Możesz już pisać konkretną pracę na temat jak obchodzić się
z tymi drzewami w naszym klimacie ,jak osiągać owocowanie,
po prostu o wszystkim.

przyszłam podziękować Ci za wizytę i miłe słowa
 przyszłam podziękować Ci za wizytę i miłe słowa  oraz obejrzeć Twoją działkę. Jestem pod wrażeniem. że stworzyłeś u siebie krajobraz śródziemnomorski
 oraz obejrzeć Twoją działkę. Jestem pod wrażeniem. że stworzyłeś u siebie krajobraz śródziemnomorski   Pewnie cały czas się czujesz jak na wczasach
 Pewnie cały czas się czujesz jak na wczasach  Ale podziwiam Cię za pracę jaką musisz wykonać aby te rośliny ustrzec przed mrozami
 Ale podziwiam Cię za pracę jaką musisz wykonać aby te rośliny ustrzec przed mrozami  Na pewno każde kwitnienie tych egzotycznych roślin to wielka radość i satysfakcja. GRATULACJE
 Na pewno każde kwitnienie tych egzotycznych roślin to wielka radość i satysfakcja. GRATULACJE 
Rostrata od ziemi do końca pnia a raczej korony ( tej głowy z której wyrastają liście) ok 45 cm przed chwilą mierzone , Jucca Linearofolia pień 55 cm za nie całe 500 zł z wyprzedaży marketowej 2 lata temuSenior pisze:anubis ile zapłaciłeś za rostratę w Bestpalm i jak wysoki ma pień.
Sebastian też jestem ciekawy czym się różnią.
 końcówki trochę suche bo pewnie w transporcie jej się dostało.
 końcówki trochę suche bo pewnie w transporcie jej się dostało.

Gloriosa zielona i variegata ma sztywne bardzo ostro zakończone liście a var. tristis ma liście miękie jak zwykła juka karolińska, przewieszające się, tworzy cienki pień.Farel pisze:Czym się różni var. tristis od zwykłej gloriosy? W Obi chyba mają variegaty. Ja tam kupiłem w zeszłym sezonie.

Znamy się z innego forum o palmach, które już nie istnieje. Moja Yucca Rostrata została zakupiona w Siewierzu "Tropiart" za 900 złotych. Teraz w Castoramie Katowice są po 245 złotych lecz dużo mniejsze i węższe.klex pisze:Jest jeszcze yucca gloriosa Lone Star, ta ma dopiero sztywne i krótkie liście . Jest trudniej dostępna, znacznie droższa i mają ją w Tropiart.
Kusi mnie, tym bardziej , że mam blisko i sam bym sobie mógł wybrać

dużo zdrówka I sił
 dużo zdrówka I sił  

,ale dawno byłeś
 ,ale dawno byłeś