W zeszłym roku dzięki uprzejmości jednego z forumków stałam się szczęśliwą posiadaczką nasion buraka cukrowego. Posiałam i urosły bez żadnej ingerencji z mojej strony. Również szukam nasion na ten rok. Na razie używałam ich do robienia syropu buraczanego, ale bardzo mnie kusi wypróbowanie innych przepisów.
Nie wiem dlaczego tak ciężko jest dostać nasiona w ilości mniejszej niż na hektary
Może dlatego, bo nie jest to typowe "warzywo" dla działkowców. Biorąc pod uwagę ograniczoną dostępność nasion, dobrze byłoby zostawić niewielką ilość roślin na kolejny rok, pozwolić im zakwitnąć i samemu zbierać nasiona.
Ano właśnie, o tym że burak cukrowy jest dwuletnią rośliną dowiedziałam się po fakcie , zastanawiam się, jakbym wsadziła teraz buraka do ziemi to odbije i będzie rósł? Proszę się nie śmiać, skoro pietruszka daje radę to może i burak?
To tak zrób , dawniej Moja Babcia tak miała nasiona buraka pastewnego swoje , co roku wsadzane były na wiosnę mniejsza buraki pastewne i dawały nasiona
Moje buraki cukrowe dorastają. Wyczytałam, że zbiór odbywa się w październiku. Mam ochotę wypróbować przepisy na syrop, ciasta, chleb. Na razie brak czasu, bo przetwory z pomidorów, papryki, cyklantery zabierają czas i gary w kuchni.
Buraki nie będą zbyt duże bo posadzone późno - tak dostałam nasiona od koleżanki.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Teresa, kiedyś, daaawno temu, (dziecięciem będąc) uprawialiśmy w domu rodzinnym , tak jak wszyscy sąsiedzi buraki cukrowe (kontraktowane) i siało się wprost do gruntu, w maju. Ale to były spore areały, nikt rozsad nie robił. Na niewielką grządkę to możesz próbować z rozsadami.
Na północy Polski to z buraków cukrowych bimber robią.
Sok buraczany zawiera oprócz cukru także związki chemiczne o smaku gorzko-piekącym. Aby się ich pozbyć melasę się rafinuje. Jeśli potrafisz to zrobić to możesz sobie wyprodukować cukier. Ale czy warto?
W czasie wojen napoleońskich, ze względu na blokadę kontynentalną i odcięcie Europy od Karaibów ( głównego producenta cukru trzcinowego), we Francji wyhodowano buraka cukrowego, natomiast w Niemczech ciekawą jabłoń cukrową; jej owoce miały aż 25% cukru. Może by warto reaktywować tę odmianę?