Figa na działce, w donicy cz.2
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Figa na działce, w donicy cz.2
Ewa najwyżej odbiją Ci z gruntu.
- Senior
Ewa jeżeli posadziłaś do gruntu drzewka, to po przemarznięciu z gruntu wyrosną krzewy.
- Senior
Ewa mam pytanie, jakieś 3-4 lata temu na innym forum użytkownik chyba Majanda miała figowca który uprawiała kilkanaście lat bez osłon. O ile dobrze pamiętam to poprosiłem ją o zrazy. Ty też to zrobiłaś. Twoje figowce są od niej?
- Senior
Ja niestety zrezygnowałem z tych zrazów, teraz żałuję. Oglądałem korę na figowcu który masz od M. i wygląda bardzo zdrowo, mróz jej nie uszkodził.
- Senior
Na razie się wstrzymaj, skontaktuję się na pw.
- Senior
Janusz jak Twoja figa, zaczyna rosnąć? Moje na razie stoją w miejscu, nie ruszają ze wzrostem. Drzewko Peretta mocno przyciąłem.

Natomiast figa BT w formie krzaku zostanie usunięta. Zajmuje eksponowane miejsce pomiędzy palmami, a nie jest zbytnio ozdobna. W tym miejscu posadzę Yucca Rostrata, dużą roślinę i strasznie drogą.

Natomiast figa BT w formie krzaku zostanie usunięta. Zajmuje eksponowane miejsce pomiędzy palmami, a nie jest zbytnio ozdobna. W tym miejscu posadzę Yucca Rostrata, dużą roślinę i strasznie drogą.
Józku przed samymi Świętami odsłoniłem to co było zakryte ekspermentalnie. Wygląda, że figa ma się dobrze. Przetrwały nawet nieokryte odrosty przy ziemi. Zaczyna figa wypuszczać zawiązki liści i owoców.Senior pisze:Janusz jak Twoja figa, zaczyna rosnąć?.
Zdjęcie z wczoraj. Widać też, że nie wszystko na razie 'ożyło'. Będę obserwował.

Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- Senior
Janusz wygląda na to że masz w ogrodzie mikroklimat o wyższej temperaturze niż u mnie.
Józku trochę swoją figę ogołocileś i być może pozostałe gałązki z pąkami trochę więcej czasu potrzebują na wystartowanie. Może inni z forumowiczów zaprezentują swoje rośliny dla porównania. U mnie sytuacja wygląda całkiem dobrze, bo górną część figi ładnie się rozwija, a była odsłonięta przez zimę, jak to prezentowałem jesienią.

Powinno być trochę owoców pierwszego zbioru, na których najwięcej mi zależy. Pozostałości z tamtego roku oberwę przy uwalniania figi od związania sznurkiem.

Powinno być trochę owoców pierwszego zbioru, na których najwięcej mi zależy. Pozostałości z tamtego roku oberwę przy uwalniania figi od związania sznurkiem.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- Senior
Janusz figowiec BT wykopałem. W tym miejscu posadziłem Yucca Rostrata (900 zł.). Jeżeli chodzi o drzewko peretta to za mocno je przyciąłem. Ciężko będzie z wypuszczaniem nowych odrostów ponieważ nie ma na nim uśpionych oczek. Sprawdzałem korę i jest pod spodem zielona. Twoja pięknie odbiła, życzę dużo owoców.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój figowiec Krymski przetrwał zimę w gruncie, co mnie bardzo cieszy, gdyż mieszkam na Podlasiu, a tutaj zimy jednak potrafią dokuczyć. Zimą ziemia była zamarznięta, a Krymski przetrwał! Sklep reklamował go, że znosi mrozy do -20, co wydaje się prawdopodobne. Zostawiłem go bez zabezpieczenia. Mam też kilka sztuk zimowanych w pojemnikach 20l w nieogrzewanym budynku gospodarczym, oraz w pomieszczeniu , gdzie zimą temp. jest stała i wynosi 5-6 st. C. Wszystkie w dobrej formie. Zimowany w cieple, w najlepszej. Ma już liście. Liczę w tym roku na pierwsze owoce... 

- Senior
Przycięty mocno figowiec Peretta zaczyna nareszcie wypuszczać pąki. Fotki tych pąków są w dużym powiększeniu. A już myślałem że nie odżyje. Pąki zauważyłem dzisiaj.

Nowe odrosty pozostawię tylko na najwyższych gałązkach, te z pnia zostaną usunięte. Chodzi mi o to, aby nowe gałązki rosły pionowo do góry, będzie mi wtedy łatwiej zabezpieczyć je na zimę.

Nowe odrosty pozostawię tylko na najwyższych gałązkach, te z pnia zostaną usunięte. Chodzi mi o to, aby nowe gałązki rosły pionowo do góry, będzie mi wtedy łatwiej zabezpieczyć je na zimę.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11