Lobelia cz.4
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 paź 2021, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lobelia cz.4
Dzień dobry, dobry wieczór,
Jako iż nieubłaganie zbliżają się przymrozki (już raz lekki przymrozek był i kwiat nieco oberwał) to mam pytanie. Mianowicie - czy jeśli schowam lobelię do pokoju na całą zimę i będzie miała słoneczne stanowisko, to przeżyje? Pytanie dotyczy gatunku lobelia przylądkowa.
Jako iż nieubłaganie zbliżają się przymrozki (już raz lekki przymrozek był i kwiat nieco oberwał) to mam pytanie. Mianowicie - czy jeśli schowam lobelię do pokoju na całą zimę i będzie miała słoneczne stanowisko, to przeżyje? Pytanie dotyczy gatunku lobelia przylądkowa.
Moja przeżyła. Ale bardzo marna.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O matko ! a ja z ręką w nocniku !
Musze nasiona kupić.
Musze nasiona kupić.
Ja wczoraj posiałam (białą, różową i niebieską).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja lobelię w marcu sieję i kwitnie do mrozów i to ostrych.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 sty 2022, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To kiedy ta lobelia zacznie kwitnąć jak siejesz w marcu? Od wysiewu do zakwitnięcia mija ok 16 tygodni...
Ja tak, będę wysiewać w połowie stycznia.
Ja tak, będę wysiewać w połowie stycznia.
tez juz posialam lobelie
Balam sie ze za szybko, ale na szczescie nie jestem jedyna
teraz tylko czekam az wypusci listki i to czekanie mnie zabja
Proszę o poprawna pisownię. Iwona

teraz tylko czekam az wypusci listki i to czekanie mnie zabja

Proszę o poprawna pisownię. Iwona
-
W czerwcu.Kochamogrody pisze:To kiedy ta lobelia zacznie kwitnąć jak siejesz w marcu? Od wysiewu do zakwitnięcia mija ok 16 tygodni...
Zawsze sadziłam lobelię do pojemników i w połowie lata była do wyrzucenia.Postanowiłam nie sadzić, ale w tym roku po raz pierwszy posadziłam do gruntu na murku.Ładnie wyglądała i kwitła aż do grudniowych! mrozów.Chyba lepiej jej w gruncie, ale dlaczego nie wiem.
Kilka lat temu posiałam lobelię pod koniec marca (bo wtedy kupiłam nasiona) - w domu na parapecie, bez przykrywania folią do wykiełkowania - taki był mój początek zabawy "w ogródek", byłam zupełnie zielona i nie miałam pojęcia co i jak. Pod koniec maja posadziłam sadzonki do gruntu (bez wcześniejszego pikowania - dopiero później dowiedziałam się, że powinny być dwukrotnie pikowane) - sadziłam je ... pojedynczo ... później doczytałam, że powinnam małymi kępkami. A jaki był efekt? - zakwitły na początku lipca, w połowie lipca była w pełnym rozkwicie (pamiętam, bo moja chrzestna będąc na moich imieninach podziwiała właśnie tą lobelię - fioletowa z białym oczkiem). Po latach stwierdzam, że chyba musiałam trafić na dobre nasiona, bo już nigdy nie udało mi się osiągnąć takiego efektu, albo ... rzeczywiście za bardzo nad lobelią od tamtej chwili skaczę, staram się dogodzić - odkąd zagłębiłam się w "uprawę książkową" (siew styczeń/luty, dwukrotne pikowanie itd.) - a ona jest taka sobie. W tym roku miałam jej nie wysiewać, ale zostały mi nasiona z ubiegłego roku no i stwierdziłam, że przecież nasion nie wyrzucę ot tak po prostu do kosza - no i wysiałam. Jeśli coś wzejdzie - to część wsadzę do gruntu a część do skrzynek - w ubiegłym roku też tak je rozplanowałam, ale i tu i tu były bez szału.
-
Lobelię sieję w marcu. Nie przykrywam nasion ziemią, są zbyt drobne. Zraszam delikatnie, codziennie. Ja urośnie las, to pikuję kępkami i zaczynam delikatnie nawozić. W maju sadzę do gruntu, do doniczki, gdzie jest potrzeba. Przy sadzeniu też dzielę kępę, jak jest duża. Kwitnie już na początku czerwca i do mrozów mam niebieskie chmurki na rabatach.
Na obu opakowaniach moich nasion (lobelia biała i różowa - producent plantico) jest napisane, że kwitnie w 10 tygodni po wysiewie. Instrukcja wysiewu z opakowania również mówi o wysiewie w marcu pod osłonami lub na przełomie kwietnia i maja wprost do gruntu. Mam jeszcze niebieską innego producenta, tam również w instrukcji stoi, że wysiewać należy na przełomie marca i kwietnia pod osłony.Kochamogrody pisze:To kiedy ta lobelia zacznie kwitnąć jak siejesz w marcu? Od wysiewu do zakwitnięcia mija ok 16 tygodni...
Zamierzam oczywiście posiać w marcu pod osłonami. Głównie dlatego, że w latach ubiegłych rzucałam się na wczesny siew pod koniec stycznia lub w lutym i borykałam się niestety z niedoborem światła. W moim mieście w tych miesiącach na zewnątrz szaruga i nawet postawienie roślin na parapecie niewiele daje, bo słońca po prostu jak na lekarstwo. W efekcie sadzonki były mizerne, powyciągane, część z nich padła, część musiałam przyciąć i w sumie efekt w postaci kwiatów miałam dopiero w lipcu. Czyli w tym miesiącu, w którym inni forumowicze mieli kwiaty z nasion posianych w marcu. Szkoda zachodu.
Ale oczywiście jeśli ktoś dysponuje dobrym miejscem do wysiewu lobelii w styczniu to tylko zazdraszczam (tak pozytywnie, z podziwem i bez zawiści). Mnie też już zima doskwiera i chętnie bym coś posiała.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przyłączam się do chóru marcowych siewców lobeliowych.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI