Szklarnia- jaką kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Agga167
200p
200p
Od: 2 wrz 2012, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szklarnia- jaką kupić

Post »

domeldoom, mam tunelik identyczny jak polecał kilka postów wyżej Karpik. Mam od zeszłego sezonu i jestem zadowolona. Nie wiem co chcesz uprawiać, bo ja mam w niej ogórki i pomidory. Zimą trzymałam w niej doniczki i różne młode roślinki w doniczkach- dobrze przezimowały. Resztę warzyw mam w podniesionych rabatach zbudowanych też zeszłego roku (plusy pandemii i męża obecności w domu ;) )Kupiłam na Allegro, mąż sam składał i zakotwiczył porządnie. Na szczęście większe gradobicia nas omijały, ale po ostatnim mam kilka pęknięć- na szczęście nie na wylot.
Agnieszka
Awatar użytkownika
wiridiana
500p
500p
Od: 1 maja 2017, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Taka mała szklarnia 5m2 jest bardzo mała? Ile mniej więcej pomidorów może się zmieścić?
Jestem raczej skłonna kupić szklaną, bo jest ładniejsza niż z poliwęglanu no i nie wierzę w jego trwałość...
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I słusznie że nie wierzysz. Rozstałam się z moją po 4 latach użytkowania bo po tym jak zniszczył ją mokry śnieg to okazało się że poliwęglan kruszy się w palcach.
Żeby wyliczyć ilość sadzonek pomidorów dość ważna jest szerokość żeby było wiadomo ile wejdzie rzędów. Ja mam 3 m szerokości i wygodnie wchodzą 4 rzędy.
Pozdrawiam. Sławka
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pogrzebcie na YT i dowiecie się masę opinii o rozmaitych szklarniach. Możecie też obejrzeć montaże i sposoby użytkowania. Tylko unikajcie takich, gdzie poliwęglan jest montowany w ramach na jakieś sprężynki. Jest to chała całkowita. Obojętnie, czy półokrągła czy domkowa, pasy poliwęglanu powinny być od ziemi do ziemi, i mocowane wkrętami. Jak ktoś lubi szkło, czemu nie. Będzie miał gorsze warunki cieplne.
Osobiście nie mam szklarni tylko inspekty poliwęglanowe i nie narzekam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”