Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 7
Samokończące można nawet prowadzić na jeden pęd, tylko resztę usuwać, pozostawiając coraz co nowy pęd przed kwiatostanem, aby krzak się nie zakończył całkowicie. Im więcej pozostawimy bocznych pędów, to bardziej się rozrośnie zwiększy się plon, a opóźni dojrzewanie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W końcu pomidory u mnie zregenerowały się po zimnym początku maja, pięknie kwitną, część już kończy na pierwszych gronach inne zaczynają,
drugie piętro zaczyna się pojawiać. Spostrzeżenia jakie mam po początku sezonu Pascal de Picarde ma piękne wielkie kwiaty i mnóstwo pyłku.
Fav'y jako jedne z nielicznych prawdopodobnie będą miały pierwsze grono zapełnione w całości tyczy się 3 krzaków, czwarty z liścmi ziemniaczanymi na razie musi się zdecydować czy zawiązał, czy nie, ale wydaje się że owoce które miały by być z zawiązków będą olbrzymimi sakwami Faworyt gratulacje
Promyk coś wiąże, ale w większości nie
Próbowałem ożenić go z Malachitową szkatułką, która ma już owocek, ciekawe czy załapało małżeństwo na promyku.
K36 jeszcze nie kwitnie Banana legs kwitnie, Mirek 19 kwitnie, Babcia 102 kwitnie, Malinowy NoKa niedługo zakwitnie,
Black beauty kwitnie, Kam 1 F1 kwitnie i wiąże będzie młócenia nasion na AWN, Kam 1 F2 dopiero wsadzony, Kam2 F1 i F2 kwitną, Aurija jeszcze nie kwitnie.
Miał może ktoś pomidora szklarniowego Ateron F1 co można się po nim spodziewać, wyszukałem że dość późny.
Najsłabiej wypada moja selekcja rozszczepień pomidora czekoladowego pierwsze grono na każdym będzie puste prawdopodobnie
anulab bardzo ciekawą ofertę ma ten sklep litewski na S myślę, że skuszę się i założę tam konto
drugie piętro zaczyna się pojawiać. Spostrzeżenia jakie mam po początku sezonu Pascal de Picarde ma piękne wielkie kwiaty i mnóstwo pyłku.
Fav'y jako jedne z nielicznych prawdopodobnie będą miały pierwsze grono zapełnione w całości tyczy się 3 krzaków, czwarty z liścmi ziemniaczanymi na razie musi się zdecydować czy zawiązał, czy nie, ale wydaje się że owoce które miały by być z zawiązków będą olbrzymimi sakwami Faworyt gratulacje

Promyk coś wiąże, ale w większości nie

K36 jeszcze nie kwitnie Banana legs kwitnie, Mirek 19 kwitnie, Babcia 102 kwitnie, Malinowy NoKa niedługo zakwitnie,
Black beauty kwitnie, Kam 1 F1 kwitnie i wiąże będzie młócenia nasion na AWN, Kam 1 F2 dopiero wsadzony, Kam2 F1 i F2 kwitną, Aurija jeszcze nie kwitnie.
Miał może ktoś pomidora szklarniowego Ateron F1 co można się po nim spodziewać, wyszukałem że dość późny.
Najsłabiej wypada moja selekcja rozszczepień pomidora czekoladowego pierwsze grono na każdym będzie puste prawdopodobnie

anulab bardzo ciekawą ofertę ma ten sklep litewski na S myślę, że skuszę się i założę tam konto

-
- 200p
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Favy na jesień muszę zdobyć w końcu w tym roku się nie udało
. Wiele odmian ma u mnie owoce ale żaden nie chce dojrzewać z wczesnych odmian, od tyg się ochłodziło i pomidory stoją w miejscu.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

gratis .

Taki w sam raz na pierwsze uprawy .
Dzisiejsze zbiory . Te pomarańczowe na dole to Honey and Sugar , fajny , niski , wczesny pomidor , ale podatny na
szarą pleśń .

- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2021, o 23:05
Anulab, Aniu czy Ty masz podgrzewany tunel czy szklarnie? Inaczej nie widzę tak pięknych zbiorów o tej porze
szczerze zazdroszczę, u mnie dopiero pierwsze kwiaty, żadnego owocu jeszcze.
[img]https:/%20%20/images89.fotosik.pl/596/6053edd819d9ba43m.jpg[/img]

[img]https:/%20%20/images89.fotosik.pl/596/6053edd819d9ba43m.jpg[/img]

Pozdrawiam,
Iza
Iza
-
Iza , nie mam ogrzewanego tunelu . Staram się tak robić by maksymalnie wydłużyć
sezon wegetacyjny jak najniższym nakładem finansowym .
Robię tzw. ciepłą grządkę , zabezpieczam styropianem , takie igloo ogrzewam przewodem
do terrarium ( nocą i czasami w dzień ) . Pobór enerii jest niski , ale przy małej wyizolowanej
przestrzeni ciepła wystarcza . Konstrukcję rozebrałam i zdjęć nie wstawię .
Na jesień chcę spróbować wydłużyć sezon ogórkowy , które termicznie są bardziej wymagające .
sezon wegetacyjny jak najniższym nakładem finansowym .
Robię tzw. ciepłą grządkę , zabezpieczam styropianem , takie igloo ogrzewam przewodem
do terrarium ( nocą i czasami w dzień ) . Pobór enerii jest niski , ale przy małej wyizolowanej
przestrzeni ciepła wystarcza . Konstrukcję rozebrałam i zdjęć nie wstawię .
Na jesień chcę spróbować wydłużyć sezon ogórkowy , które termicznie są bardziej wymagające .
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2021, o 23:05
Bardzo mnie zaintrygowałaś i chętnie bym zobaczyła jak to sobie wymyśliłam, efekt z tego co widzę zachwycający. Musze spróbować z tym w przyszłym sezonie. Myślałam nad zastosowaniem styropianu jako izolacja ścianek, ale nie miałam do końca pomysłu jak to zrobić. Rozumiem że wtedy pomidory jeszcze w doniczkach, a nie w ziemi? Jak byś chciała się podzielić szczegółami będę wdzięczna 

Pozdrawiam,
Iza
Iza
-
Sadzę do gruntu , dlatego ziemia musi mieć temperaturę komfortową by pomidory nie
zsiniały z zimna i nie zatrzymały się w rozwoju .
Mniej więcej pod koniec lutego robię ciepłą grządkę z organiki , najlepsza do tego jest
trawa , która się błyskawicznie zagrzewa . W tym czasie ze świeżą trawą problem .
Tak robię od kilku sezonów , na forum powinny być zdjęcia .
zsiniały z zimna i nie zatrzymały się w rozwoju .
Mniej więcej pod koniec lutego robię ciepłą grządkę z organiki , najlepsza do tego jest
trawa , która się błyskawicznie zagrzewa . W tym czasie ze świeżą trawą problem .
Tak robię od kilku sezonów , na forum powinny być zdjęcia .
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Cieniujecie tunele w upały? A jeśli tak to czym? Ja w tamtym roku spróbowałam tym co miałam "pod ręką", czyli agrowłókniną białą. Temperatura pod folią szybko obniżyła się do ok. 30 stopni, niestety pomidory po kilku dniach zaczęły się wyciągać
W tym roku mam zamiar spróbować narzucić na tunel stare firanki. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jest środek do cieniowania Parasolex, Nie jest tak zmywalny jak kreda, a w czasie pochmurnej pogody pod wpływem wilgoci rozjaśnia się i przepuszcza światło.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Fajne rozwiązanie, szkoda że nie jest sprzedawany w mniejszych opakowaniach.
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Mój trzeci sezon z pomidorami i chyba mam problem z nawożeniem
w starym tunelu pomidory ładnie się rozwijają liście o ładnym odcieniu zieleni i są miękkie,
na jesień dałem odrobinę kurzenic ze słomą, po czym zdjąłem folie i przekopałem.
W nowym tunelu skopałem na jesień darń, tak żeby była przykryta ziemią,
nie dawałem żadnych nawozów po doświadczeniach z sezonu 2020 gdzie namaściłem tak,
że pozwijało stożki na baranie rogi
Pomidory rosną, ale mam wrażenie,
że czegoś im brak do pełni szczęścia liście są ciemne sztywne, dość małe, część podwija się do góry jak by chciały chronić stożek wzrostu.
Zastanawiam się, czy to brak azotu, czy fosfor Podlane były we wtorek. Woda studzienna
Zdjęcia z komórki i przed zachodem, więc mierne.

Od prawej Kam 5 F3, dalej Fav 26 F2, dalej K36, Kam2F1, Promyk i Pascal de picarde na końcu, ten wygląda jak by miał zaraz uschnąć

Od lewej Babcia 102, dalej Black beauty, Kam 4 F3 2 sztuki, następnie Kam 1F1 z wilka, na końcu biedny banana legs

Rząd od lewej od dołu zdjęcia Kam1F2 niedawno wsadzony, dalej Malinowy NoKa, Następnie kam 5F3, Kam 1F1, Fav26 f2 3 sztuki i na końcu malachitowa szkatułka, Rząd od ściany tunelu Kam 2F2, 3 sztuki Ateron F1, Kam 4 F3 i kam5 F3.

na jesień dałem odrobinę kurzenic ze słomą, po czym zdjąłem folie i przekopałem.
W nowym tunelu skopałem na jesień darń, tak żeby była przykryta ziemią,
nie dawałem żadnych nawozów po doświadczeniach z sezonu 2020 gdzie namaściłem tak,
że pozwijało stożki na baranie rogi

że czegoś im brak do pełni szczęścia liście są ciemne sztywne, dość małe, część podwija się do góry jak by chciały chronić stożek wzrostu.
Zastanawiam się, czy to brak azotu, czy fosfor Podlane były we wtorek. Woda studzienna

Od prawej Kam 5 F3, dalej Fav 26 F2, dalej K36, Kam2F1, Promyk i Pascal de picarde na końcu, ten wygląda jak by miał zaraz uschnąć

Od lewej Babcia 102, dalej Black beauty, Kam 4 F3 2 sztuki, następnie Kam 1F1 z wilka, na końcu biedny banana legs

Rząd od lewej od dołu zdjęcia Kam1F2 niedawno wsadzony, dalej Malinowy NoKa, Następnie kam 5F3, Kam 1F1, Fav26 f2 3 sztuki i na końcu malachitowa szkatułka, Rząd od ściany tunelu Kam 2F2, 3 sztuki Ateron F1, Kam 4 F3 i kam5 F3.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Ja wyznaje zasadę, że lepiej nieco za dużo jedzenia i objawy przenawożenia niż nawet lekki głód i owoce bez smaku.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek