Guciowe storczyki - gucia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

O rany, Bożenko, ale piękne okazy pokazałaś - ten żółty, w optymistycznym kolorze tyle ma jeszcze pączków !
I prawie "wychodzi" ze swojej doniczki. Widać, to prawda, że lubią ciasnotę i wtedy pięknie kwitną :)
Koniecznie pokaż go za jakiś czas.
Biały, ma "nieprzyzwoicie" dużo kwiatów. Tak lubię takie gałązkowe egzemplarze. Niestety, jedyny jaki mi się trafił,
nie przetrwał choroby grzybowej :(
Z Dendrobium nobile nie mam doświadczenia, ale usamodzielniam 2 keiki D. phalaenopsis. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
Na razie są zdrowe i zielone, ale nie zauważam specjalnej aktywności. Poczekam na wiosnę :)

Pozdrawiam cieplutko :wink:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asieńko, wiosną poproszę Cię o korepetycje z usamodzielniania keików, nie mam doświadczenia i trochę się tego obawiam. Oprócz tych dwóch za zdjęcia, widzę już następną parę maluchów, więc będzie co robić :wink:
Zdjęcia oczywiście zrobię :D a ilością kwiatów u białego sama jestem zaskoczona, bo są to przecież tylko "uśpione" pędy. Nowy pęd kwiatowy rośnie, ale dość wolno.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Guciu, nie mogę się napatrzeć na te Twoje cambrie :shock: takie piękne rozrośnięte kępy :shock: moja taka lichutka się wydaje przy nich :?
Cudny żółty falenopsis, ilez pączków się szykuje do rozwinięcia :shock: biały też uroczy :wink:
Gratulacje za wspaniałą opiekę :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joasiu, dziękuję :oops: Kocham cambrie i ich kwitnienia. Mam je dopiero rok i niestety nie mogę poradzić sobie z harmonijkami. Wszystkie przesadzam, a właściwie przekładam do przezroczystych doniczek, ale czy to mi pomoże we właściwej ocenie wilgotności...
Moje wątki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Bożenko, piękne te Twoje Cambrie, takie gęste i żywe, a dendrobium piękne takie rozrośnięte i będziesz miała maluszki- tez fajnie, a kwiatuszki też się pokazały. Ja marzę o nobile,ale jakoś nie mogę spotkać.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ladne i zdrowiutkie storczyki. Ja tez uwielbiam Cambrie i Miltonie chociaz czasami sa kaprysne ale jak zakwitna to oczu nie mozna oderwac. ;:32
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śliczne storczyki. biały Phal. z różową warżką cudo, ma dużo kwiatów i roślina piękna, rozrośnięta. żółty też śliczny.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gucia pisze:Joasiu, dziękuję :oops: Kocham cambrie i ich kwitnienia. Mam je dopiero rok i niestety nie mogę poradzić sobie z harmonijkami. Wszystkie przesadzam, a właściwie przekładam do przezroczystych doniczek, ale czy to mi pomoże we właściwej ocenie wilgotności...
Guciu, piękne masz storczyki i bardzo ladne Cambrie, ale widzę, że jeszcze gąszcz innej dorodnej zieleniny masz w domu. Gratuluję takich dorodnych roślin.
A pomysł z przezroczystymi doniczkami świetny, widać, że Cambriom służy, bo mają zdrowiutkie korzonki, też wiosną swoje poprzesadzam.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Renatko, Jolu, Dusiu, Grażynko, pięknie dziękuję :oops:

Dzisiejsze słońce pobudziło kolejne dwa pączki do rozkwitu. Są to kwiaty na uśpionych pędach, ale nowe pędy też szybko rosną.
Dendrobium niestety ma niewiele kwiatów :cry: mam nadzieję, że w trzecim moim kwitnieniu będzie ich więcej :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Guciu są prześliczne. Masz się z czego cieszyć ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, niewiele kwiatów na Dendrobium, ale za to jakie cenne i własne ;:333
Biała piękność ma urok łabędzia, a pierwsze pączki odkrywające swoją tajemnicę - zawsze sprawiają wiele radości
i czekamy na następne, następne, następne... :) :) :)
Niech będzie ich jak najwięcej :wink:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Meniu, dziękuję :oops:

Asieńko, przed chwilą dostałam maila z O-S z terminami wystaw....w Łodzi zaplanowano wystawę na 6-8 marca...może nie będziemy czekały do jesieni :?: Może uda Wam się przyjechać już w marcu :lol: :lol: :lol: :lol:
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko - bardzo piękne te 4 uśmiechy na zachętę (na końcu postu). Wiesz dobrze, że do Ciebie
przyleciałabym na skrzydłach nawet jutro :lol: ! Już się rozmarzyłam (....;:71 .........)
Obawiam się jednak, że w tym wcześniejszym terminie to nierealne. Wytłumaczę Ci na P.W. :)
Ale uściski dla Ciebie za ten entuzjazm ;:168
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asieńko, poczekajmy więc do jesiennej wystawy, mówi się trudno :cry: Ale trzymam Cię za słowo, jeśli chodzi o wakacje :lol: :lol: :lol:

A dzisiaj kilka ujęć z porannego podlewania. Niestety, u białego z żółtą warżką pierwszy kwiat rozwinięty na uśpionym pędzie po 2 tygodniach usycha :cry: ...zupełnie nie wiem dlaczego?
Kwiaty na uśpionym pędzie u cytrynowego są dużo wcześniejsze, a nadal pięknie kwitną.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witam nowe storczyki na forum.Prześliczen są.Piękne i zdrowe.Gratuluję :P