Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Dzięki Norbert, wszystko poprawiałam na bieżąco, czytając od początku wątek. ;:108 Rozdzieliłam je do mniejszych doniczek z nową ziemią i drenażem. Są na parapecie - na podstawkach , pilnuję aby nie miały za ciepło. Niestety korzenie nie są w dobrym stanie;:185 (miękkie)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy regeneracji akurat chłód nie jest dobrym sprzymierzeńcem. Właśnie lepiej teraz zapewnić ciepło, tak około 20 - 23 stopnie i spróbować z workiem.

Edit: jeśli straci wszystkie korzenie, to można jako ostatnia deska ratunku, spróbować oczyścić kłącze ze zgniłych korzeni i spróbować ukorzenić na nowo np. wilgotnym perlicie albo keramzycie, względnie spróbować z samą wodą, najlepiej z dodatkiem Rhizotonic. Tylko podkreślam, to będzie eksperyment, bo nigdzie nie spotkałem się z takim ukorzenianiem tych roślin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p

Post »

Czytałam wcześniejsze Twoje wpisy. Daję do woreczka , rozumiem , że nie podlewać
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałem wcześniej, żeby na razie delikatnie podlać, tylko tyle żeby podłoże było lekko wilgotne. A po założeniu worka, to już jak będzie się zachowywać podłoże, powinno dużo dłużej trzymać wilgoć. I zwracaj uwagę czy pleśń się nie pojawi. Co prawda codzienne uchylanie albo wprost zdejmowanie worka powinno zapobiec jej pojawieniu się, ale może być różnie.
Ciepło plus wysoka wilgotność powietrza może zdziałać cuda. Mam nadzieję, że przynajmniej jedną z nich da się uratować.

A jeśli straci wszystkie korzenie, to jak dopisałem w poprzednim poście spróbuj wtedy po oczyszczeniu kłącza ze zgniłych korzeni eksperymentalnie wsadzić do wilgotnego perlitu albo keramzytu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MalgorzataMD
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2022, o 21:15

Post »

Dzień dobry wszystkim. Proszę o pomoc. Oczywiście wątek przeszukany. Przyniosłam wczoraj z promocji w markecie taką biedę... za drobne mi ją oddali. Strelicja biała. Jak ją ratować? Nie wiem w sumie czy jest chora, bardziej wyglada jakby wody miała za mało i dość poturbowana... ma tylko 5 liści. Wysoka na 110cm. Stoi przy dużym oknie wschodnim (bardziej jasnego w mieszkaniu nie mam). Przesadzić do większej donicy - teraz czy na wiosnę? Zaraz dostanie miskę z wodą aby parowała. Co jeszcze zrobić aby się jej polepszyło? W sklepie mieli jeszcze królewską, stan jeszcze gorszy, może też po nią wrócę...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Strelicja wymaga słonecznego stanowiska, wschodnia wystawa nie jest wystarczająca, powiedzmy to minimum warunków, więc cudów nie oczekuj że będzie dobrze rosnąć. W okresie jesienno-zimowym będzie potrzebować doświetlania: viewtopic.php?f=19&t=48848&hilit=Do%C5%9Bwietlanie . Na pewno musi stać przed firanką żeby dochodziło bezpośrednie światło. Firanka działa jak zbędny filtr.
Przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie niezależnie od pory roku.
Miska z wodą może nie wystarczyć na tak dużą roślinę, wskazany nawilżacz powietrza.

Przeczytaj cały wątek, znajdziesz wszystkie pozostałe informacje.

Jednak, rośliny kupuje się pod warunki jakie możemy zapewnić, a nie tylko z powodu że jakaś roślina nam się podoba. Inaczej będzie się tylko męczyć i długo w dobrej kondycji nie pożyje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MalgorzataMD
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedz. Roślinę przesadzę. Przeczytałam połowę wątku, na wielu fotkach widzę takie brązowe końcówki liści. Jak przesadzę to sprawdzę stan korzeni i zadbam o podlewanie. Liczę, że nabierze nieco lepszego wyglądu :) ogólnie mam w domu trochę kwiatów, prawda, ze wszystkie dostosowane do wschodniej i północnej strony (tak mam okna w mieszkaniu) wiec jak u mnie się nie sprawdzi to moja mama dostanie - strony świata do wyboru :)
MalgorzataMD
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przesadziłam roślinę, korzenie Ok, choć mało ich ma. Mogę zatem wnioskować, ze suchość liści to wynik suchego powietrza, a być może zbyt skąpego podlewania, a nie przelania?

Co zatem zrobić z tymi suchymi częściami liści? Zostawić czy odciąć?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suche części są już nieprzydatne, więc można je spokojnie powycinać zostawiając delikatny margines.
Jeśli nie zapewnisz określonego poziomu wilgotności powietrza (nawilżacz), zwłaszcza w pomieszczeniu gdzie włączony jest grzejnik, to końcówki liści będą dalej przesychać.
Zbyt skąpe podlewanie, nawet uwzględniając okres spoczynku, też nie jest najlepszy. Korzenie rozwijają się tam gdzie czują wilgoć, a tam gdzie cały jest sucho mogą fragmentami obumierać (obsychać).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
MalgorzataMD
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No dobra. Zobaczymy co z tego wyjdzie. To moja pierwsza duża roślina przyniesiona ze sklepu, wszystkie kwiaty, które mam w domu są przeze mnie wyhodowane od małego. Planuję nie zabić mojego białego ptaka. Powinno się udać, ostatecznie nie jest przelana, a to dobrze. Dzięki za rady!
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p

Post »

Wywaliłam korzenie , siedzi od kilku dni w wodzie z dodatkiem asahi, pozostaje codzienne zraszanie - obserwując czekam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asahi nie daje się do wody przy ukorzenieniu... To jest stymulator wzrostu, ale nie korzeni. Do korzeni to Rhizotonic.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
tusiaaab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 wrz 2021, o 17:45

Post »

Witam. Aktualizacja stanu strelicji po próbach reanimacji … niestety słabo. Po czym jak zaczęła wypuszczać nowego liścia… wszystko zeschło. Stoi przy oknie, podlewam naprawde malo i mimo wszystko wbijając głęboko higrometr i tak pokazuje że jest
Wilgotno …. Mam ochotę zajrzeć do korzeni. Czy jest sens ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Syriusz
200p
200p
Od: 7 paź 2017, o 15:18

Post »

Tej strelicji to chyba już tylko siła wyższa pomoże. Jak nie ma liści to nie podlewać aż ładnie przeschnie podłoże (wg mnie oczywiście). Osobiście kupiłbym nowy egzemplarz lub inną roślinkę. Sam po sobie wiem, że strelicja nie jest tak prosta w uprawie jak piszą sprzedawcy. Trudniejsza niż np canny, banany czy calie. pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety, powtórzę za przedmówcą że to już raczej koniec. Niestety nie zawsze się da uratować roślinę. Ale z drugiej strony masz nowe doświadczenie i będziesz wiedziała jakie warunki uprawy i pielęgnacji w jej przypadku od razu zastosować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”