Nawiasem jaki jest w miarę optymalny termin na siew papryki, która ma rosnąć w gruncie?
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
-
KamilK02
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Uprzejmie donoszę
, że Kam 1 łaskawie zakwitł pierwszym kwiatem, ma długi słupek jak u Bawolego serca i wystaje z rurki pręcikowej.
Nawiasem jaki jest w miarę optymalny termin na siew papryki, która ma rosnąć w gruncie?
-
Sylwester88
- 200p

- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zależy od regionu kraju ja w lubelskim jak siałem rok temu 1marca nie dojrzała mi w tym roku 1lutego siałem i zobaczymy co będzie 
Posiałam już papryki(ok 90 sztuk, jak to wszystko wejdzie to obdzielę nie tylko mamę i teściową, ale i połowę znajomych), bakłażany, pory, seler, cebulę cukrową, majeranek. W ubiegłym roku wysiewałam o tej porze paprykę i owocowała fajnie.
A i jeszcze kilka nasion sałaty na spędzenie w szklarni i 2 nasiona wczesnych pomidorów - w tym roku Katja z AWN
Wysiałam też kilka paczek mocno przeterminowanych nasion i takich, które słabo wschodziły. Stwierdziłam, że szkoda wyrzucić, a może chociaż po jednym nasionku wzejdzie. Szanse marne bo było to pół paczki cebuli Tosca - w ubiegłym roku z połowy paczki udało się otrzymać 1 cebulę ;-) no i selery naciowe 5 lat po terminie - było tego ze 3g nasion.
A i jeszcze kilka nasion sałaty na spędzenie w szklarni i 2 nasiona wczesnych pomidorów - w tym roku Katja z AWN
Wysiałam też kilka paczek mocno przeterminowanych nasion i takich, które słabo wschodziły. Stwierdziłam, że szkoda wyrzucić, a może chociaż po jednym nasionku wzejdzie. Szanse marne bo było to pół paczki cebuli Tosca - w ubiegłym roku z połowy paczki udało się otrzymać 1 cebulę ;-) no i selery naciowe 5 lat po terminie - było tego ze 3g nasion.
- Carmelka00

- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Ja już wysiałam na rozsady do szklarni: papryki, seler, por, luffę , arbuza -ten w poprzednim roku zasiany koniec marca nie zdążył mi dojrzeć
i mam zasiane byliny: smagliczkę skalną, krwawnicę i jeżówki.
Za jakieś 2 tygodnie posieję: pomidory-5 różnych odmian, kalafiora
Za jakieś 2 tygodnie posieję: pomidory-5 różnych odmian, kalafiora
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A mnie korci ,żeby posiać trochę rzodkiewki do skrzyń pod chmurką i przykryć agro, tak samo sałatę,
Niewielką ilość
W przyszłym tygodniu posieje do gruntu szpinak.
Patrzę na prognozy długoterminowe na Dolnym Śląsku, ma być ciepło, bez dużych mrozów
Asia
Niewielką ilość
W przyszłym tygodniu posieje do gruntu szpinak.
Patrzę na prognozy długoterminowe na Dolnym Śląsku, ma być ciepło, bez dużych mrozów
Asia
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Siej Pelasiu, siej!
U mojej mamy siewki sałaty przezimowały pod chmurką. Tylko kilka, ale jednak! Nie ma to jak dolnośląskie tropiki! ;)
W tym roku to już bym bób wysiała, gdybym z przygotowaniem grządki zdążyła... bo mam miękką ziemię, a bób i tak wykiełkował by, kiedy by mu się zechciało. Jakbym mu dała agrowłókninę, to by ładnie podgonił i nie bawiłabym się w doniczki. Z rzodkiewką podobnie.
U mojej mamy siewki sałaty przezimowały pod chmurką. Tylko kilka, ale jednak! Nie ma to jak dolnośląskie tropiki! ;)
W tym roku to już bym bób wysiała, gdybym z przygotowaniem grządki zdążyła... bo mam miękką ziemię, a bób i tak wykiełkował by, kiedy by mu się zechciało. Jakbym mu dała agrowłókninę, to by ładnie podgonił i nie bawiłabym się w doniczki. Z rzodkiewką podobnie.
-
Darek26
- 200p

- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja w tamtym tygodniu znalazłem dość ładne pietruszki i kilku centymetrów a sałatę na ogródku. Jutro jak nie zapomnę to zrobię zdjęcie. Chyba że sarny/dziki zzarly. Mimo rzeki odgradzajacej moje podwórko, mam często gości na kompostowniku i ogródku 
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Witam. Ja dziś wysiałem w namiocie foliowym rzodkiewki. W tym sezonie o 2 tygodnie wcześniej do poprzedniego roku. Odmiany to, Saxa, Rowa i Opolanka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
W szklarence posieję trochę kopru i rzodkiewkę i szpinak. Będę przykrywać na noc agrowłókniną. Myślę o kapustach i kalarepie. Jak wyrosną liście właściwe też pójdą do szklarni pod agro.. ryzyk fizyk 
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Kam 2 ma już 3 pomidorki
teraz czekanie aż towarzystwo dojrzeje. Widać już poniekąd kształt owocków
tak jak mówiłem będzie okrągły z chyba 2 żeberkami. Pojawiło się 4 grono które też zaczyna kwitnąć, za tym gronem krzak został ogłowiony.
Myślę, że będzie fajnie się sprawdzać w folii, ma dobry wigor, wiąże w domu więc pewnie w folii też będzie.

tak jak mówiłem będzie okrągły z chyba 2 żeberkami. Pojawiło się 4 grono które też zaczyna kwitnąć, za tym gronem krzak został ogłowiony.
Myślę, że będzie fajnie się sprawdzać w folii, ma dobry wigor, wiąże w domu więc pewnie w folii też będzie.

- Carmelka00

- Od: 25 lut 2015, o 14:22
A ja mam pytanie?? co robicie z tymi pomidorami ,które macie w domu takie duże z zawiązkami owoców? dajecie do ogrzewanej szklarni?trzymacie w domu?
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Siejąc już papryki słodkie z przeznaczeniem do wysadzenia do gruntu trzeba się liczyć z płaczem i zgrzytaniem zębów jak przyjdzie pora wysadzania a siejąc już cebulę cukrową należy zaopatrzyć się w nożyczki.
Z dziada pradziada była niepisana zasada że w lutym ziemi w polu nie tyka się narzędziami.To nie czas i pora na sianie już czegokolwiek w grunt.Myslicie że parę dni deko cieplejszych zwiastuje już wiosnę? Obyście nie żałowali waszej pracy.Ale jak to mówią,kto bogatemu zabroni.

Z dziada pradziada była niepisana zasada że w lutym ziemi w polu nie tyka się narzędziami.To nie czas i pora na sianie już czegokolwiek w grunt.Myslicie że parę dni deko cieplejszych zwiastuje już wiosnę? Obyście nie żałowali waszej pracy.Ale jak to mówią,kto bogatemu zabroni.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Od wielu lat sieję bób w lutym, a jeśli ziemia jeszcze zamrożone, to sieję, jak tylko rozmarznie. Potem nakrywam białą włókniną. Dzięki temu bób zdąży zawiązać strąki, zanim mszyce go dopadną.
Początkiem lipca mam już wolną grządkę dla fasolki szparagowej. 
...ale w podkarpackim tego bym nie robiła w lutym...
...ale w podkarpackim tego bym nie robiła w lutym...