Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dziękuję Maryniu. ;:196 Jak patrzę przez okno, to wyjątkowo cieszy mnie wiele kolorowych kępek na rabatach. :tan Żonkile to Tete a Tete, gratisy ze szkółki posadzone w grudniu do doniczki. Poprzednie, wysokie oddałam, bo nie umiem odmawiać, jak mnie ktoś prosi. ;:173
Jestem zwariowaną babcią, rzucam wszystko, jak dzieciaki przyjeżdżają. Poza tym przygotowuję ich ulubione potrawy i ciasta.

Obrazek

Martuś dziękuję. ;:196 Maluchom wiosennym naprawdę nie poświęcam wiele czasu. Jak przesadzam, to dołek lub doniczkę zaprawiam kompostem, a rosnące w gruncie, posypuję kompostem z wierzchu. Chyba lekka ziemia bardziej im służy niż ciężka, gliniasta. ;:108 Moja przyjaciółka w twardej glinie wykopuje dołek 30x30 cm i miesza pół na pół glinę z kompostem. Bardzo ładnie jej rosną w kępkach. ;:215

Obrazek

Halszko przez dziewięć lat uzbierało się trochę cebulek. W tym roku kupowałam dla synowej, więc przy okazji dla siebie. :lol: Co roku trochę rozdaję, ponieważ większość szybko przyrasta i wysiewa się. Mam kępki, które niby w całości wykopałam, a po kilku latach jest ich w tym miejscu prawie tyle samo. :shock: Zostają malutkie cebulki i pewnie nasiona.

Nasiona kiełkuję na ogrzewaniu podłogowym w szczelnym pojemniku plastikowym. Jak kilka nasion, to układam płatki kosmetyczne, polewam obficie przegotowaną wodą i na każdy układam poszczególne odmiany. Jak większą ilość nasion, to na podwójnie złożony, mokry ręcznik papierowy. Oczywiście czasem wietrzę. ;:131 Jak się pojawią kiełki wkładam do docelowych pojemników lub do gleby, gdy już ciepło na dworze.

Obrazek

Dobrej, spokojnej niedzieli ;:4 i trochę deszczu dla ogrodów, które tego potrzebują.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ponad 1000 irysów żyłkowanych ;:oj Ale te kępy u Ciebie są naprawdę imponujące :) Większość wiosennych cebulowych lubi gleby przepuszczalne, piaszczyste, które szybko obsychają - i widać, ze u Ciebie im naprawdę służy :) U Ciebie nawet ciemierniki czy przylaszczki to wielkie bukiety kwiatów :) Naprawdę pięknie u Ciebie wiosna wygląda.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne te Twoje "maluchy", Soniu! ;:138 ;:138
Ogromne ich kępy z daleka przyciągają wzrok ;:215 , a towarzyszą im wcale nie maluchy, bo pięknie kwitnące ciemierniki i iryski. ;:303
Muszę i ja poczytać na temat podkiełkowywania warzyw. Skoro wcześniej można wyhodować wiosenne nowalijki, warto próbować. ;:108 Dzięki za podpowiedź. ;:196
Dobrego tygodnia, Soniu. ;:196
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Jej! Jestem pod wrażeniem ;:oj Kolorowo i pięknie!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiedziałam, że wychylający się z gleby rabarbar, tak malowniczo wygląda.

Obrazek

Karolu cieszę się, że w nawale zajęć znalazłeś czas na zaglądanie na moje rabaty. ;:168 Twoja wiedza utwierdza mnie w przekonaniu, że intuicja mnie nie zawiodła. Sadziłam od początku cebulowe w dołki z dużą ilością kompostu i doskonale się mnożyły. Już dwie sąsiadki tuptają, oczekując na podzielenie się irysami i krokusami. Oddam sporo, ale już widzę, że mocno się w tym roku oba gatunki zagęściły. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję Lucynko ;:196 . Większość irysów i krokusów przekwitła. Jeszcze Jeanne d'Arc w cienistym miejscu pokazuje kwiaty.
Ciemiernikowe, trzyletnie dzieci pięknie rozkwitły. :tan
Warto kiełkować sałaty, rzodkiewki, dymkę. Masz foliak, więc można szybciej podjadać własne, jak się posadzi podrośnięte. Nie kupuję nowalijek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Izo dziękuję. ;:196 Pierwsze wiosenne kwiaty już kończą kwitnienie, a na tulipany jeszcze trzeba poczekać. ;:65 Teraz tylko wychodzące z gleby byliny i lilie będziemy podpatrywać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Podobają mi się te fiołeczki na fotce ;:138 :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Piękne te krokusiki, przylaszczki czy ciemierniki, ilości robią wrażenie. ;:oj
Fotka z rabarbarem ;:333
Widać, że masz rękę do kwiatów a i babcia z Ciebie kochana.
Masz czas dla wnuków i jeszcze zajmujesz się ogrodami synów.
Nic tylko podziwiać. ;:180
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Ładny ogród czasem to po prostu odpowiednie dobranie gatunków do warunków w ogrodzie - i widać, że i cebulowe, i ciemierniki mają rewelacyjne warunki u Ciebie :) A kompostu pod rośliny nigdy za wiele :wink: Widać, że rośliny u Ciebie mają dobrą opiekę :)
Lilie u Ciebie jakieś już duże :wink: moje się pokazują ale dopiero widać ich czubki wychodzące z ziemi.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Soniu pięknie rabatki wyglądają, bardzo kolorowo. Dobrze rozumuję, że Ty trzy ogrody organizujesz, każdy na pewno będzie inny, piękniejszy od poprzedniego.
Zabawy z wnukami to sama przyjemność.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Szkoda, że krokusy tak krótko kwitną. Trudno, grunt, że kwitną ;:173 Masz rację co do rabarbary - ładnie wygląda w początkowym stadium, potem jak go ślimaki poobgryzają już gorzej :lol:
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Soniu ;:196 jak to miło spacerować u Ciebie .
Ależ kolorów ,gatunków roślinek i dobrze ,że kwitną już ,
tak nam potrzeba tych uzdrawiajacych serca kwiatów
i innych roślinek .
Zdjęcia to dopiero liga ;:63 ,pokazujesz pięknie swoje cudnosci .
A wiesz u nas są już bociany ,troszkę im zimno
przeszkodziło ,ale wczoraj widzieliśmy kilkadziesiąt
szt w jednym miejscu .
Nigdy wcześniej nie spotkaliśmy taką ilość.
To dobry znak wiosna może wybuchnie za tydzień .
Dużo zdrówka Soniu i super cieplutkich dni
życzymy ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popracowałam dziś w ogrodzie, przesadziłam kilka bylin i wyrzuciłam kilkanaście rozchodników. W korzeniach znalazłam opuchlaki, więc nadeszła pora, żeby z zasiedlonymi przez larwy się pożegnać. ;:222
Posadziłam rdest pokrewny i znowu znalazłam w korzeniach małe larwy opuchlaka. ;:223 Niestety szkółki są producentami tej plagi.
Na podwyższonej grządce, pod włókniną posadziłam kilka sałat. Inne nowalijki powoli rosną.
Czosnek, cebula z dymki, rzodkiewka, powoli pokazuje się marchew.

Obrazek

Obrazek

We wkopanych doniczkach ubiegłoroczna pietruszka naciowa

Obrazek

i tegoroczna.

Obrazek

Maryniu dziękuję. ;:196 Fiołki kwitną, ale jakaś choroba się przyplątała, liście brzydkie.

Obrazek

Ewuniu jeszcze w cienistych miejscach krokusy kwitną.
Dzieciaki chore, więc ten weekend samotnie spędzam w domu. ;:174

Obrazek

Karolu nieprecyzyjnie wyjaśniłam ilość cebulowych, :oops: mam około tysiąca, ale irysów razem z krokusami. Mam nadzieję, że czas mi pozwoli rozgęścić cebulowe i zagoszczą w kolejnych miejscach.

Obrazek

Dorotko dziękuję, ;:196 teraz już maluchy przekwitły, ale tulipany mają pąki, więc znowu będzie kolorowo. ;:65
Niestety w ogrodzie drugiego syna musieliśmy przerwać prace, bo bardzo padało i na działce stoi woda. Jak przeschnie gleba i koparka będzie mogła wjechać, to po wyrównaniu terenu, ruszymy do pracy.

Obrazek

Izo zmartwiłaś mnie, nie wiedziałam, że ślimaki lubią rabarbar. :shock:

Obrazek

Bogusiu miło, że masz czas zaglądać na moje rabatki. ;:168 Dwa dni ciepła i już maluchy cebulowe przekwitły.
Na słupie koło nas bocian czeka na partnerkę od ubiegłego tygodnia. U ciebie był zlot bocianów. :D

Obrazek

Uratowałam w ubiegłym roku cebule strzępiastch, czerwonych tulipanów, z karpy miskanta wykopywanego dla syna. Zaczynają pokazywać kolor w donicy. Jakież było moje zdziwienie, gdy we wsadzonych na miejscu miskanta cisach, pokazały się liście. Gdyby wszystkie tulipany były takie żywotne. ;:oj

Obrazek

Obrazek

Ciemierniki nadal mnie cieszą.

Obrazek

Obrazek

Młodych ranników zatrzęsienie.

Obrazek

Trzcinniki zawsze pierwsze zielone.

Obrazek

Hosty się śpieszą. ;:202

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu dbasz o ogród wizualnie i jeszcze zdrowotnie. Ładną masz sałatę i rzodkiewka już spora.
Ja w tym roku chyba wysieję rukolę, bo jak chciałam rok temu kupić gotową sadzonkę na rynku to nie mieli w sprzedaży, chyba mało popularna.
Rabarbar miałam jeden rok, ale te laski były zielone, a rabarbar ma być czerwony.Mój tato powiedział, że taki jest najlepszy i kupię inny.Przecież ja go uwielbiam .
Często zaglądam do host, ale u mnie ani jeden kiełek jeszcze nie wyszedł.Twoje już spore :uszy
Tulipanki uratowane odwdzięczają się pięknie ;:138
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Wspaniały ogrod, bardzo mi się podobają ciemierniki!I jaki masz porządek na rabatkach! ;:167
A co to za roślina z różowymi kwiatkami i ciemnymi gałązkami? Urocza! ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, tak sobie myślę, że Ty dogrzewasz swój ogród. :shock: Warzywa już takie dorodne, kwiatuszki wspaniale kwitną, nawet ułudka już rozwinęła swoje. ;:138 ;:138
Moja ułudka jeszcze nawet pąków nie pokazała.
Motylek rozłożył skrzydełka i korzysta z ulubionej stołówki, a ciemierniki przeurocze. ;:215
Czytałam, że już ma być coraz cieplej, to może i moje roślinki przestaną się ociągać. ;:7
Zdrówka dla dzieciaczków ;:97 ;:97 i dla Ciebie również. ;:167 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”