Namiotnik jabłoniowy (Hyponomeuta malinellus)
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Namiotnik jabłoniowy (Hyponomeuta malinellus)
U mnie też pojawiło się to paskudztwo. Na razie zbieram mechanicznie bo jest teho niewiele.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A w mojej okolicy znów plaga namiotnika. I nikt nie robi oprysków 

Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Szkodnik na liściach jabłonki
W końcu dorwałem na zdjęciu draństwo co zwija mi liście na jabłonkach, na zdjęciu kolonia robali, widziałem też czarne, większe (około 2 cm) gąsienice, niestety nie uwieczniłem na zdjęciu. Co to? Jak się tego pozbyć?
https://zapodaj.net/a56e9a582a643.jpg.html
https://zapodaj.net/a56e9a582a643.jpg.html
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2018, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szkodnik na liściach jabłonki
Mam małą jabłoń i też znalazłem dwa gniazda tego szkodnika.Obciąłem dwie gałązki ze szkodnikami i spaliłem je w ognisku. Można stosować też środki chemiczne ale na jedno małe drzewko to zbyteczne i niezdrowe.
Re: Szkodnik na liściach jabłonki
Też pierwsze co zrobiłem to usunąłem i spaliłem, problem polega na tym że przez to dziadostwo jabłonki nie rosną tak jak powinny...
Czy gąsiennice są w stanie wrócić na drzewo jeśli zrzuci się je 2m od niego?
... po małym teście niestety chyba tak. Są dosyć ruchliwe, choć mrówki je lubią. Czasem je znajdą.
- slawcioo
- 100p
- Od: 28 maja 2011, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
nie chcę zakładać nowego tematu, bo może mam namiotnika jabłoniowego. W każdym bądź razie coś wyszło na jabłoni już przez długi okres czasu mam nawet dłużej niż kilka miesięcy i nie wiem czy to już zastosować jakieś opryski, jak to zwalczyć. Czyli teraz nie ciąć? Środki to pewnie m.in. Talstar 100 EC, Decis. Jeśli zdjęcie jest kiepskie później zmienię.

Pozdrawiam
nie chcę zakładać nowego tematu, bo może mam namiotnika jabłoniowego. W każdym bądź razie coś wyszło na jabłoni już przez długi okres czasu mam nawet dłużej niż kilka miesięcy i nie wiem czy to już zastosować jakieś opryski, jak to zwalczyć. Czyli teraz nie ciąć? Środki to pewnie m.in. Talstar 100 EC, Decis. Jeśli zdjęcie jest kiepskie później zmienię.

Pozdrawiam
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz to im nic nie zrobisz, zrobiły sobie namiot. One jeszcze tam są czy już zwiały? Jeśli jeszcze są to obciąć te gałązki ( i tak zostaną ogołocone ) i spalić. Myśmy te gałązki spalali butla z gazem, takim palnikiem. Qurcze , te gąsienice spadały na nas i musieliśmy uciąć gałązki. U nas były na gruszy. W następnym roku szykuj się na zmasowany atak.
Pozdrawiam! Gienia.