Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
AneX2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2022, o 09:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

norbert76 pisze:Albo podłoże jest beznadziejne, czy to mieszanka ziemi i rozluźniacza czy posadzona do samej ziemi? Albo podlewasz za rzadko/zbyt małą ilością wody.

Myślę że to przez podłoże, wsadziłam do takiego dedykowanego do strelicji, rzekomo z rozluźniaczem i nie wyczyściłam baaardzo doładnie korzeni, tylko lekko obsypałam.
Dlatego korzystając z obecnych dni wolnych zrobiła zakupy i zabrałam sie za czyszczenie i wymianę ziemi na taka zmieszaną 3:1 ze żwirkiem.
Okazuje sie, że moja strelicja to 4 sztuki z czego ta w najgorszym stanie (liscie miekkie, zwisajace) ma brązowe korzenie.
Mam węgiel ale przyznam, że boję się obciąć za dużo.
Przeglądam zdjęcia na forum ale nie znalazłam takich przed i po czyszczeniu korzeni.
Być może ktoś dzisiaj tutaj zawita i będzie mógł na szybko pomóc.
Zdjecie nr 1 - stan najgorszy lisci.
Zdjecie nr 2 i 3 to najwyższe, najładniejsze liście ale jeden korzeń jest bardzo brązowy ale nie miękki/nadgniły.
Zdjecie 4 i 5 to okazy w dobrym stanie, miały kilka złamanych korzeni, pewnie przy ich czyszczeniu.
Z góry dziękuję i Wesołych Świąt.
Anna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozumiem, że to ta sama Strelicja co z tego miejsca?
viewtopic.php?p=6368740#p6368740

Stan korzeni jest słaby, przyczyn można szukać w zbyt dużej doniczce do jakiej została posadzona albo/i zbyt regularnym podlewaniu plus nieprawidłowe podłoże.
Teraz najlepiej posadzić każdą osobno do pojedynczych doniczek.

To co miękkie trzeba usunąć i albo korzenie wymoczyć w Magnicurze albo może wystarczy sam węgiel.
Ciężko wyrokować co z tego będzie, ale na pewno proces regeneracji może potrwać kilka tygodni, jak nie więcej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AneX2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za błyskawiczna odpowiedz.
Tak, to ta sama strelicja.
Niestety nie mam w domu Magnicur. Zasypię węglem.
Zabrałam sie za pracę w Święta więc po inną doniczkę również nie podjadę.
Czy mogę posadzić do tej co mam a po Świętach przesadzić do mniejszej? czy to za często?
Czy można później podlać Magnicurem?
Czytałam na forum że na wzmocnienie korzeni jest Rhizotonic? Kupować, podlewać czy czekać co z niej będzie?

Dodam na szybko, że tnę te miękkie korzenie i one w przekroju są częściowo czarne. Zostawiać, czy ciąć wyżej?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, więc tamta doniczka całkowicie odpada. W ogóle proponuję posadzić do czterech pojedynczych doniczek, nie tylko z tego powodu że Strelicja to ekspansywna roślina, ale infekcja będzie miała utrudnione przejście z jednej rośliny na drugą.
Korzenie tniesz aż do zdrowej tkanki.
Rhizotonic robisz oprysk, nie podlewasz, ewentualnie przy ukorzenieniu.
W ogóle, to patrząc na stan korzeni część z tych roślin być może będzie wymagać całkowitego odcięcia korzeni i próby ponownego ukorzenienia w wodzie właśnie z dodatkiem Rhizotonic.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MichalSz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 sty 2020, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Norbert, czy mógłbyś rzucić okiem na zdjęciach które wstawiłem? Mam wrażenie, że łodygi zrobiły się miękkie i pomarszczone jak na jednym zdjęciu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpierw napisz po co wsadziłeś doniczkę do osłonki wypełnionej keramzytem :?: :shock: Niczemu to nie służy. Keramzyt chłonie wilgoć, poza tym jak kontrolujesz wodę, która wypłynie z doniczki? Trzeba zajrzeć do korzeni, bo może być tak jak przypadek wcześniejszy. A doniczkę stawiasz na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AneX2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

norbert76 pisze:Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, więc tamta doniczka całkowicie odpada. W ogóle proponuję posadzić do czterech pojedynczych doniczek, nie tylko z tego powodu że Strelicja to ekspansywna roślina, ale infekcja będzie miała utrudnione przejście z jednej rośliny na drugą.
Korzenie tniesz aż do zdrowej tkanki.
Rhizotonic robisz oprysk, nie podlewasz, ewentualnie przy ukorzenieniu.
W ogóle, to patrząc na stan korzeni część z tych roślin być może będzie wymagać całkowitego odcięcia korzeni i próby ponownego ukorzenienia w wodzie właśnie z dodatkiem Rhizotonic.
Panie Norbercie
troszke sie pogubiłam. Będę wdzięczna za pomoc.
Doniczkę kupię, to najłatwiejsze zadanie.
Ponownie czyszczę korzenie, obcinam do zdrowej czyli białej tkanki i moczę w Magnicurze. Podpowie Pan w jakim stężeniu? Na ulotce nic nie ma :( Jest tylko opcja oprysku i podlewania w zależności od rośliny. Użyć jak do podlewania dla ROŚLIN OZDOBNYCH POD OSŁONAMI?
Jeśli korzenie są w bardzo złym stanie obcinam do zera i próbuję ukorzenić z dodatkiem Rhizotonic.
To będzię wyzwanie bo strelicja ma ok 1,8m. Mogę włożyć do wiaderka i oprzeć liście o szybę?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magnicur dla roślin ozdobnych.
Wycięcie całkowicie korzeni i ponowne ukorzenienie to ostateczność. Na razie próbować z tymi co są.
Oczywiście w takim stanie, nie wystawiaj roślin w pełne słońce, lepiej odstawić nieco na razie od okna, żeby rośliny za bardzo się nie odwodniły.
I pozostaje czekać oraz liczyć na szczęście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Amonika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2022, o 19:49

Post »

Dzień dobry,
Od 3 tygodni jest ze mną Strelicja Nicolai, stoi ok. 1,5 m od okna (wschodnie), docelowo będzie stała bezpośrednio przy oknie ale zauważyłam, że za każdym razem gdy świeci słońce, Strelicji zawija jeden liść, zawsze jest to ten sam. Wieczorem liść wraca do pierwotnego wyglądu. Tym razem po paru słonecznych dniach i mojej 4 dniowej nieobecności liść jest bardziej zwinięty niż zwykle i przez całą noc nie rozwinął się całkowicie. Czy Strelicja w końcu przyzwyczai się do światła, czy przenieść ją w głąb pokoju ? I czy to możliwe, że przez nadmiar światła zwija się tylko ten jeden liść, czy może być jakiś inny powód?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dotyczy to tylko jednego liścia to nie ma co się przejmować. Nowe liście powinny być bardziej dostosowane do nowych warunków uprawy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Magda Cz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2022, o 09:59

Post »

Cześć,
proszę pomóżcie zdiagnozować moją strelicję. Puściła nowy liści, nie rozwinął się do końca, a jej zaczęły opadać i zwijać się liście. Korzenie są ok, natomiast niepokoją mnie te przebarwienia i ciemniejąca łodyga. Jest jeszcze dla niej nadzieja?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proponuję zacząć od lektury tego wątku, były już omawiane podstawowe błędy uprawowe, od doniczki, podłoża oraz stanowiska.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
bijelodugme
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2021, o 13:30

Post »

Obrazek

Obrazek

Cześć ponownie!

Strzelam, że przytrafił mi się grzyb? korzenie czyste i ładne - kilka dni temu zaglądałam, poprawiałam ułożenie.
Odciąć i spryskać resztę środkiem gryzbobójczym?
Nothing is really what it seems
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzyb, ale na razie zrób tylko sam oprysk, powtórz po tygodniu. Jakby się plamy powiększały albo pojawiały nowe to wtedy odetnij liścia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
bijelodugme
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2021, o 13:30

Post »

Byłoby nieco szkoda tego liścia, bo "ostatni", a zalążka nowego nie widzę. Dzięki!
Nothing is really what it seems
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”