Oleander gubi liście

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Oleander gubi liście

Post »

czy to bardzo źle że poodpadały mi listki z oleandra na wszystkich gałązkach od dołu aż do pierwszego rozgałęzienia? a tak poza tym to czytałem zeby jesienia nie obcinać zdechnięttych kwiatów... więc czy zrobic to teraz ajeśli nie to kiedy?
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

Mam dwa ok. 8 letnie oleandry i niestety co roku spadają z nich liście czasem więcej czasem mniej zacznij powoli go odżywiać i wtedy zobaczysz jak zareaguje. Ja czasem jeśli chcę żeby na tych "łysych" gałązkach puścił młode zielone pędy spryskuję je spryskiwaczem od czasu do czasu ale z tym raczej ostrożnie :idea: Poza tym co do przycinania "zdechniętych" kwiatów to wypróbowałam i jedno czyli obcinanie i drugie czyli nieobcinanie. I w moim przypadku nie miało to znaczenia bo zawsze moje kwiaty dobrze odżywiam więc kwitły tak czy inaczej. Poza tym jak je przycięłam jesienią po wstawieniu do piwnicy to w czasie zimy wytworzyły pełno nowych pędów kwiatowych. Z tym że wtedy kwitnienie było nieco późniejsze :wink:
Byłoby miło gdyby ktoś jeszcze podzielił się swoimi spostrzeżeniami :D
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Mój oleander zimę spędza w domu,zawsze gubi mniej lub więcej liści.Staram się go traktować tak jak inne moje rośliny,ale na wiosnę po przymrozkach wystawiam go do ogrodu na pełne słońce.Liście zawsze zostają poparzone przez słońce,ale szybko sie regenerują.Jak szalony zaczyna wypuszczać nowe pędy i kwiatostany.W zeszłym roku w największe upały kwitł jak opętany na każdej gałązce był kwiat.
pozdr Dorota
Moje storczyki
Mirka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2006, o 09:58

Post »

Mój oleander ma już z 15 lat, a od kilku lat "wyrzucam" go latem do ogródka. Słońce mu nie szkodzi, a stoi przy południowej ścianie, więc słońce do oporu. Jest natomiast mocno wybujały. Początkowo nie chciałam go przycinać, bo szkoda kwiatka, ale po latach widzę, że nie trzeba było tak bardzo się z nim cackać. Lubi mieć mokro. Fakt, wygląda "cieniutko": długie badylki, z pędzelkami na szczycie, ale kwitnie obficie. Jak widzę te oleandry przy kawiarniach latem, to ....., ale mój taki nie jest
aha mam też dorodne, piękne juki. Też lato spędzają w ogródku, natomiast pierwszy raz w tym roku tak bardzo tracą od spodu liście. Pewnie muszę zmienić doniczki, ale jak dalej tak będzie, to skąd "ludzie i sprzęt" żeby to wnieść/wynieść z domu? :wink:
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam ten sam problem. Oleander kilkuletni przezimował pieknie!
Obrazek

Lubi wodę w "stopach",dlatego mojego trzymam w donicy z workiem na niej
i do dziury na trawniku,żeby mu słonko korzeni nie grzało,woda nieuciekała,
bo on i tak wszystko wypija :D i wiatr nie szastał nim po całym ogrodzie.
W lato 2006 wypijał 10,15 litrów wody dziennie!!!
Do tego jest żarłoczny nawozowo...eh.. i jeszcze trza to "bydle" na zimę gdzieś wsadzić :(
Chyba pobiorę sadzonki i zacznę od malutkiego :twisted: ...no ale wiecie jak kwitł
w zeszłym roku!!!!? On Kocha słońce. :D

No i ta yuka...fajnie mi się udała..tylko kto to teraz ma nosić? :roll:

Obrazek
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Awatar użytkownika
stokrotka12311
500p
500p
Od: 18 gru 2006, o 00:43

Post »

Ja wystawiłam już na powietrze--- Obrazek
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Oleander - odpadają mu wszystkie liście

Post »

Mam od roku czasu sadzonkę Oleandra która niewiele urosła. Zawsze na zimę opadają mu niemalże wszystkie liście (prócz tych na czubku). Czy to normalne? A może powinien stać przez okres zimowy w chłodzie i niższej temperaturze? Proszę doradźcie mi coś.
Krystyna.F
ZBANOWANY
Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oleander - odpadają mu wszystkie liście

Post »

No to mam problem, bo moja piwnica jest pozbawiona zupełnie okien. A innego chłodnego miejsca nie mam. I co robić?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Oleander - odpadają mu wszystkie liście

Post »

Krysiu ,oleandry dobrze zimują w chłodnym ale nawet w ciemnym garażu.
Musi być inna przyczyna Twojego problemu.
Obejrzyj jego pędy,liście i samą ziemię.
Przesadzałaś go w sezonie?
Dodawałaś torfu?To on może być sprawcą
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”