Halszko - jarha w imieniu pierwiosnków, bardzo dziękuję.
Bellewalia, chociaż nazywana czasem szafirkiem dziwnym, to nie to samo co szafirek. To rodzaj roślin z rodziny szparagowatych. Obejmuje 74 gatunki występujące na obszarze od strefy śródziemnomorskiej do Azji Środkowej. U mnie rośnie bellewalia rzymska, wielkokwiatowa i wielkokwiatowa 'Green Pearl'. Postaram się je pokazywać w różnych stadiach kwitnienia.
Martusiu - marta64 tak, tej wiosny zakwitło naprawdę dużo pierwiosnków, ale spowodował to przede wszystkim ich nadmierny samosiew. Większość pierwiosnków odmianowych niestety w zeszłym roku przepadła.
Był taki okres, że złoci rosło u mnie pod dostatkiem, ale wtedy nie było jeszcze tych przebrzydłych ślimaków, które zasmakowały w niej do tego stopnia, że nawet kwiatów nie było mi dane doczekać. W tym roku wiosną na starym miejscu nie wyszły już nawet listki, ale w innym miejscu działki zakwitła trzema kwiatkami jedna siewka i może uda się ją rozmnożyć.
Jurku - Locutus mam cichą nadzieję, że przymrozki nie będą już tak dokuczliwe jak dotychczas.
Irys bulwiasty przeszedł w tym roku samego siebie, bo pokazał aż pięć kwiatów, ale nie jednocześnie, tylko rozłożył sobie to kwitnienie w czasie. Pozwoliło mi to na dokładne przyjrzenie się kwiatom i przyznaję, że są one niesamowite.
Ostatnio poranne przymozki jeszcze się zdarzały. Pięknie wygladały posrebrzone tulipany.

Piwonia delikatna pewnie niedługo otworzy pąki.

Następne kwiaty irysa bulwiastego

Kilka lat temu wysiałam nasiona szachownicy kostkowatej i w tym roku jest wreszcie efekt.

Jeden z floksów szydlastych nn

Moje najstarsze tulipany Darwina 'Apeldoorn'

Tulipan 'Calgary'

Pierwsze kwiatki ifejona jednokwiatowego i różeniec górski

Dąbrówka Tenora 'Princess Nadia' i niezapominajka leśna

Nowy pierwiosnek 'Lilacina Plena'

Powojnik prosty i ostatni kwiat sasanki papageno.

Kalina koreańska 'Juddi'