Wszystko o pomidorach cz. 17
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 17
Artykuł bardziej reklamowy niż merytoryczny . Zabrakło w nim informacji , że chelaty mogą
być niestabilne np. w twardej wodzie . Nie zawsze też taka informacja jest na opakowaniu
nawozów . A szkoda .
być niestabilne np. w twardej wodzie . Nie zawsze też taka informacja jest na opakowaniu
nawozów . A szkoda .
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Ja daję mocznik 5g/litr - pomaga przy wchłanianiu przy opryskach wgłębnych.inga_beta pisze:Czy do oprysków powinno się dodawac jakiegos środka zmiękczającego? Moja tryskawka tworzy grube pojedyncze krople na liściach i nie wiem czy to cokolwiek pomaga.
Czy należy opryskiwac liście od góry i od dołu?
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Ile powinno się dawkowac nawozu wieloskłądnikowego? Ja mam zapisane że 1g/l na tydzień. Ja sama sobie zwiększyłam do 2g/l na tydzień, bo mi się to wydawało za mało i w ten sposób nawoziłam pomidory w donicach.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Kochani moje pomidory po posadzeniu do tunelu 6.05 (dołki wypełnione kompostem) i oprysku saletrą wapniową kilka dni później (zgodnie z zaleceniem ekopom) wyglądają tak:

Moim zdaniem bardzo się poprawiły, górne listki są już w normalnym zielonym kolorze
Przestały się pokładać. Czy powinnam im jeszcze podsypać coś nawozu?

Moim zdaniem bardzo się poprawiły, górne listki są już w normalnym zielonym kolorze

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Doczytałam że fertygacja to podawanie nawozu 1g/l. Czyli wychodzi że na tydzien powinnam dawać do jednego pomidora 7 g nawozu. W zeszłym roku moje 4 dwarfy uschły w sierpniu a reszta marniała powoli. Widocznie umarły z głodu mimo że na lisciach nie było widocznych braków.
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hej hej!
Pierwszy raz w tym roku wysiałem własną rozsadę pomidorów. Za namową internetów wysiałem dość wcześnie i widze, że coraz im trudniej jest doczekać do 18-19tego gdy planuje je przesadzić do gruntu...
Czy moge Was prosić o rzucenie okiem na zdjęcia i opinie co jest z nimi nie tak? Tak jak napisałem - nie mam doświadczenia. Wydaje mi się, że te zmiany na nich to albo za mało nawozu, albo przenawożenie
Po kliknięciu na zdjęcie zobaczycie je w pełnym rozmiarze.

dziekuje i pozdrawiam!
Pierwszy raz w tym roku wysiałem własną rozsadę pomidorów. Za namową internetów wysiałem dość wcześnie i widze, że coraz im trudniej jest doczekać do 18-19tego gdy planuje je przesadzić do gruntu...
Czy moge Was prosić o rzucenie okiem na zdjęcia i opinie co jest z nimi nie tak? Tak jak napisałem - nie mam doświadczenia. Wydaje mi się, że te zmiany na nich to albo za mało nawozu, albo przenawożenie

Po kliknięciu na zdjęcie zobaczycie je w pełnym rozmiarze.

dziekuje i pozdrawiam!
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uff jak gorąco puff jak gorąco.
Zapewne to, a jeszcze bardziej to ze w nocy zimno i szybko gorąco od samego ranka w tunelu.
Zapewne to, a jeszcze bardziej to ze w nocy zimno i szybko gorąco od samego ranka w tunelu.
- kuneg
Dzięki
...A to dopiero początek upałów.
Pierwszy rok mam tunel. Wszystko pootwierane. Teraz są bardziej pochmurne dni (oby z deszczem). Zobaczymy.
W zeszłym roku ten sam malinowy wyglądał o.k. pod chmurką.

...A to dopiero początek upałów.
Pierwszy rok mam tunel. Wszystko pootwierane. Teraz są bardziej pochmurne dni (oby z deszczem). Zobaczymy.
W zeszłym roku ten sam malinowy wyglądał o.k. pod chmurką.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moim zdaniem do czegoś się dobrał i mu zaszkodziło a liść z tyłu chyba niedobór magnezu ?
- kuneg
Ziemię mam lekko zasadową z raczej nadmiarem magnezu, a że młodociane liście obumierają, to mnie to nie martwi. Prędzej będzie im brakować żelaza przy lekko alkalicznej glebie. No, może zrobię oprysk z magnezem i porównam na kilku roślinach.
Sadzonki poszły do tunelu pod koniec kwietnia. Pod korzeń dostały zeszłorocznego obornika. Całość przy przekopywaniu była zasilona kompostem.
Zastanawia mnie, jak wyglądają objawy zasolenia gleby. Podpowie ktoś?
Gdzieś wlazło mi w oczy, że szczególnie malinowe są na to wrażliwe.
Sadzonki poszły do tunelu pod koniec kwietnia. Pod korzeń dostały zeszłorocznego obornika. Całość przy przekopywaniu była zasilona kompostem.
Zastanawia mnie, jak wyglądają objawy zasolenia gleby. Podpowie ktoś?
Gdzieś wlazło mi w oczy, że szczególnie malinowe są na to wrażliwe.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pomidory szykują się już do kwitnienia a nadal są w doniczkach. Do gruntu planowane wysadzenie w sobotę. Czy usuwać pojawiające się kwiaty?
- kuneg
Miałaś rację. Dziękianulab pisze:Moim zdaniem do czegoś się dobrał i mu zaszkodziło a liść z tyłu chyba niedobór magnezu ?

Przyjrzałam się im dzisiaj dokładniej i faktycznie, braki magnezu lub problem z przyswajaniem. Do tego jakiś kłopot z fosforem. Obornik trefny jakiś, czy co?
Nic to.
Prysnęłam zestawem przeciw brązowieniu iglaków, czyli magnez z potasem, żelazem i innymi mikro Agrecol, bo akurat miałam pod ręką.
Za 2-3 dni podleję lekkim roztworem Azofoski. No i muszę nastawić gnojówkę z pokrzyw.
Nie usuwać. Nie ma znaczenia w jakiej fazie są przesadzane pomidory.kamiln1993 pisze:Pomidory szykują się już do kwitnienia a nadal są w doniczkach. Do gruntu planowane wysadzenie w sobotę. Czy usuwać pojawiające się kwiaty?