Borówka czarna (czernica), jagoda leśna (Vaccinium myrtillus)

Drzewa owocowe
Akula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2015, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka czarna (czernica), jagoda leśna (Vaccinium myrtillus)

Post »

Nie wiem, czy można podawać pełną nazwę..? Jak napisałem w poście nad zdjęciem - nasionka wyjąłem z mrożonki "Jagody leśne" firmy H....x (czołowego polskiego producenta).
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

Dzięki! Znalazłam ten filmik! Spróbuję w tym roku, tylko muszę zaczekać aż jagody leśne dojrzeją :D
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akula i jak sadzonki? Też mnie kusi, żeby się pobawić w wysiew, ponieważ te przesadzone w większości kiepsko sobie radzą.
Akula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2015, o 00:06

Post »

Obrazek
Rosną... choć bardzo powoli. Niektóre mają już po kilka listków.
Niestety kilka całkowicie zbrązowiało (usunąłem) innym zaczynają brązowieć końcówki listków (jeszcze obserwuję).
Ponieważ jest to totalny eksperyment - chętnie wysłucham sugestii - jak go prowadzić dalej. W szczególności w nast. tematach:
1. Wolny wzrost - czy tak ma być, czy użyć jakiegoś nawozu (od początku są w zwykłym kwaśnym torfie)?
2. Gęstość siewek - czy rozsadzić do większych doniczek (czy im to zaszkodzi?) czy poczekać które przeżyją?
3. Czy brązowienie to choroba (fytoftoroza lub inne paskudztwo) i ją zwalczać - czy usuwać (na razie kilka siewek)?
4. Ekspozycja na słońce. Są wystawione na południe - Czy nie za dużo światła (brązowienie liści?)
5. Na parapecie, czy na zewnątrz? (dotąd tylko w domu)
Oraz wszelkie inne pomysły mile widziane.

Ostatecznie reszta mrożonki pozostała w lodówce... może użyję jej do wysiania pod koniec lata - w bardziej naturalnym terminie dla borówki...
Jarzab
100p
100p
Od: 11 cze 2016, o 13:42

Post »

Tomala3d pisze: U mnie w okolicznych lasach sosnowych są miliardy sadzonek więc jak sobie ktoś kilka pożyczy to nic się nie stanie. Mam kilka jagód leśnych rosnących centralnie pod borówkami wysokimi i owocują normalnie. Przy odpowiednim stanowisku powinny się ładnie rozrosnąć. Najlepiej żeby miały minimum 10cm ściółki z materii organicznej składającej się z części roślin iglastych. Stanowisko słoneczne wymaga utrzymania wilgoci. W zeszłym sezonie u mnie w ciągu 4 miesięcy padało może z pięć razy i to tak jak ksiądz kropitkiem. O dziwo jagody nie uschły chociaż po borówkach widać oznaki suszy.
Niedawno widziałem jagody rosnące chyba w mchu na skale. Oczywiście krzaczki mega miniaturowe (moze dopiero się zadomowiły). Miejsca na korzenie było może z 1cm, ale to max. I jak tu to ma czerpać i trzymac wilgoć ? Chyba tylko jako jeden wielki system korzeniowy, z dostępem do wody gdzieś obok rzeczonej skały. Zresztą można samemu w górach zaobserwowac w jakich ekstremalnych miejscach potrafia rosnąć. Ot taka obserwacja.
Dyluu
50p
50p
Od: 17 paź 2021, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak eksperyment z sianiem jagody? Owocowały już?
Kasyopea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2022, o 09:15

Post »

Witam, rozwieję wszelkie wątpliwości. Czernice wymagają gleby lekko gliniastej z zawartością piasku i bardzo kwaśnej, musi też być zawsze wilgotna. To co widać nad ziemią nie jest rośliną właściwą. Najważniejsze jest to co rośnie pod ziemią czyli kłącze, mogące osiągnąć kilka metrów długości z licznymi rozgałęzieniami. Pojedyncza roślina zajmuje koła o średnicy kilku metrów. Wymaga najlepiej półcienia i stanowiska osłoniętego od zachodu lub miejsca, gdzie światło jest rozproszone, nie znosi ostrego słońca (zginie). Rozmnażanie przez podział kłącza, najlepiej w lesie zlokalizować najstarszą część rośliny i wykopać pokaźną część kłącza, starać się nie uszkodzić korzeni, które rozwijają się tylko na początku jesieni. Roślina wypuszczająca nowe gałązki zaowocuje po raz pierwszy po 5-6 latach a po 15 będzie można powiedzieć że jagód jest sporo. Rozmnażanie z nasion sobie darujcie, bo rośnie tak wolno, że możecie nie dożyć pierwszych owoców. Wymaga mikoryzy i zakwaszającej ściółki o grubości 10-15 cm.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Borówka KazPliszka jest dobrą alternatywą dla jagód w ogrodzie. Smak owoców jest zupełnie inny niż typowy dla borówki wysokiej. Orzeźwiający, słodki z lekko mentolowym posmakiem. Smak jest delikatny ale złożony jak dla mnie najbardziej przypomina leśne jagody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”