Cissus - wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
Odokemono
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sie 2017, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cissus - wymagania,problemy

Post »

Witam :)
Mam problem z moim Cissusem Striata (lub Cissusem Inserta - obie te nazwy się przewijają w handlu i nie wiem która jest prawidłowa). W każdym razie kupiłam go jakieś dwa miesiące temu. Został przesadzony do mieszanki. Wisi niecałe dwa metry od okna z ekspozycją południowo-zachodnią. W domu aktualnie mam wilgotność na poziomie 70% ze względu na wiele nowych roślin, które wymagają wysokiej wilgotności. Podlewam jak wierzchnia warstwa podłoża przeschnie. Cissus posadzony jest w doniczce z terakoty z odpływem. Mieszanka, w której go posadziłam był wymieszany z nawozem Osmocote, więc nie nawoziłam go jeszcze ani razu od kupna. Teraz o objawach: po zakupie musiałam lekko przyciąć końcówki pędów, ponieważ ucierpiały w transporcie i były połamane lub pousychane. Niedługo po przycięciu Cissus zaczął wypuszczać pełno nowych pędów, jednak w miarę ich wzrostu okazało się, że młode liście są niemal zupełnie białe, a do tego brązowieją i zasychają im końcówki. Pomyślałam, że może jednak tego nawozu w mieszance było za dużo i popalił końcówki liści - w związku z czym zrobiłam dokładne płukanie ziemi. Natomiast nie wiem zupełnie skąd biały kolor liści? Teraz te najstarsze, które rozwinęły się jako pierwsze minimalnie ściemniały, ale naprawdę minimalnie -nadal są okropnie blade i mocno odstają na tle rośliny. Czego może to być wina i jak temu zaradzić? Dodam, że nagle też wzrost rośliny został całkowicie wyhamowany. Nie wypuściła ani jednego liścia od około miesiąca, a te które wypuściła po przycięciu stoją w miejscu i nie rosną.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odpowiedź jest prosta. Osmocote to słaby nawóz i tak naprawdę to może być jako wspomagacz jak Biohumus, a nie podstawowy nawóz. Zrobiłaś błąd przepłukując podłoże. Trzeba było po prostu zacząć normalnie nawozić mineralnym nawozem - po upływie miesiąca po przesadzeniu. W ogóle xxx zawiera mało ziemi, a więcej innych dodatków, więc tych składników mineralnych nawet na samym początku jest niewiele niż w typowej mieszance ziemi z perlitem.
W związku z tym ten Cissus jest po prostu niedożywiony - stąd taki kolor liści i wstrzymany wzrost. Co dwa tygodnie mineralnym nawozem aż do jesieni, potem ograniczasz do raz w miesiącu.
Jeszcze mała uwaga jeśli chodzi o podlewanie, Cissusy są wrażliwe na przesuszenia podłoża, powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne.

podłoże? To potrawa kuchni staropolskiej. To wątek merytoryczny.
Wątek dot. neologizmów jest -->tutaj /K
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Odokemono
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sie 2017, o 10:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, na to bym nie wpadła :) Tak mi się coś wydawało, że białe liście to objaw niedoborów, ale zmyliły mnie te zasuszające się końcówki. Być może w takim razie te końcówki to wina zbyt oszczędnego podlewania? Bardzo dziękuję za odpowiedź! W takim razie od teraz leci już nawóz.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zasuszające się końcówki mogą być zarówno od zbyt oszczędnego podlewania, zbyt suchego powietrza, ale również od niedoborów składników mineralnych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”