Doświetlanie roślin doniczkowych
Re: Doświetlanie roślin doniczkowych
Chciałbym doświetlić Strelicje, mam problem z wyborem oświetlenia.
Znalazłem żarówkę przewidzianą do doświetlenia roślin, ma świetne opinie, białą barwę, PPF w specyfikacji.
Wszystko super ma ma gwint E26 czyli 120V
https://www.amazon.com/GE-Lighting-9310 ... 174&sr=8-6
Jedyne transformatory, które znalazłem to wielkie klocki i nie mam możliwości aby taki zmieścić. Może macie jakieś pomysły jak to odpalić w naszej sieci elektrycznej?
Ewentualnie może ktoś może zaproponować alternatywę w postaci żarówki / oprawy przewidzianej do oświetlenia roślin z białą barwa światła od "znanego" producenta - chińskie produkty odpadają.
Znalazłem żarówkę przewidzianą do doświetlenia roślin, ma świetne opinie, białą barwę, PPF w specyfikacji.
Wszystko super ma ma gwint E26 czyli 120V
https://www.amazon.com/GE-Lighting-9310 ... 174&sr=8-6
Jedyne transformatory, które znalazłem to wielkie klocki i nie mam możliwości aby taki zmieścić. Może macie jakieś pomysły jak to odpalić w naszej sieci elektrycznej?
Ewentualnie może ktoś może zaproponować alternatywę w postaci żarówki / oprawy przewidzianej do oświetlenia roślin z białą barwa światła od "znanego" producenta - chińskie produkty odpadają.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może Cię to zaszokować, ale te "znane marki" też produkują w Chinach. Większość żarówek ledowych dostępnych w sklepach spełnia warunki graniczne dla doświetlania roslin, wystarczy zwrócić uwagę jedynie na temperaturę barwy, ja dla siewek stosuję 6500K i już od kilku lat mam dobre efekty. Jeśli kupisz żarówkę led 6000-6500K odpowiedniej mocy np. 18W to da sobie radę.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Oczywiście nie ma potrzeby przepłacać. Od lat stosuję lampy, które można albo kupić w markecie budowlanym albo kupuję przez internet i nie są to jakieś markowe albo z nazwą "grow". Spełniają swoje zadanie.
Trzeba tylko patrzeć na parametry, o których podał Zibi_41 oraz wielkość rośliny. Jeśli masz dużą roślinę to możesz poszukać jednej większej lampy, dostępnej pod nazwą belka oświetleniowa LED.
Trzeba tylko patrzeć na parametry, o których podał Zibi_41 oraz wielkość rośliny. Jeśli masz dużą roślinę to możesz poszukać jednej większej lampy, dostępnej pod nazwą belka oświetleniowa LED.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Szok i niedowierzanie ale tak serio to zupełnie inne linie produkcyjne, kontrola jakości a co za tym idzie jakość produktów.Zibi_41 pisze:Może Cię to zaszokować, ale te "znane marki" też produkują w Chinach. Większość żarówek ledowych dostępnych w sklepach spełnia warunki graniczne dla doświetlania roslin, wystarczy zwrócić uwagę jedynie na temperaturę barwy, ja dla siewek stosuję 6500K i już od kilku lat mam dobre efekty. Jeśli kupisz żarówkę led 6000-6500K odpowiedniej mocy np. 18W to da sobie radę.
Z tego co doczytałem to przy wyborze oświetlenia dla roślin nie interesuje nas moc, barwa wyrażona w K i ilość lumenów tylko PPF a nawet PPFD.
Takich informacji nie ma na produktach dostępnych w sklepach budowlanych - tam nawet jest problem z żarówkami o CRI wyższym niż 90.
Nie bez powodu w sklepach wielkopowierzchniowych wiszą zupełnie inne lampy niż w reszcie sklepu.
Szukam pewniaka, który nie spali mi mieszkania. Chętnie przepłacę, polecicie coś?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Dostałeś odpowiedź. Od lat stosuję zwykłe żarówki LED i nic mi nie spaliło... Bez przesady. Gdyby były niebezpieczne to nie byłyby dopuszczone do obrotu w handlu na terenie UE, mają odpowiednie certyfikaty.
U mnie rośliny są zadowolone z tych zwykłych świetlówek.
U mnie rośliny są zadowolone z tych zwykłych świetlówek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Zibi_41
Michał, niestety nie, to dokładnie te same linie, w przypadku elementów z plastyku zmienia się jedynie wkładka w formie wtryskowej ze znakiem producenta. Coś o tym wiem, kolega pracuje przy produkcji kloszy do lamp samochodowych.; Przy markowych produktach płacisz dodatek za renomę i reklamę, nic więcej. Technologie led są już tak dopracowane, że nie ma realnej różnicy.
Ja mam regał z 5 półkami. Na dwóch najniższych mam trochę roślin - głównie miniaturowe monstery. Zero światła słonecznego. Mam 4 żaróweczki led 6w 540lm barwa biała zimna z wiadomego portalu aukcyjnego i moje małe monsterki ładnie rosną. Żarówka za niepełne 5zł. Kilka z nich jest ok 15-20cm od żarówki i nie ma żadnych zmian na liściach, żadnych poparzeń. Są tam od 3 miesięcy i wypuściły już kolejne liście (monstera rośnie wolno/bardzo wolno - podobnie jak philodendrony). Także działa i nie trzeba nie wiadomo skąd i jakich lamp kupować. Wszystko to bajer i robienie sieczki z mózgu. Wszystko co jest produkowane ma być sprzedane w jak najwyższej cenie, jak największej ilości wiadomo... Dlatego super "specjalistyczne i jedynie słuszne" lampy do roślin.
O brzydkim fioletowo różowym kolorze za niebotyczne pieniądze. Tak się robi biznes... 

-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
To przeskocz oczko wyżej i zamiast full spectrum znajdź white full spectrumSyriusz pisze:... O brzydkim fioletowo różowym kolorze ...
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Zrobię mały test. Skierowałem dwa reflektory po 27W, które są w odległości 40-140cm od liści i zobaczę jaki będzie efekt.
Co prawda pozycja nie jest idealna ale liście dostają od 450 fc do 1450 fc. Czekam 2 tygodnie, jak nie będzie efektu to kupuję żarówkę do roślin.
W necie znalazłem takie info
Co prawda pozycja nie jest idealna ale liście dostają od 450 fc do 1450 fc. Czekam 2 tygodnie, jak nie będzie efektu to kupuję żarówkę do roślin.
W necie znalazłem takie info
If your readings fall below 150 FC then the light is quite low. But if it falls between 200 to 400 FC then it’s medium-level lighting which can be perfect for your bird of Paradise. The same goes for 400 – 800 slightly higher FC.
Level of light Range (in FootCandles)
low 50 – 150
Slightly medium 200 – 400
medium 400 – 800
high 800+
- Zibi_41
Rób jak chcesz, nie mam siły tłumaczyć jeśli nie rozumiesz co piszę. Jak wyhodujesz tak jak ja kilkadziesiąt tysięcy roślin, to porozmawiamy.
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Doświetlam rośliny przeszło 20 lat. Jeżeli chodzi o temperaturę barwową, to stosowałem lampy które miały 10 000K i więcej
https://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa
https://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa
Wracam i pewnie to nie możliwe ale postaram się obalić mity, które tu panują.
Stwierdziłem, że nie ma na co czekać i kupiłem żarówkę Sansi 36W.
Stanowisko strelicji to kąt oddalony od okna ok. 4m, więc można przyjąć brak światła dziennego.
Mija miesiąc naświetlania i efekty są następujące.
- 3 nowe łodygi - w miedzy czasie rozwinęły się dwa liście które długo nie mogły się rozwinąć
- Liście które są bezpośrednio pod żarówką wyraźnie rośną w stronę światła - jeden z nich wygląda wręcz nienaturalnie, liść jest stary i mały natomiast jego łodyga urosła ok 35cm i dalej rośnie w rośnie w stronę żarówki.
- Wyższe liście, których nie obejmuje żarówka kładą się w stronę okna.
Efekty widać gołym okiem mimo, że 36W miało być zbyt mało. Najlepiej wydana kasa na roślinę.
Bardzo profi do tematu podszedł 5ynTaX, którego pozdrawiam
Korci mnie żeby wyrzeźbić coś z taśmy led typowo do roślin i sprawdzić efekty.
@Senior, z tego co się dowiedziałem to barwa nas zupełnie nie interesuje. Być może 10K ma odpowiednie widmo ale żaden producent oświetlenia dla roślin nie podaje informacji o brawie
Interesuje nas widmo czyli ile mamy światła czerwonego i niebieskiego, oraz poziom światła najczęściej wyrażony w ppfd.
Z poziomem światła pomoże ta stronka https://www.houseplantjournal.com/brigh ... -by-plant/ - mamy tutaj informację o zapotrzebowaniu roślin na światło. Do tego aplikacja Photone i możemy amatorsko coś tam ocenić.
Stwierdziłem, że nie ma na co czekać i kupiłem żarówkę Sansi 36W.
Stanowisko strelicji to kąt oddalony od okna ok. 4m, więc można przyjąć brak światła dziennego.
Mija miesiąc naświetlania i efekty są następujące.
- 3 nowe łodygi - w miedzy czasie rozwinęły się dwa liście które długo nie mogły się rozwinąć
- Liście które są bezpośrednio pod żarówką wyraźnie rośną w stronę światła - jeden z nich wygląda wręcz nienaturalnie, liść jest stary i mały natomiast jego łodyga urosła ok 35cm i dalej rośnie w rośnie w stronę żarówki.
- Wyższe liście, których nie obejmuje żarówka kładą się w stronę okna.
Efekty widać gołym okiem mimo, że 36W miało być zbyt mało. Najlepiej wydana kasa na roślinę.
Bardzo profi do tematu podszedł 5ynTaX, którego pozdrawiam

Korci mnie żeby wyrzeźbić coś z taśmy led typowo do roślin i sprawdzić efekty.
@Senior, z tego co się dowiedziałem to barwa nas zupełnie nie interesuje. Być może 10K ma odpowiednie widmo ale żaden producent oświetlenia dla roślin nie podaje informacji o brawie
Interesuje nas widmo czyli ile mamy światła czerwonego i niebieskiego, oraz poziom światła najczęściej wyrażony w ppfd.
Z poziomem światła pomoże ta stronka https://www.houseplantjournal.com/brigh ... -by-plant/ - mamy tutaj informację o zapotrzebowaniu roślin na światło. Do tego aplikacja Photone i możemy amatorsko coś tam ocenić.
- Senior
MichalSz ten temat jest molestowany od wielu lat, że aż nie chce mi się pisać. Jeżeli chodzi o temperaturę barwową to na profesjonalnych lampach produkcji np. niemieckiej, japońskiej było na opakowaniu wyraźnie napisane jaka jest jej wartość. Oprócz tego na opakowaniu był narysowany wykres widmowy. Można było zobaczyć gdzie przypadają maksima, 400-520 nm niebieskie i 610-720 nm czerwone. Bardzo dużą rolę odgrywa również moc lampy co wiąże się z ilością lumenów.
Czy możesz podać nazwy producentów o których piszesz?
- Senior
Niestety nie pamiętam już nazw firm produkujących te lampy. Przeszedłem na chińskie żarówki które u mnie zdają egzamin. Robiłem z nimi wiele prób np. z drzewkami cytrusowymi. Jak wiemy cytrusy przebywające w zimie w temperaturze ok. 25 stopni zgubią wszystkie liście i mają marne szanse na przeżycie.
Ja podczas zimy trzymałem je w tak wysokiej temperaturze i doświetlałem chińskimi led grow. Rośliny normalnie rosły. Robiłem wiele prób z innymi wrażliwymi na brak światła roślinami w garażu w całkowitych ciemnościach.
Tak wyglądały cytrusy podczas zimowej próby

Ja podczas zimy trzymałem je w tak wysokiej temperaturze i doświetlałem chińskimi led grow. Rośliny normalnie rosły. Robiłem wiele prób z innymi wrażliwymi na brak światła roślinami w garażu w całkowitych ciemnościach.
Tak wyglądały cytrusy podczas zimowej próby