Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2

Rośliny doniczkowe
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2

Post »

Po roku znowu wracam do mojego potencjalnego amarylisa. Otóż kupiłam parę lat temu 3 cebule pod nazwą Amarylis belladonna. Dwie z nich okazały się nie być amarylisem, tylko bliżej nierozpoznaną krynką lub Amarcrinum. Trzecia zaginęła bez śladu. Zrezygnowałam już z poszukiwania amarylisa, bo to loteria i zwykle coś innego pod tą nazwą dostaję. Jakież było moje zdziwienie, gdy ni z gruszki ni z pietruszki wyrosło coś takiego:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko wskazuje na Amarylis Belladonna. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
iwonaceae
200p
200p

Post »

Hura ;:138 Dziękuję za potwierdzenie Norbercie!
Tak się cieszę, że ta ostatnia cebulka okazała się tą właściwą :D Będę teraz zwracać uwagę na tę cebulkę i zobaczę czy uda mi się ją jakoś rozmnożyć. Choć z tego co czytałam to nie jest taka chętna do tworzenia cebul potomnych jak krynka czy amarcrinum.
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

iwonaceae, i to ten Twój Amaryllis belladonna jest ładnej, ciemnej odmiany - standardowe kwiaty są w jasnym różu.
I amarylis chętnie tworzy cebule potomne ale nie tworzą się one u podstawy cebuli jak u zwartnic tylko przeważnie tworzą się wewnątrz cebuli. I to powoduje, że na możliwość oddzielenia cebuli trzeba sobie trochę poczekać ponieważ ona musi ostatecznie wyjść z cebuli matecznej :wink: Gdy amarylis wypuszcza pióropusz liści często zamiast wypuszczać je z jednego miejsca to wypuszcza np. 3 rozety u szczytu - to oznacza, że kiedyś podzieli się na 3 cebule - ale trwa to co najmniej 2 lata - a z reguły dużo dłużej :wink:

Gratuluję kwitnienia - piękna roślina :)
iwonaceae
200p
200p

Post »

Dziękuję sauromatum. Faktycznie kolor jest dużo ciemniejszy niż u krynki/amarcrinum. Choć muszę przyznać, że zapach jest mniej intensywny, aczkolwiek przyjemny.
Wygląda na to, że przyjdzie mi poczekać na cebulki potomne, ale jestem cierpliwa :lol:
Pozdrawiam,
Iwona
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02

Post »

Będę miała nasiona z matecznej cebuli. 1 z kulek nasiennych (?) zaczyna się otwierać i chciałabym je odrazu dać do doniczki pod przykryciem z woreczka foliowego z dziurkami. Jedyne ciepłe miejsce jakie mam w mieszkaniu to ciemna łazienka. Jest szansa że coś wzrośnie w ciemnościach? Coś ktoś helps?
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak już odpisywałem w moim wątku aryia1985, nasiona powinny wykiełkować nawet w ciemności - nie wydaje mi się by kiełkowanie było zależne od światła w ich wypadku. Ale co znaczy jedyne ciepłe miejsce? powyżej 20 stopni? im wystarczy temperatura zwyczajna pokojowa, nawet trochę niższa - ale wtedy na pewno kiełkowanie będzie trwało dłużej. Nie mam doświadczenia w siewie do ziemi więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć :wink:
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Czy ktoś mi pomoże w identyfikacji szkodnika.
W młodych wyrastających z cebuli listkach znalazłam coś, jak pestki siemienia lnianego, tylko mniejsze i ciut ciemniejsze. Jak ziarenka lnu mają ok.5-6 mm (zmierzyłam :) ), to te moje znaleziska ok, 1-1,5 mm Podejrzewam, że to jajka czegoś, bo nieruchliwe.
Zdjęcia nie dam rady zrobić, bo mój sprzęt nie da rady z tak małym obiektem i w dodatku przy słabym świetle, ale myślę, że opis jest wyczerpujący.
A jak będzie wiadomo, co to jest, to sugestie na temat zwalczania mile widziane. :D
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bez zdjęć, sam opis nie wystarczy. Jeśli nie możesz zrobić zdjęcia to możesz samodzielnie wspomóc się Google i poszukać zdjęć szkodników i ich jaj. Polecam wpisać np frazę "szkodniki roślin doniczkowych". :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

norbert76 pisze: możesz samodzielnie wspomóc się Google i poszukać zdjęć szkodników i ich jaj. Polecam wpisać np frazę "szkodniki roślin doniczkowych". :)
To pierwsze co zrobiłam, ale ponieważ nie dałam rady samodzielnie, miałam nadzieję, że tutaj może znajdę odpowiedź. No cóż, nadzieja... :wink:
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu, jaja wielu szkodników są do siebie podobne. Potrzebny byłby dorosły osobnik.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
wisteria
200p
200p
Od: 30 lip 2011, o 15:05

Post »

Hipeastrum wypuściło mi teraz badyle z pąkami i najdłuższy ma 90 cm łodyżkę. Wolałabym, żeby miał krótsze łodygi, czy można to jakoś regulować?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to być spowodowane mniejszą ilością słońca o tej porze roku, chociaż stawiał bym również na kwestie indywidualne danego egzemplarza, kwestia nawożenia, itd.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak norbert76 napisał wynika to zarówno z predyspozycji genetycznych jak i braku światła o tej porze roku. Aktualnie kwitnie u mnie moja siewka, której pęd kwiatostanowy ma 70cm ale gdy kwitła latem to pęd miał 35-40cm wysokości. Gdy nam się wydaje, że w domu mamy jasno to zawsze zapominamy, że dla roślin to wcale nie jest jasno, rośliny zimą mają bardzo złe warunki świetlne w naszym kraju. Pomijając już długie pędy kwiatostanowe to wystarczy zauważyć jakie liście roślina wypuszcza po kwitnieniu zimą, a jakie ma latem rosnąc pod gołym niebem. Zimowe liście są długie, wyetiolowane, łamiące się bardzo szybko. Te letnie liście są sztywne, znacznie krótsze, ciemniejsze.
Odpowiedź na pytanie czy można to regulować brzmi tak, można. Wystarczy zamontować dodatkowo specjalne oświetlenie dla roślin. Samo postawienie na południowym parapecie zaraz przy oknie niekoniecznie da rezultaty jakie chcielibyśmy ponieważ nie mamy wpływu na zachmurzenie. W ostatnim czasie słońca mamy bardzo mało, zachmurzenie jest bardzo mocne więc dla roślin rosnących w domu dociera bardzo mało światła.
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Mam problem ze Zwartnicą. Już drugi rok nie kwitnie, tylko wypuszcza bardzo długie liście - na tyle długie, że w tym roku się pod własnym ciężarem połamały. Stoi w jasnym miejscu, wręcz w oknie. Cebulka jest duża, twarda, wygląda na zdrową. Co może być nie tak? Dodam, że rośnie w doniczce. Raz zakwitła dwa lata temu, bardzo ładnie zresztą, chyba ze trzy słupki i do tego czasu nic.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”