Ano właśnie, o tym że burak cukrowy jest dwuletnią rośliną dowiedziałam się po fakcie , zastanawiam się, jakbym wsadziła teraz buraka do ziemi to odbije i będzie rósł? Proszę się nie śmiać, skoro pietruszka daje radę to może i burak?
To tak zrób , dawniej Moja Babcia tak miała nasiona buraka pastewnego swoje , co roku wsadzane były na wiosnę mniejsza buraki pastewne i dawały nasiona
Moje buraki cukrowe dorastają. Wyczytałam, że zbiór odbywa się w październiku. Mam ochotę wypróbować przepisy na syrop, ciasta, chleb. Na razie brak czasu, bo przetwory z pomidorów, papryki, cyklantery zabierają czas i gary w kuchni.
Buraki nie będą zbyt duże bo posadzone późno - tak dostałam nasiona od koleżanki.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Teresa, kiedyś, daaawno temu, (dziecięciem będąc) uprawialiśmy w domu rodzinnym , tak jak wszyscy sąsiedzi buraki cukrowe (kontraktowane) i siało się wprost do gruntu, w maju. Ale to były spore areały, nikt rozsad nie robił. Na niewielką grządkę to możesz próbować z rozsadami.
Na północy Polski to z buraków cukrowych bimber robią.
Sok buraczany zawiera oprócz cukru także związki chemiczne o smaku gorzko-piekącym. Aby się ich pozbyć melasę się rafinuje. Jeśli potrafisz to zrobić to możesz sobie wyprodukować cukier. Ale czy warto?
W czasie wojen napoleońskich, ze względu na blokadę kontynentalną i odcięcie Europy od Karaibów ( głównego producenta cukru trzcinowego), we Francji wyhodowano buraka cukrowego, natomiast w Niemczech ciekawą jabłoń cukrową; jej owoce miały aż 25% cukru. Może by warto reaktywować tę odmianę?