Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
- Alicja125
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
Witaj Krysiu czas tak pędzi i nie ma czasu na nic jak ja Cię rozumię. Kwiaty piękne oj brakuje takich widoczków na działce i tego zapachu. Oby jak najszybciej do wiosny. Pozdrawiam serdecznie życzę dobrej nocki 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu zapytam o kalie, mam je od kilku lat sadzę w donicach, ale ten sezon bardzo skąpy w kwitnienia. Cebulki mam już ponad 10 lat, czyżby one już za stare były i nie wydają kwiatów. Tworzą cebulki przybyszowe, ale są małe i jeszcze z nich długo kwiatów nie zobaczę.
Czy tą taśmą miedzianą planujesz rabatki zabezpieczać, czy rozłożysz ją na granicach działki.
Czy tą taśmą miedzianą planujesz rabatki zabezpieczać, czy rozłożysz ją na granicach działki.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Może i palczycha nie jest aż tak wielkim śmierdzielem (fakt, że Dracunculus wonieje o wiele mocniej i czuć go z o wiele większych odległości), ale ciągle nie powiedziałaś mi jak ją przechowujesz przez zimę, więc ponawiam pytanie…
Ja z zasady niczego na jesień nie wykopuję. W moim klimacie spokojnie zimują dalie, dziwaczki, Nerine, Crinum, cantedeskie czy mieczyki…
Fakt, że kwiatostany gdzie pojedyncze kwiaty są dzwonkowate bardzo okazale się prezentują…
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Cudne cantedeskie. U mnie od dwóch lat jedynie bujne listowie produkują.
Ja z zasady niczego na jesień nie wykopuję. W moim klimacie spokojnie zimują dalie, dziwaczki, Nerine, Crinum, cantedeskie czy mieczyki…
Fakt, że kwiatostany gdzie pojedyncze kwiaty są dzwonkowate bardzo okazale się prezentują…
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Cudne cantedeskie. U mnie od dwóch lat jedynie bujne listowie produkują.
Krysiu u Ciebie calle kwitną,a u mnie rozmnożyły się,ale nie kwitły.Wkopałam cały worek i zostawiłam w altanie na zimę.Jestem żdziwiona,że cebule takie drogie skoro strasznie się rozmnażają.
Pokrzywki piękne,bardzo mi się podobają.Hortensje pięknie kwitną.Bardzo ładny,zadbany ogród.
Trzymaj się ciepło.
Pokrzywki piękne,bardzo mi się podobają.Hortensje pięknie kwitną.Bardzo ładny,zadbany ogród.
Trzymaj się ciepło.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie miałam jeszcze tego wilca koleżanka miała z bordowymi liśćmi ,jednak traktowała go jako ciekawostkę jednoroczną.Osobiście nie miałam .Krysiu masz sporo tych bulwek, czyli to bardzo plenna roślinka. Cudne te koleusowe kompozycje bardzo energetyczne

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witaj Krysiu ,piekne masz kompozycje i widać ,że masz do tego smykałkę
,ja niestety z tych fizycznych jestem i zrobię coś ale jak podpatrze u kogoś ale sama to Ameryki nie odkryje
.Dalie śliczne i jak kiedyś miałabyś ich nadmiar to możemy się wymienić jeśli moje by Ci sie podobały,trochę póżno zaczęłam je sadzić bo sił coraz mniej a wykopywać i wozić trzeba,ale choroba nie wybiera
.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego życzę

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam 
Czas odpowiedzieć na zaległe posty i rozpocząć nowy sezon
Plocczanka - Lucyno witaj po dłuższej przerwie.
Galtonie uprawiam od dawna bo lubię te dzwoneczki. Kilka lat temu o mało ich nie straciłam bo taki szkodnik mucha narcyzowa zaatakowała je i część zgniła ale wyobraź sobie, że musiały być niewykopane cebulki przybyszowe bo po zimie w tym miejscu pojawiły się młode roślinki.
Kalie to dla mnie bardzo łatwe w uprawie rośliny ale aby zakwitły to musza mieć odpowiedni rozmiar i duzo wilgoci w podłożu.
Każde sezon
Alicja125 - Alicjo witaj
Faktycznie czas bardzo szybko pędzi i wydaje mi się, że im człowiek starszy tym bardziej odczuwa upływ każdego dnia ….
korzo_m - Dorotko witam i pozdrawiam
Kalie są łatwe w uprawie ale aby zakwitły to bulwy muszą mieć odpowiedni rozmiar i dużo wilgoci w podłożu. Przybyszowe sadzę gdzieś na rabacie lub w doniczce i solidnie dokarmiam. Mają ładne liście wiec zdobią a za rok już niektóre kwitną. Stare bulwy można odmłodzić ale nie każda do tego się nadaje.
Wiosną po zimowaniu są lekko podeschnięte i niektóre nich maja lekkie przewężenie - taka właśnie się nadaje. Pamiętaj o odkażaniu noża przed cięciem.
Taśma z drutem miedzianym planowana jest na ogrodzenie 2 niewielkich rabat na trawniku. Po wiosennym kwitnieniu cebulowych mają tam być koleusy. Założę go na białym obrzeżu - to pierwsza próba:)
Locutus - Jureczku przepraszam za brak odpowiedzi
Pałczycha kroplista po wykopaniu ląduje w wannie aby pozbyć się ziemi. Potem pozwalam na delikatne obsuszenie i lądują w pudle kartonowym ułożone pojedynczą warstwą. Zimę spędzają na strychu blokowym - sa w mniejszym kartonie ułożone warstwami i okryte tylko cienką włókniną. Te duże ponad kilogramowe owinięte w gazetę i też w kartonie ale osobno bo mogłyby uszkodzić pędy szczytowe tym mniejszym
Cantedeskia musi naturalnie przejść w stan spoczynku - w czasie gdy zaczynają się chłody i różnice temperatury miedzy dniem i nocą liście powoli żółkną i w czasie zasychania inicjuje się w bulwie nowy pęd kwiatowy.
danuta z - Danusiu witam i dziękuję za mile słowa i pochwałę moich koleusów.
Skoro masz tyle bulw cantedeskii ( kalla) to może zostaw sobie tylko duże i na próbę posadź do dużej donicy. Łatwej utrzymać dużą wilgotność podłoża i dokarmić odpowiednim nawozem - mała ilość azotu , więcej potasu i fosforu.
JAKUCH - Jadziu wilec ziemniaczany bardzo mi się podoba i bardzo łatwy w uprawie. Moje bulwy zgniły bo po wyjęciu z donicy gdy góra zaschła włożyłam do pojemnika i zasypałam żwirem. Zapomniałam postawić pod dach i jak padało to żwir był b. mokry i … chyba z tego powody zgniły …
Tencia - Teresko witam i pozdrawiam
Dziękuję, że wpadasz do mnie w odwiedziny bo ja nawet do siebie rzadko …
Co do indywidualnych zdolności czy umiejętności to faktycznie różnie z tym bywa ale zawsze można próbować. A że podpatrzymy coś i skopiujemy w swym ogrodzie to nic złego . Zamiłowanie do pracy w ogrodzie i miłość do roślin z czasem uruchomi w każdym z nas zmysł piękna i wyobraźnię.

Czas odpowiedzieć na zaległe posty i rozpocząć nowy sezon
Plocczanka - Lucyno witaj po dłuższej przerwie.
Galtonie uprawiam od dawna bo lubię te dzwoneczki. Kilka lat temu o mało ich nie straciłam bo taki szkodnik mucha narcyzowa zaatakowała je i część zgniła ale wyobraź sobie, że musiały być niewykopane cebulki przybyszowe bo po zimie w tym miejscu pojawiły się młode roślinki.
Kalie to dla mnie bardzo łatwe w uprawie rośliny ale aby zakwitły to musza mieć odpowiedni rozmiar i duzo wilgoci w podłożu.
Każde sezon
Alicja125 - Alicjo witaj

Faktycznie czas bardzo szybko pędzi i wydaje mi się, że im człowiek starszy tym bardziej odczuwa upływ każdego dnia ….

Kalie są łatwe w uprawie ale aby zakwitły to bulwy muszą mieć odpowiedni rozmiar i dużo wilgoci w podłożu. Przybyszowe sadzę gdzieś na rabacie lub w doniczce i solidnie dokarmiam. Mają ładne liście wiec zdobią a za rok już niektóre kwitną. Stare bulwy można odmłodzić ale nie każda do tego się nadaje.
Wiosną po zimowaniu są lekko podeschnięte i niektóre nich maja lekkie przewężenie - taka właśnie się nadaje. Pamiętaj o odkażaniu noża przed cięciem.
Taśma z drutem miedzianym planowana jest na ogrodzenie 2 niewielkich rabat na trawniku. Po wiosennym kwitnieniu cebulowych mają tam być koleusy. Założę go na białym obrzeżu - to pierwsza próba:)
Locutus - Jureczku przepraszam za brak odpowiedzi

Pałczycha kroplista po wykopaniu ląduje w wannie aby pozbyć się ziemi. Potem pozwalam na delikatne obsuszenie i lądują w pudle kartonowym ułożone pojedynczą warstwą. Zimę spędzają na strychu blokowym - sa w mniejszym kartonie ułożone warstwami i okryte tylko cienką włókniną. Te duże ponad kilogramowe owinięte w gazetę i też w kartonie ale osobno bo mogłyby uszkodzić pędy szczytowe tym mniejszym

Cantedeskia musi naturalnie przejść w stan spoczynku - w czasie gdy zaczynają się chłody i różnice temperatury miedzy dniem i nocą liście powoli żółkną i w czasie zasychania inicjuje się w bulwie nowy pęd kwiatowy.
danuta z - Danusiu witam i dziękuję za mile słowa i pochwałę moich koleusów.
Skoro masz tyle bulw cantedeskii ( kalla) to może zostaw sobie tylko duże i na próbę posadź do dużej donicy. Łatwej utrzymać dużą wilgotność podłoża i dokarmić odpowiednim nawozem - mała ilość azotu , więcej potasu i fosforu.
JAKUCH - Jadziu wilec ziemniaczany bardzo mi się podoba i bardzo łatwy w uprawie. Moje bulwy zgniły bo po wyjęciu z donicy gdy góra zaschła włożyłam do pojemnika i zasypałam żwirem. Zapomniałam postawić pod dach i jak padało to żwir był b. mokry i … chyba z tego powody zgniły …
Tencia - Teresko witam i pozdrawiam
Dziękuję, że wpadasz do mnie w odwiedziny bo ja nawet do siebie rzadko …

Co do indywidualnych zdolności czy umiejętności to faktycznie różnie z tym bywa ale zawsze można próbować. A że podpatrzymy coś i skopiujemy w swym ogrodzie to nic złego . Zamiłowanie do pracy w ogrodzie i miłość do roślin z czasem uruchomi w każdym z nas zmysł piękna i wyobraźnię.
- christinkrysia
” Uprawiam rośliny z wielu powodów:
by zadowolić moją duszę,
by rzucić wyzwanie żywiołom i wystawić na próbę własną cierpliwość.
Dla odkryć, z nostalgii ale głównie po to, by patrzeć jak rosną.”
David Hobson
Zimowa sceneria

Nowy sezon, nowe wyzwania i nowe plany .... i nadzieja ... na udany rok w ogrodzie
To moje pierwsze siewy , dostałam nasionka od koleżanki (korzo_m) Dorotki i już na początku stycznia zrobiłam próbę kiełkowania. Ale ... jak zobaczyłam te maleńkie kiełki to żal mi było wyrzucić do kosza i ... rosną.
Papryka Kapia

Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych siewów.
by zadowolić moją duszę,
David Hobson
Zimowa sceneria

Nowy sezon, nowe wyzwania i nowe plany .... i nadzieja ... na udany rok w ogrodzie

To moje pierwsze siewy , dostałam nasionka od koleżanki (korzo_m) Dorotki i już na początku stycznia zrobiłam próbę kiełkowania. Ale ... jak zobaczyłam te maleńkie kiełki to żal mi było wyrzucić do kosza i ... rosną.
Papryka Kapia

Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych siewów.
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj Krysiu ładne siewki. Ja wysiałam 17 stycznia wydawało mi sie że wcześnie a widzę że twoje w tym czasie już kiełkowały.. Życzę dużo słoneczka dla Ciebie i roślinek. Pozdrawiam dobranoc 

Pozdrawiam Alicja
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
A jaką temperaturę masz na tym strychu z palczychami?
Co do cantedeskii – u mnie zimują w gruncie, więc stan spoczynku sobie naturalnie przechodzą przez całą zimę i znaczną część wiosny. Listowie mają niesamowicie bujne, ale kwiatów od dwóch sezonów niet…
Pozdrawiam!
LOKI
Co do cantedeskii – u mnie zimują w gruncie, więc stan spoczynku sobie naturalnie przechodzą przez całą zimę i znaczną część wiosny. Listowie mają niesamowicie bujne, ale kwiatów od dwóch sezonów niet…
Pozdrawiam!
LOKI
- JAKUCH
Krysiu u Ciebie już roślinki w blokach startowych, a u mnie na razie cisza w wysiewach .Oby tylko wiosna zbyt długo się nie ociągała.W tym roku nawet zimowej scenerii nie sfociłam ,ale z pewnością będzie na to jeszcze czas ,bo zima z pewnością szybko nas nie opuści
Zdróweczka

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Krysiu, zimowe obrazki adekwatne do pory roku
, ale siewki absolutnie pionierskie!
Ja wysiałam w styczniu jedynie heliotropy, a do towarzystwa żeniszki i te już zielenieją od jakiegoś czasu. Natomiast wysiane nasiona pierwiosnka i stokezji jeszcze się chłodzą, jeszcze nie dojrzały do przeniesienia w ciepłe miejsce.
Pierwsze sieweczki będę pikowała dziesiątego lutego, choć są dosyć rachityczne z powodu małej ilości słonecznych chwil.
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka.

Ja wysiałam w styczniu jedynie heliotropy, a do towarzystwa żeniszki i te już zielenieją od jakiegoś czasu. Natomiast wysiane nasiona pierwiosnka i stokezji jeszcze się chłodzą, jeszcze nie dojrzały do przeniesienia w ciepłe miejsce.
Pierwsze sieweczki będę pikowała dziesiątego lutego, choć są dosyć rachityczne z powodu małej ilości słonecznych chwil.

Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu bardzo się cieszę, że papryki ładnie wykiełkowały i rosną. Ja swoje dałam w zeszłym tygodniu do ziemi. W niektórych doniczkach już coś kiełkuje.
Jeszcze raz pooglądałam Twoje kalie naprawdę są wyjątkowej urody. Może dlatego mi tak marnie kwitły zeszłego sezonu bo ciasno je poupychałam do donic. Chyba wszystko powyjmuję i posortuję cebulki wg wielkości.
Jaka jest ogromna mądrość w tym tekście
by zadowolić moją duszę,
Jeszcze raz pooglądałam Twoje kalie naprawdę są wyjątkowej urody. Może dlatego mi tak marnie kwitły zeszłego sezonu bo ciasno je poupychałam do donic. Chyba wszystko powyjmuję i posortuję cebulki wg wielkości.
Jaka jest ogromna mądrość w tym tekście
by zadowolić moją duszę,
- christinkrysia
Alicja125 - Alicjo witaj
To była próba zdolności kiełkowania ale jak zobaczyłam ich chęć życia to żal mi było wyrzucić do kosza ...
Pozdrawiam i życzę powodzenia w siewach .
Locutus - Jureczku witam i pozdrawiam
Temperatura na strychu jest o 3 - 5 st C wyższa niż tej na dworze. Różnica zależy od wielu czynników ale wszystkie bulwy, kłącza itp dobrze tam zimują. Czasem okrywam dodatkową warstwą ( agrowłókniną) ale przy temp. na zewnątrz pow. 10 st C muszę je znosić do piwnicy bo na strych wchodzi mróz
Bulwy pałczychy zimuję w kartonie ułożone warstwami i niczym nie przysypane.
Widać pasuje im to ...

Z ciekawości zostawiłam te kolby z nasionami przy największych bulwach i czekałam a one po dojrzeniu delikatnie zaczęły się rozsypywać.
Parę posieję ot tak z ciekawości ...

JAKUCH- Jadziu
niektóre rośliny bardzo wolno rosną dlatego chcąc mieć na początku lata kwiaty trzeba czasem już w styczniu cos siać.
Kanny z nasionek też już ruszyły

plocczanka - Lucynko witaj
Pamiętam, że Ty sporo siejesz a ja z kolei coraz mniej bo coraz słabiej widzę czyli ... siła wyższa zdecydowała za mnie .
Siałam jesienią w 2 terminach na rabatach sałatę i nawet część przed zimą zdążyłam przepikować.
Wcześnie zakładam niski tunelik i zanim zacznie się wiosna mamy swoją sałatę.

Tak wyglądała na początku stycznia gdy zginął śnieg bo tej zimy bawi się przybywa na kilka dni i potem ... znika. Ta odmiana sałaty zimuje pod śniegiem - siewki mogą być w różnej fazie wzrostu zanim przyjdzie pierwszy mróz. Liście owszem te najstarsze trochę marnieja ale serduszko żywe
To stara odmiana sałaty zimowej - wszyscy ją uwielbiamy.
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
Papryka ta ze stycznia ma się świetnie i nawet 2 sztuki zmieniły adres. dla niej paprykę .
A ona na spokojnie "skoro tak mówisz no to będę uprawiać pomidory i paprykę"...
Widzisz jakie grzeczne dziecko .
Siałam już drugi docelową ilość i melduję, że obie mają 100% zdolności kiełkowania. Już nie mogę się doczekać pierwszych owoców .
Dziękuję za nie

To była próba zdolności kiełkowania ale jak zobaczyłam ich chęć życia to żal mi było wyrzucić do kosza ...
Pozdrawiam i życzę powodzenia w siewach .
Locutus - Jureczku witam i pozdrawiam

Temperatura na strychu jest o 3 - 5 st C wyższa niż tej na dworze. Różnica zależy od wielu czynników ale wszystkie bulwy, kłącza itp dobrze tam zimują. Czasem okrywam dodatkową warstwą ( agrowłókniną) ale przy temp. na zewnątrz pow. 10 st C muszę je znosić do piwnicy bo na strych wchodzi mróz

Bulwy pałczychy zimuję w kartonie ułożone warstwami i niczym nie przysypane.
Widać pasuje im to ...

Z ciekawości zostawiłam te kolby z nasionami przy największych bulwach i czekałam a one po dojrzeniu delikatnie zaczęły się rozsypywać.
Parę posieję ot tak z ciekawości ...

JAKUCH- Jadziu

Kanny z nasionek też już ruszyły

plocczanka - Lucynko witaj

Pamiętam, że Ty sporo siejesz a ja z kolei coraz mniej bo coraz słabiej widzę czyli ... siła wyższa zdecydowała za mnie .
Siałam jesienią w 2 terminach na rabatach sałatę i nawet część przed zimą zdążyłam przepikować.
Wcześnie zakładam niski tunelik i zanim zacznie się wiosna mamy swoją sałatę.

Tak wyglądała na początku stycznia gdy zginął śnieg bo tej zimy bawi się przybywa na kilka dni i potem ... znika. Ta odmiana sałaty zimuje pod śniegiem - siewki mogą być w różnej fazie wzrostu zanim przyjdzie pierwszy mróz. Liście owszem te najstarsze trochę marnieja ale serduszko żywe

To stara odmiana sałaty zimowej - wszyscy ją uwielbiamy.
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.

Papryka ta ze stycznia ma się świetnie i nawet 2 sztuki zmieniły adres. dla niej paprykę .
A ona na spokojnie "skoro tak mówisz no to będę uprawiać pomidory i paprykę"...
Widzisz jakie grzeczne dziecko .
Siałam już drugi docelową ilość i melduję, że obie mają 100% zdolności kiełkowania. Już nie mogę się doczekać pierwszych owoców .
Dziękuję za nie

- JAKUCH
Krysiu na parapetach prawdziwe przedwiośnie wszystko fajnie kiełkuje i rośnie w siłę. Dzisiaj wysiałam parę nasionek papryk może będę miała z nich w sezonie pociechę ,bo ostatnimi czasy miałam tylko liście nie zdążyły zaowocować ,albo dojrzeć Pozdrawiam serdecznie