Cześć,
jestem początkującym 'ogrodnikiem' i chciałbym zebrać do kupy jakieś podstawowe informacje na temat w miarę optymalnego na początek (dla początkujących) składu podłoża dla danego gatunku rośliny. Może tak zebrane informacje jeszcze się komuś przydadzą

Czytając różne blogi poradniki, jeśli chodzi o opis podłoża często czytam, przepuszczalne, próchnicze, nie przepuszczalne takie i owakie, tylko że nie mam pojęcia jak takie podłoże przygotować. Mieszanki gotowe też są różne, można oszaleć i się pogubić z natłoku informacji, przynajmniej ja tak mam

Gdzieś wyczytałem, że do pachiry nada się ziemia do palm i dracen to posadziłem a teraz patrzę, że ziemia ta ma pH 6-7 nie wiem czy to nie za dużo.
Jeśli to nie jest problem to proszę o informację jak mieszać i z czym dane podłoże, chodzi mi o bazowe komponenty dostępne w popularnych sklepach budowlanych. W kilku przepisach widziałem "ziemię kompostową", ale w żadnym sklepie typu obi, castorama itp nie znalazłem takiej ziemi, może jeszcze nie są wystawione?
Nie wiem jeszcze jakby to pogrupować czy per nazwa konkretnej rośliny, czy może gatunek + kilka przykładowych popularnych roślin?
Może na początek spróbowalibyśmy przygotować takie podłoże dla: aloesu, pachiry, lucky bamboo, wilczomlecz segmentowy (Euphorbia tirucalli) potocznie patyczak. Nie ukrywam że są to rośliny które mam w domu i planuje w najbliższym czasie przesadzić i nie chce ich zabić ;)
Chciałbym uzyskać informacje typu"
Aloes pH podłoża XX-XX
Ziemia XX 50%, Torf Odkwaszony pH XX-XX, 20%, perlit XX%, włókno kokosowe XX%, keramzyt jako warstwa drenażu itp.
Liczę, że myślicie, że ten wątek ma racje bytu