Nie mogę nawet nic o śliwobrzoskwini kubań znaleźć na rosyjskich stronach, jedyne ich hybrydy o których piszą toaferdzyn pisze:Poproszę o informację od osób które maja śliwobrzoskwinie kubań jak te drzewka owocują, kiedy kwitną, i czy jest sens je sadzić, jest bardzo mało informacji o tym drzewku, więcej info jest o śliwomorelach, raczej się ich u nas nie poleca bo plon marny i są to odmiany amerykańskie i kanadyjskie a Kubań to Rosja, znalazłem też na jednym z blogów opis że krzyżówka rośnie jak szalona i zbiory marne ale nie pisze autor czy to Kubań czy inny wymysł. Minęło kilka lat od założenia wątku i cisza o tym drzewku (obawiam się że nie ma powodu do chwalenia się) . Ostatnio widziałem je w Auchan i skusiłem się i teraz szukam informacji. Drzewko wygląda jak śliwa ma parę kolców, może to Japończyk. Były dwie sztuki w sklepie w skrzyni wśród brzoskwiń i moreli i były bardzo wyrośnięte na długość i nie przycięte miały przewodniki, producent to gospodarstwo Rosanex.
- Plamkot Kuban jest hybrydą śliwki rosyjskiej komety Kuban z morelowym czarnym.
- Kolibry - uzyskano w wyniku hybrydyzacji śliwki rosyjskiej komety Kuban z hybrydą moreli i brzoskwiń
Może to któraś z nich.