Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aloes / Aloe
Zbyt duży udział piasku w podłożu może powodować zastoiny wodne, bo jest zbyt drobny - sprawdzone przeze mnie osobiście. Do tego dałeś keramzyt, który chłonie wodę.
Do mieszanki dla sukulentów najlepiej dać grubszy żwirek tak 1:2 - 1:3, a keramzyt jedynie na dno doniczki.
Wg mnie to są zaburzenie gospodarki wodnej, która powoduje odkształcenia tkanek u rośliny, a przyczyną jest nieprawidłowe podłoże.
Być może Twoje podłoże sprawdza się u innych, ale u tego niekoniecznie. Nie należy porównywać dwóch różnych egzemplarzy.
Osobiście bym wymienił podłoże, odczekał przynajmniej kilka tygodni na rezultaty. Jeśli wszystko wróci do normy, to będziesz miał odpowiedź. Czasami wystarczy poszukać najprostszych przyczyn, a nie szukać gdzie indziej.
Do mieszanki dla sukulentów najlepiej dać grubszy żwirek tak 1:2 - 1:3, a keramzyt jedynie na dno doniczki.
Wg mnie to są zaburzenie gospodarki wodnej, która powoduje odkształcenia tkanek u rośliny, a przyczyną jest nieprawidłowe podłoże.
Być może Twoje podłoże sprawdza się u innych, ale u tego niekoniecznie. Nie należy porównywać dwóch różnych egzemplarzy.
Osobiście bym wymienił podłoże, odczekał przynajmniej kilka tygodni na rezultaty. Jeśli wszystko wróci do normy, to będziesz miał odpowiedź. Czasami wystarczy poszukać najprostszych przyczyn, a nie szukać gdzie indziej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Aloes / Aloe
Dobrze tak zrobię, bardzo dziękuję za radę panie Norbercie dużo zdrówka życząc 

- norbert76
Re: Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
Gatunek nie odmiana.
Z czasem Aloe vera (Aloes zwyczajny) robi się coraz większy, ale raczej nie będzie tak duży jak w naturze, ale średniej wielkości powinien urosnąć. Trzeba zapewnić mu jak najlepsze warunki uprawy, dużo słońca, na okres wegetacji po minimum około 2 tygodniowej aklimatyzacji wystawić na zewnątrz.
Z czasem Aloe vera (Aloes zwyczajny) robi się coraz większy, ale raczej nie będzie tak duży jak w naturze, ale średniej wielkości powinien urosnąć. Trzeba zapewnić mu jak najlepsze warunki uprawy, dużo słońca, na okres wegetacji po minimum około 2 tygodniowej aklimatyzacji wystawić na zewnątrz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Anna
- norbert76
Jak dla mnie to Aloes zwyczajny (Aloe vera).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Pozdrawiam Anna
- norbert76
Po lewej masz młodszą roślinę, po prawej starszą. Aloesy mogą mieć różny pokrój w fazie wzrostu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Hej witajcie , co może być powodem że aloe vera ma takie cieńsze liście, schną mu i ma brązowe końce. Ziemię ma z piaskiem i perlitem, podlewany raz w tygodniu. Może potrzebuje przesadzenia ?

Pozdrawiam Anna
- norbert76
Roślin, a zwłaszcza sukulentów nie podlewamy cyklicznie co do dnia. Podłoże musi całkowicie przeschnąć, a przecież inaczej przesycha jak masz słoneczny, a inaczej jak zachmurzony czy deszczowy dzień.
W okresie wegetacji podlewamy obficie i kolejne podlanie jak całkowicie przeschnie podłoże.
Kolejna sprawa, zbyt duży udział piasku w podłożu może powodować zastoiny wodne. Lepszym od niego jest żwirek kwarcowy albo perlit.
Sprawdź stan korzeni, może coś z nimi jest nie tak.
W okresie wegetacji podlewamy obficie i kolejne podlanie jak całkowicie przeschnie podłoże.
Kolejna sprawa, zbyt duży udział piasku w podłożu może powodować zastoiny wodne. Lepszym od niego jest żwirek kwarcowy albo perlit.
Sprawdź stan korzeni, może coś z nimi jest nie tak.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Hej drodzy forumowicze, jakie stosujecie nawozy do aloesów. Te przeznaczone do sukulentow czy nie dajecie nawozów?
Pozdrawiam Anna
- norbert76
Każda roślina potrzebuje nawozu nie wyłączając sukulentów. Powinien być tutaj nawóz z obniżoną ilością azotu, czyli dedykowany do sukulentów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
zakupiłam jakiś czas temu aloes. Jego liście zaczęły wybarwiać się na czerwonawy odcień. Stoi na balkonie od strony zachodniej. Czy coś mu dolega? Wiem, że rósł w nieodpowiednim podłożu (było ciągle wilgotne). Wyciągnęłam go, chcę, aby przesechł, abym mogła przesadzić go do mieszanki sporządzonej według wskazanych na tym forum reguł. Czy z jego korzeniami wszystko w porządku? Jakieś dodatkowe zalecenia?

zakupiłam jakiś czas temu aloes. Jego liście zaczęły wybarwiać się na czerwonawy odcień. Stoi na balkonie od strony zachodniej. Czy coś mu dolega? Wiem, że rósł w nieodpowiednim podłożu (było ciągle wilgotne). Wyciągnęłam go, chcę, aby przesechł, abym mogła przesadzić go do mieszanki sporządzonej według wskazanych na tym forum reguł. Czy z jego korzeniami wszystko w porządku? Jakieś dodatkowe zalecenia?

- norbert76
Pomijając podłoże do wymiany, to czerwienie liści u sukulentów pod wpływem słońca jest rzeczą całkowicie normalną.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta