jest gleba najgorszej jakości, klasa 5/6 , żółta glina, sam kwas bo coś mi kwasomierz pokazuje pH 4.5 .
Do gleby leci tylko obornik i co roku pomidorami mam zasypane pół piwnicy. Każda odmiana mi rośnie i plonuje.
Czy czasem tutaj niektórzy nie zabrnęli w uliczkę z napisem "paranoja"? Bo chyba wszyscy mamy amatorską uprawę a nie produkcją przemysłową? Czasem oglądam coś tam w TV i widzę np., na Ukrainie( przed wojną jeszcze) ludzie na wsiach mający drobne gospodarstwa w zasadzie o ogromnym stopniu samowystarczalności tak samo jak ja uprawiają pomidory. Jedynie obornik i tyle.No u mnie jeszcze raz do roku jest oprysk Brawo , ale to taka profilaktyka. Ale. żeby tak walić wiadrami samą chemię syntetyczną w pomidory to ludzie, czy wy się nie obawiacie tego potem w skutkach? Przecież tak naprawdę to nikt nie wie co jest w tych specyfikach. Sorry , ale mnie zniechęciliście do "normalnej" uprawy pomidorowej. Wychodzi na to że muszę sobie zamówić z pół tony chemii, albo mam lepszy pomysł, odkupię od jakiejś gminy w Polsce taki skład mauzerów z chemią niewiadomego pochodzenia i to wyleję na uprawę.Jest takich afer sporo ostatnimi czasy i nikt nie potrafi tego utylizować, pojemniki przyjeżdżają do nas z "rolniczego eldorado" , bo z Zachodu Europy więc może, to lać na pola od razu z tych kadzi? W składzie na pewno jest azot, fosfor, wapń, kobalt, krzem...samo "dobro" dla roślin, w sumie przecież roślina sama sobie wybierze co jej tam potrzeba a reszta się zlasuje w gruncie. I tanio i dobrze.
Dam Wam pytanie- Czy próbowaliście uprawiać swoje pomidory bez całej tej tablicy Medelejewa?
U mnie jest gleba najgorszej jakości, klasa 5/6 , żółta glina, sam kwas bo coś mi kwasomierz pokazuje pH 4.5 .
Do gleby leci tylko obornik i co roku pomidorami mam zasypane pół piwnicy. Każda odmiana mi rośnie i plonuje.
Czy czasem tutaj niektórzy nie zabrnęli w uliczkę z napisem "paranoja"? Bo chyba wszyscy mamy amatorską uprawę a nie produkcją przemysłową? Czasem oglądam coś tam w TV i widzę np., na Ukrainie( przed wojną jeszcze) ludzie na wsiach mający drobne gospodarstwa w zasadzie o ogromnym stopniu samowystarczalności tak samo jak ja uprawiają pomidory. Jedynie obornik i tyle.No u mnie jeszcze raz do roku jest oprysk Brawo , ale to taka profilaktyka. Ale. żeby tak walić wiadrami samą chemię syntetyczną w pomidory to ludzie, czy wy się nie obawiacie tego potem w skutkach? Przecież tak naprawdę to nikt nie wie co jest w tych specyfikach. Sorry , ale mnie zniechęciliście do "normalnej" uprawy pomidorowej. Wychodzi na to że muszę sobie zamówić z pół tony chemii, albo mam lepszy pomysł, odkupię od jakiejś gminy w Polsce taki skład mauzerów z chemią niewiadomego pochodzenia i to wyleję na uprawę.Jest takich afer sporo ostatnimi czasy i nikt nie potrafi tego utylizować, pojemniki przyjeżdżają do nas z "rolniczego eldorado" , bo z Zachodu Europy więc może, to lać na pola od razu z tych kadzi? W składzie na pewno jest azot, fosfor, wapń, kobalt, krzem...samo "dobro" dla roślin, w sumie przecież roślina sama sobie wybierze co jej tam potrzeba a reszta się zlasuje w gruncie. I tanio i dobrze.

Witam, jestem Adam.
-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
Ktoś myli nawozy mineralne ze środkami SOR i z chemią wyskakuje 
Twój obornik też ma chemię, każdy mineral to chemia a czy z obornika czy z worka ze sklepu dla rośliny to nie ma znaczenia. W workach są formy lepiej przyswajalne to raz a dwa wiemy ile czego podajemy a ty ze swoim obornikiem nie wiesz ike czego podajesz i w jakiej formie minerały podajesz. Tak to się nazywa 1000lat za murzynami

Twój obornik też ma chemię, każdy mineral to chemia a czy z obornika czy z worka ze sklepu dla rośliny to nie ma znaczenia. W workach są formy lepiej przyswajalne to raz a dwa wiemy ile czego podajemy a ty ze swoim obornikiem nie wiesz ike czego podajesz i w jakiej formie minerały podajesz. Tak to się nazywa 1000lat za murzynami

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Nie przepadam za chemią ale z nawozów sztucznych korzystam. Fajnie wyglądać na "ekologa" tylko w praktyce wygląda z tym różnie.
Natomiast skoro sam przyznajesz się do stosowania Bravo to w tym momencie łamiesz prawo.
Chlorotalonil wycofany z listy dozwolonych substancji aktywnych
Wraz z wydanym rozporządzeniem Komisji UE dnia 29 kwietnia 2019 roku z listy wycofano także chlorotalonil (Bravo, Gwarant, Amistar Opti, Eminent Star), który znajduje szerokie zastosowanie w rolnictwie. Około 40 fungicydów wykorzystuje tę substancję m.in. podczas ochrony zbóż, ziemniaków czy roślin bobowatych. Chlorotalonil wykazywał dużą skuteczność w walce z chorobami, które występowały na liściach. W świetle rozporządzenia państwa członkowskie muszą wycofać zezwolenia na preparaty zawierające tę substancję najpóźniej do 20 listopada 2019 roku. Z kolei okres na zużycie wszystkich zapasów upływa wraz z dniem 20 maja 2020 roku.
Natomiast skoro sam przyznajesz się do stosowania Bravo to w tym momencie łamiesz prawo.
Chlorotalonil wycofany z listy dozwolonych substancji aktywnych
Wraz z wydanym rozporządzeniem Komisji UE dnia 29 kwietnia 2019 roku z listy wycofano także chlorotalonil (Bravo, Gwarant, Amistar Opti, Eminent Star), który znajduje szerokie zastosowanie w rolnictwie. Około 40 fungicydów wykorzystuje tę substancję m.in. podczas ochrony zbóż, ziemniaków czy roślin bobowatych. Chlorotalonil wykazywał dużą skuteczność w walce z chorobami, które występowały na liściach. W świetle rozporządzenia państwa członkowskie muszą wycofać zezwolenia na preparaty zawierające tę substancję najpóźniej do 20 listopada 2019 roku. Z kolei okres na zużycie wszystkich zapasów upływa wraz z dniem 20 maja 2020 roku.

-
FreGo , litości , przeczytałam Twój post tak pobieżnie bo dokładnie nie dałam rady .
Uprawiaj swoje pomidory zgodnie z własnym zasadami a innym nie ubliżaj . Ńiestety żle trafiłeś .
Wszystkie osoby , które zabierały głos w ostatnim czasie w tym wątku , nie ujmując Ci , przerastają Cię
wiedzą i doświadczeniem o głowę też w dziedzinie ekologii właściwie pojętej.
Wpadłeś na chwilę jak wybawiciel błądzących a tak po prawdzie po prostu lubisz siać niepokój .
Pochwaliłeś się piwnicą pełną pomidorów , gratulacje .

Uprawiaj swoje pomidory zgodnie z własnym zasadami a innym nie ubliżaj . Ńiestety żle trafiłeś .
Wszystkie osoby , które zabierały głos w ostatnim czasie w tym wątku , nie ujmując Ci , przerastają Cię
Wpadłeś na chwilę jak wybawiciel błądzących a tak po prawdzie po prostu lubisz siać niepokój .

- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Chyba jesteś przewrażliwiona? Konkretnie gdzie i komu tu ubliżyłem?anulab pisze: ↑7 sty 2023, o 20:42 FreGo , litości , przeczytałam Twój post tak pobieżnie bo dokładnie nie dałam rady .![]()
Wpadłeś na chwilę jak wybawiciel błądzących a tak po prawdzie po prostu lubisz siać niepokój .![]()
I co z tego że ktoś ma wiedzę, uważasz że wiedza to wszystko? Pamiętaj, że są rzeczy w przyrodzie o których nie śniło się nawet filozofom , jak to się ma do współczesnej wiedzy?
Mam prawo do własnego zdania a jest ono takie, że wielu przesadza z pchaniem syfu chemicznego w ziemię bez praktycznie żadnego uzasadnienie poza tym , że mają przekonanie o własnej wiedzy. W rzeczywistości mogło by się okazać, że im pomidory by wyrosły albo takie same, albo nawet ładniejsze gdyby nie dali grama tego świństwa rodem z fabryk chemicznych, tylko się o tym nie przekonają.Wolą szprycować rośliny i tyle.Tylko trują tym samym siebie i swoje rodziny. Czym wtedy taka żywność się różni od tej ze szklarni przemysłowych ?Bo jak dla mnie niczym. Może jestem tysiąc lat za murzynami, wolno mi, może mi się to nie podoba - wolno mi , wyrażam moje zdanie i moje obawy. A Ty anulab jak pojeździsz tyle po oddziałach onkologicznych co ja, jak zobaczysz tylu ludzi znikających co ja widziałem , to zrozumiesz dlaczego tak uważam. Nic tak nie szkodzi nam ludziom jak zburzenie biochemii w organiźmie, a to się dzieje wtedy gdy bombardujemy swój własny organizm nadmiarem właśnie chemii syntetycznej zawartej w pożywieniu. A trujcie się dalej! Nic mi do tego.

Witam, jestem Adam.